用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 問題少女
go

[其他] 問題少女

請教一下我小囡問題

剛足六歲, 小一傳統學校

問題如下:

1. 上上吓堂同測考黙書可以瞓著;
2. 唔懂的唔填答案, MC有四個CHOICE 也不填, 因為佢的理念是, 識才做, 唔識唔做. 做的即是識, 即是對(當然不是一定對啦);
3. 專注力不好, 可以做緊野如果有人行過都停下來;
4. 寫寫吓野分左心, 回頭又做左另一條題目;
5. 要寫長句的完全不肯寫;
6. 字體不好, 特別是中文, 如 品字, 是三角形, 佢可以成日都寫成一邊2 個口, 另一邊一個口;
7. 有時寫寫下字可以突然停左發夢;
8. 明明昨日溫好哂d野, 今日考測可以完全唔識
9. 坐不定. 成日擰來擰去.

是什麼問題 .....

請賜教..

醒目開學勳章

回覆:MaggieHei 的帖子

有冇同學校講做小一識別? 咁可以有教育心理學家做評估看點幫佢? 不過我仔出年先升小一, 我都係聽人講

問題出現會有好弘因素,要再詳細了解才可知道是否出問題。快搵班主任談下

睇黎要去做個學前平估 懷疑有專注力不足

版主

給你參考
http://www.adhd.org.hk/child-adhd-assessment.aspx

就咁睇,小朋友似乎有些讀寫和感統嘅問題,學校的"小一及早識別計劃"應該進行中,建議可以向班主任查詢你嘅小朋友有無被識別出來,如果無就可以特別向學校嘅支援主任提出你發現到小朋友嘅問題,以便及早處理,不致影響學習動機。。。。

回覆 SA同學 的帖子

做了初步評估, 是前庭系列 WEAK 及敏感

想問你個感統邊度做

回覆:問題少女

回覆 濼晴 的帖子

理工大學

回覆 feipow 的帖子

初步評估沒發現讀寫有明顯問題.

不過拿筆手勢不正確. 因太快學寫字, 小肌肉不夠力, 用了母指去幫.所以寫字好快倦.

由於前庭系統WEAK, 佢會好論盡. 成日摔倒. 我地之前唔知, 成日話佢, 依家知道是什麼一回事.
也由於此問題, 有時有D野佢不可以同一時間去HANDLE. 所以相對學習上比其它小朋友慢 同易分心

只要加強訓練便可以有所改善

我女成績唔好, 有懷疑有讀寫障礙, 但小二, 小三中文科老師都否定, 小二時還告訴我有TEST過我女係咪讀障, 話唔似係, 最後因為知道男家有幾位小孩都有讀寫障礙, 所以自費去CHECK, 結果證實係, 而且感統幾方面都有問題, 要做訓練~~所以有懷疑, 就去詳細CHECK , 我都很後悔咁遲先ACTION><

引用:回覆+feipow+的帖子 初步評估沒發現讀寫有

請問你囡囡做了什麼治療

你囡囡多大?

除了易摔倒, 仲有冇學習上的問題

佢去了那裡做治療. 貴唔貴...

引用:回覆+feipow+的帖子 請問你囡囡做了什麼治

做左幾耐才見成效