用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 N班同PN班分別
go

N班同PN班分別 [複製鏈接]

N班同PN班分別係咩? 我仔係20/9/2014出世...咁我想佢2歲入Nursery,咁姐係我要幾時開始去報名?另外學券係咪要申請埋?(睇學券果網站,都唔係好明學券有咩用)。。。唉!乜都唔知...希望有心人可以教下我點做..我住屯門的...
   2    0    0    0

引用:N班同PN班分別係咩?+我仔係20/9/2014出世..

原帖由 salty_peko 於 15-01-14 發表
N班同PN班分別係咩? 我仔係20/9/2014出世...咁我想佢2歲入Nursery,咁姐係我要幾時開始去報名?另外學券係 ...
而家好多學校咁分PN -> N->lower K->upper K
PN即係2歲班
N即係以前既K1

不過間間學校唔同,你打去問清楚。
你14年出世,即係16年9月可以讀PN,要15年8月開始有得報名,PN唔可以用學券。

以前通常只有:

3歲: K1
4歲: K2
5歲: K3

現在多了一款for 2歲, 叫 "Pre-Nursery", 即一般稱為 "N班" or "PN班", 但並非所有幼稚園也有2歲班, 而且每間學校用詞不一, 你要小心, 例:

Victoria 分班為: PN (2歲班) > N (3歲班) > Lower (4歲班) > Upper (5歲班)

根德園/九龍民生: 沒有提供2歲班, 只有K1, K2 & K3

回覆 salty_peko 的帖子

2014出生...即是2016才夠2歲, 即是2015年下旬報名, 先找心儀的, 然後留意有關報名日期

明白晒,多謝各位回覆.. ^^

回覆:salty_peko 的帖子

9月出世細b好多PN第一round唔收,通常收表係8月31號前出生,打俾學校問下先

回覆:salty_peko 的帖子

14年b係讀16/17年n班。  某d學校滿一歲/15m/18m就可報,你要打去問or web site 睇睇。 因為  n班位少,又唔係間間有,所以競爭大,特別係全日班。

reikoemily 發表於 15-1-15 10:36
14年b係讀16/17年n班。  某d學校滿一歲/15m/18m就可報,你要打去問or web site 睇睇。 因為  n班位少,又唔 ...
好,知道。。咁我仔姐係讀2017-2018的幼稚園K1嗎?咁幾時要開始申請學券?

引用:Quote:reikoemily+發表於+15-1-15+10:36+14

原帖由 salty_peko 於 15-01-16 發表
好,知道。。咁我仔姐係讀2017-2018的幼稚園K1嗎?咁幾時要開始申請學券?
你仔可以插16年n班, 學券就要16年同教育局申請㗎喇。

‹ 上一主題|下一主題