用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教自行收生填表:深水埗區 BAND1中(男仔) ...
go

請教自行收生填表:深水埗區 BAND1中(男仔)

請教自行收生填表:
我個仔是 深水埗區 小五,小六(第一次) 總程分試成績全港排BAND1中,
請教自行收生填表.
謝謝!

hkkenman 發表於 15-1-14 13:38
請教自行收生填表:
我個仔是 深水埗區 小五,小六(第一次) 總程分試成績全港排BAND1中,
請教自行收生填表.
九華,民生,丘佐榮,銘賢和聖芳濟5選2

謝謝!
請問其他選擇嗎?

1.銘賢
2.長天
OK?

王家爸爸  這兩間也是合理選擇  發表於 15-1-14 14:24

長天好d

birdmom 發表於 15-1-14 14:17
長天好d
長天係好, 但如果小朋友唔好運動就.......
因為長天校長曾經講過, 所有中一生每天都要去跑山至返回學校上堂

謝謝各位熱心!
如果還有其他選擇,也請提供參考!
主要是考慮校風,成績,交通方便三方面.
再次感激大家的熱心!
謝謝!

吾係跑山, 係學校晨跑, 校內有跑道, 一星期有3日上堂前跑約20分鐘, 我覺得男仔可接受

每年都有一次野外跑, 係段練的一種

王家爸爸    發表於 15-1-14 14:48

我小兒讀書比較懶散,但勝在好記性.
本來想自行第2報: 聖芳濟.
但據聞 聖芳濟 ,每個月考試試題很難,個個月要排名,壓力很大.
自問個仔不是遇強越強個D人....
所以第2 想選擇長天..

咁快就報深水埗區內的小學, 點解唔試吓外區其他中學, 大抽奬都可以揀回.
我仔仔都係SSP區, 但自行會選外區中學試試, 而且會博一點, 博唔到先揀回SSP區抽奬.

Marians 發表於 15-1-14 14:37
吾係跑山, 係學校晨跑, 校內有跑道, 一星期有3日上堂前跑約20分鐘, 我覺得男仔可接受
...
但我真係見過學生由山上跑完回學校, 成班人仲經過蘇屋巴士總站

Marians 發表於 15-1-14 14:39
每年都有一次野外跑, 係段練的一種
完來一年一次, 但我見過幾次, 可能唔同班

我兒子太少運動了,就想他多點運動.
主要他跟得上的學校就OK.反而校風要好!
我覺得品格培養很重要,成績過得去就行!

第二個考慮是交通方面:盡量控制在35-40分鐘內.
九龍塘真的昰很多好學校.但交通真的好晤方便.最少要45分鐘以上.
油尖旺好學校也多...,勁爭也很激烈...
九華怕他高攀晤起

hkkenman 發表於 15-1-14 15:34
第二個考慮是交通方面:盡量控制在35-40分鐘內.
九龍塘真的昰很多好學校.但交通真的好晤方便.最少要45分鐘以 ...
咁不如 1.聖芳濟 2.長天

樓主不妨考慮下旅港和沙官/沙祟/沙培,呢幾間學校在統一派位深水步網
的乙部都可以選,而其banding亦比長天稍高,更何況深水步去九龍
城、沙田的交通亦很方便。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-1-14 17:53
樓主不妨考慮下旅港和沙官/沙祟/沙培,呢幾間學校在統一派位深水步網
的乙部都可以選,而其bandin ...
合理,深水埗區的競爭比沙田大。

Thank you!