用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一月B好唔好插班下學期讀PN
go

一月B好唔好插班下學期讀PN

本身有返playgroup!而家有學校收插班,但可能讀一個學期,九月有更好學校會轉!又想佢學多啲野,唔洗喺屋企對住工人姐姐好悶!但又驚之後又轉校令佢難適應!

回覆:一月B好唔好插班下學期讀PN

插班都好,好過対住工人,
Dont expect the kid to learn too much academic stuff, but they can learn to listen to rules and instructions. No need to worry about adapting new environment in the coming Sept term,kids can easily adapt new environment if it is fun !

我個都係13年1月B, 去年底開始好想15年年頭插班, 奈何附近N班無位, 唯有等8 or 9月開學. 你現在有插班機會可好好考慮哦.

贊成插班.
我小朋友已經返左1個星期,進步很大.回來做下學校唱歌的動作,講嘢又進步左.最好係去學下紀律,與小朋友相處.
黎緊9月,如果讀得好繼續,如果唔係都可能轉校,到時算.
我俾佢早d返,原因又係唔想整日只對住工人.

回覆:一月B好唔好插班下學期讀PN

我仔13年大b,現插左班,下個月頭開始上學了。想佢返下學,學下紀律同識朋友仔

咁請問你地插左班哥D係咪全部都問到心儀既學校插到呀? 定係只係選屋企附近有位就插左先呢?

引用:咁請問你地插左班哥D係咪全部都問到心儀既

原帖由 moledy 於 15-01-14 發表
咁請問你地插左班哥D係咪全部都問到心儀既學校插到呀? 定係只係選屋企附近有位就插左先呢? ...
我係屋企附近

moledy 發表於 15-1-14 13:14
咁請問你地插左班哥D係咪全部都問到心儀既學校插到呀? 定係只係選屋企附近有位就插左先呢? ...

我是家附近,但我一心讀n都是家附近,k再找心儀的.

回覆 Siup99 的帖子

插啦, 我囡12年12月B, 本身想滿一歲即插班, 但耐何揾咗好耐都無PN 位(因爲我一定要有校車到我家)
後來12月中先有間在附近(也是心儀學校) call 有位, 但要下學期先插, 而家等2月返PN, 但9月會轉另一間讀K1, 因爲有更好既offer, 不會在呢間直升

May i ask how to apply for PN 插班? Just write a letter to the schools? Or do I need to call each of them?

引用:May+i+ask+how+to+apply+for+PN+插班?+Just

原帖由 akk7 於 15-01-14 發表
May i ask how to apply for PN 插班? Just write a letter to the schools? Or do I need to call each of ...
係學校主動通知可以插班,問我考唔考慮!可能因為係新校,未夠學生

回覆:fruitfulsnoopy 的帖子

請問1/2月插班pn, 9月時再讀pn還是k1?
到9月時應該未夠歲數讀k1?

引用:請問1/2月插班pn,+9月時再讀pn還是k1? 到9

回覆:chantecaille 的帖子

Thx

引用:請問1/2月插班pn,+9月時再讀pn還是k1? 到9

原帖由 caroljoyful 於 15-01-15 發表
係再讀PN

caroljoyful 發表於 15-1-15 00:43

我小朋友比較特別,其實佢仲未夠2歲,當時係幫佢報pn班,即assume今年9月才返學.但學校話有bb班for18-24個月小朋友問我考唔考慮.我初時都好擔心,咁細的小朋友自己返,仲要返全日,1日4餐加午睡要自己搞掂.但諗過其實佢返去係玩,唔同幼稚園要學學術的嘢.現在可train到自理獨立.而且每日對住工人就係攞架車由朝碌到晚.要什麼工人都不用他自己動手,全天侯照顧.所以我就俾佢試下.返左1星期,我覺得係好神奇的進步,但唔知係唔係佢剛在呢個時候啟動左佢小宇宙(即其實唔知係咪關返學事).

anyway,再看看,到9月佢自動升n班.見佢都好開心,一話著校服佢就笑.而且每日有人同佢玩.呢d機會真係好少(我指呢d學位),所以好感恩.

我都想插班, 因為屋企仲有細B, 但得一個工人, 搞唔掂

回覆:italiano 的帖子

你住邊區?你試留意附近有無新校,新校較易有位插

引用:你住邊區?你試留意附近有無新校,新校較易

贊成, 我个龍大 B 上年三月兩歲就插班, 最重要近同師生比例低, 因為仲好細, 果時下午班一班12个小朋友, 3 个老師, 喊左四日每次幾个字, 好快好開心返黎唱歌仔, 又識到朋友仔, 跟著九月轉另一間 repeat N, 開学冇喊, 一個月戒埋片