用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 幾時去UK讀Year 9 好呢?
go

幾時去UK讀Year 9 好呢?

我睇左好多呢度資料, 見好多人話升F.2 時去讀 Year 9, 但係又見有d 人話升F.3 時去, 我想問係咪2 樣都得? 即13+ 或者14+ y/o 都可以去讀 Year 9 呢?  因為我唔捨得個女, 如果可以既話想佢大多一年先走.....

醒目開學勳章

引用:我睇左好多呢度資料,+見好多人話升F.2+時去

原帖由 amyamy 於 15-01-14 發表
我睇左好多呢度資料, 見好多人話升F.2 時去讀 Year 9, 但係又見有d 人話升F.3 時去, 我想問係咪2 樣都得?  ...
我問了數間學校有關2016年9月入讀Year 9的適合歲數, 他們回覆"born between September 2002 and August 2003 would start at College in September 2016 in school year 9". 但是有些學校會接受較大或較細年齡的, 最好先發電郵去心儀的學校問下。 另外, 有些學校已不接受申請了, 如果打算出年讀, 要快些著手申請了。

多謝你回覆...........咁我要問清楚target 既學校先得喇, 我女仲未上中學, 我係計劃定先應該仲有時間, 多謝你提醒呀

Unlike HK, UK schools' cutoff is 31 August instead of 31 Dec. I think UK schools consider age of the kids rather than what grade he or she is in hk schools, as UK system and curriculum are different from hk

amyamy  Thanks for the info   發表於 15-1-15 11:49

回覆 amyamy 的帖子

最緊要個女愿意去,不過你總要大把時間喔

Sheep006 發表於 15-1-14 18:40

最緊要個女愿意去,不過你總要大把時間喔
係呀, 仲有排, 但我咩都唔識所以想早D 準備早D 學下野, 同埋早D 有心理準備呀!

你女現在讀公校定international school?

Sheep006 發表於 15-1-15 13:44

你女現在讀公校定international school?
不是IS也不是公校, 是直資

回覆:amyamy 的帖子

同你一樣

回覆:幾時去UK讀Year 9 好呢

英國有直資?學費?

回覆:brother4 的帖子

唔好意思,誤會左,我講係香港直資。

回覆:亮燈 的帖子

明了

amyamy 發表於 15-1-15 17:07
不是IS也不是公校, 是直資
咁我地岩傾WOR, 你要教我多d 呀, hehehe.........我仲係取經階段, 要開始研究下學校先.......

阿, 我想問考英國學校會睇返香港校內成績架麻, 咁一般睇幾多年架? 係咪去之前既1 年?

引用:阿,+我想問考英國學校會睇返香港校內成績架

原帖由 amyamy 於 15-01-16 發表
阿, 我想問考英國學校會睇返香港校內成績架麻, 咁一般睇幾多年架? 係咪去之前既1 年? ...
2 years

引用:Quote:原帖由+amyamy+於+15-01-16+發表阿,+

原帖由 Ruby1219 於 15-01-16 發表
2 years
冇錯,兩年,如果有其他體育、藝術既成績,都一齊交埋俾學校睇。

明白了, 唔該晒