用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問聖公會鄧肇堅?
go

請問聖公會鄧肇堅? [複製鏈接]

自行唔知點揀好,對聖公會鄧肇堅無乜認識,唔知成績及校風如何?  請大家俾d資料
   1    0    0    0

引用:自行唔知點揀好,對聖公會鄧肇堅無乜認識,

原帖由 mamab 於 15-01-13 發表
自行唔知點揀好,對聖公會鄧肇堅無乜認識,唔知成績及校風如何?  請大家俾d資料 ...
是一間較低調但踏實的band 1中學。校風也不錯,獎罰亦分明,校長是一個有心人。
係呢,既然你對此校無咩認識,為何會問此校呢?

王家爸爸  我也覺得校長有心做好間學校   發表於 15-1-14 09:29

回覆:請問聖公會鄧肇堅?

補充一句:是全英中。
另外,舊年我幫亞囡揀學校時,都在此分享過,你可去看看。
www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2787899&extra=&page=1

mamab 發表於 15-1-13 23:01
自行唔知點揀好,對聖公會鄧肇堅無乜認識,唔知成績及校風如何?  請大家俾d資料 ...
灣仔基督教B1男女校的唯一選擇。

Mei 發表於 15-1-14 08:09
補充一句:是全英中。
另外,舊年我幫亞囡揀學校時,都在此分享過,你可去看看。
www.edu-kingdom.com/foru ...
如果你住灣仔,希望孩子讀基督教英中,聖公會鄧肇堅是唯一選擇。
如果你住灣仔,希望孩子讀男女英中,聖公會鄧肇堅也是唯一選擇。

多謝你地嘅回答。我住南區,因為今次自行想試跨區中學,之前又錯過咗佢嘅簡介會,但聽聞呢間係一間唔錯嘅中學,其實心想揀佢,就因為去年底發生一單新聞,對佢嘅係打咗折扣,又擔心校風如何?所以希望係度問多d,了解多d。

Mei, 其實我都有睇過你去年選校嘅分享,而家你囡囡讀緊,應該可以更加了解哩間中學,分享意見更實在

王家爸爸  只是小事,校風依然很好   發表於 15-1-14 10:03

mamab 發表於 15-1-14 10:01
多謝你地嘅回答。我住南區,因為今次自行想試跨區中學,之前又錯過咗佢嘅簡介會,但聽聞呢間係一間唔錯嘅中 ...

去年底發生一單新聞------發生什麼事?

王家爸爸  1C班  發表於 15-1-14 10:38

minmin 發表於 15-1-14 10:23
去年底發生一單新聞------發生什麼事?
剛入學的一年級小朋友,跟校風沒有關係。

王家爸爸 發表於 15-1-14 10:48

王家爸爸,

想問吓意見呀...因要交表俾鄧肇堅...

1) 如有錯字, 用塗改帶改, 是否不好呢? (因改咗4-5個錯字)
      是否重新填過較好?

2) 如原先張表是3頁, 後自己改到改為4頁, 又唔好呢?
      (因填4-5年級上/下學期成績, 但個仔小學係3次考試,
        所以要加項數, 導致變為4頁)

minmin 發表於 15-1-14 10:52
王家爸爸,

1. 如有係我,我會重新填過。
2. 應該沒問題,只要老師容易睇。

minmin    發表於 15-1-14 10:59

另外想問,男仔,聖公會鄧肇堅 VS 華仁,又點睇呢?  請大家俾d意見

王家爸爸  當然華仁,唔同 Banding  發表於 15-1-14 11:09

mamab 發表於 15-1-14 11:03
另外想問,男仔,聖公會鄧肇堅 VS 華仁,又點睇呢?  請大家俾d意見
當然華仁好很多,但上華山學藝,不容易。

王家爸爸 發表於 15-1-14 10:48

王家爸爸都明事理, 我當時都好驚訝!    中一入學不夠3個幾月發生這些事故, 反而係影響學校多年的良好聲譽,但我覺學校處理都得唔錯係一心想教好學生的學校.

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-1-14+10:48+剛入

原帖由 hoichun 於 15-01-14 發表
乜原來果條事係近年發生㗎係中一生?睇左少少,d人話係鄧,有少少失望,不嬲覺得這間學校d學生幾乖,我lunch time成日見到,有時會同佢地傾下計,問佢地學校d嘢,好乖又有禮。

我諗係個別事件,仍相信這間是好學校。

王家爸爸 發表於 15-1-14 11:10
當然華仁好很多,但上華山學藝,不容易。
我都知入華仁唔易,亞仔係B1邊緣人,又無特異功能,好大機會連面試都無行,同埋華仁是否較自由?  可能唔適合亞仔(老師都話亞仔屬於鞭策型)。
Daddy就想搏華仁,但我就想試下聖鄧,二選一,所以都唔知點好

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-1-14+10:48+剛入

原帖由 minmin 於 15-01-14 發表
王家爸爸,

1.同意王家爸爸所說,我會填過一份。
2.我女小學也是三次考試,當時我老公唔知點樣用電腦將張報名表寫成績個個表改左變三欄,可以填到三個學期,當時問過學校,佢地話無問題。

引用:+本帖最後由+hoichun+於+15-1-14+11:40+編

原帖由 hoichun 於 15-01-14 發表
同意hoichun所講,學校處理得不錯,看得出放了心機去處理,而且不單只是懲罰,更有教導成份,真的想教好學生

mamab  可以分享下學校點處理嗎? 如果   發表於 15-1-14 14:19

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-1-14+11:10+當然

原帖由 mamab 於 15-01-14 發表
我都知入華仁唔易,亞仔係B1邊緣人,又無特異功能,好大機會連面試都無行,同埋華仁是否較自由?  可能唔適 ...
如果論名氣,當然港華。
如果論banding,也是港華高些。
但如果論用心,我會投聖鄧。而且聽聞港華有下降趨勢。加上我不太認同港華處理自己小學學生報讀港華的手法,似乎只求教--好學生,而不是要教好--學生。

Mei 發表於 15-1-14 12:47
同意hoichun所講,學校處理得不錯,看得出放了心機去處理,而且不單只是懲罰,更有教導成份,真的想教好學 ...
其實,發生的也不是什麼大件事。學校很難控制收到什麼學生,B1學校大部分係好學生,但係都有例外,更重要既係學校點樣教好佢地。

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-1-14+11:10+當然

原帖由 mamab 於 15-01-14 發表
我都知入華仁唔易,亞仔係B1邊緣人,又無特異功能,好大機會連面試都無行,同埋華仁是否較自由?  可能唔適 ...
其實聖鄧都唔容易,舊年自行6xx人報,收40人。你話港華同聖鄧二選一,咁你自行另一間選邊一間?

mamab  多謝王家爸爸分析   發表於 15-1-14 14:22
王家爸爸  如果B1中,音樂勁唔勁?   發表於 15-1-14 13:12
王家爸爸  如果B1中,運動勁唔勁?   發表於 15-1-14 13:11
王家爸爸  成績係唔係B1頭?  發表於 15-1-14 13:11
‹ 上一主題|下一主題