用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朋友考2016~2017 小学有人事,
樓主: owennam
go

朋友考2016~2017 小学有人事,

講真你估咁易有人事?人哋花幾多時間金錢去維繫依段關係?唔抵得嘅咪搵吓有冇人事囉,唔 buy 依套嘅谷小朋友入神校囉,依個世界,有邊個唔想仔女讀好學校,俾我識 coed 校董,我一定求佢收我個囡,難度你唔會?

舊同事是某家族後人,所有家族內的小孩只要入表加埋家族某人的推薦信就可以入到

人事既嘢,真係實有。我眼見身邊朋友成功的有,比人點的,亦有。

你好呢道,可以去鑽研;不屑的,咪加緊栽培自己小朋友。人人頭上一片天,吾諗得人地咁多。

唔好話神校啦,一二線小學有聯繫/半龍幼稚園的,d家長爭住做家長義工,咩野學校活動都請假出席,都係搏一個小學位遮。但梗有家長唔埋堆。

引用:唔好話神校啦,一二線小學有聯繫/半龍幼稚

原帖由 kufubaby 於 15-01-15 發表
???

?????

owennam 發表於 15-1-15 22:43
話時話,我都識人今年考德望,因自己是德望出身,為學校做足成年義工,為的是希望女女入返母校,点知都係得個吉, ...
哈,你講緊嗰間係德望呀,如果咁就幫到女入學呢d就唔係一線學校啦。我知的係二線,有人真係咁上到小學,上到跟唔到又苦~

kufubaby 發表於 15-1-15 23:05
哈,你講緊嗰間係德望呀,如果咁就幫到女入學呢d就唔係一線學校啦。我知的係二線,有人真係咁上到小學,上 ...
我識個是九龍塘名津女校出生,但是只是中學在此校畢業,幫學校做義工,在女兒自行大抽獎失敗情況下,收左讀小一,但也是循例做叩門動作

引用:如果我真係識得呢啲猛人,我一定唔會同任何

原帖由 kennyklt 於 15-01-13 發表
如果我真係識得呢啲猛人,我一定唔會同任何人講,免除後患。
萬一俾其他人爆料出嚟,不但冇咗個學位,仲害 ...
我識那個靠関係入嘅真係唔會周圍同人講,同幼稚園的更加死都唔講。不過我在背後看了她栽培個小朋友及安排報名整個過程,真係勞心勞力,背後發了很多功,個小朋友本身也是醒及乖的,真係唔係話靠人事就乜都不用做。而面試表現也很重要,如果大喊大叫爭嘢玩,神仙難救。

回覆 hkpapa852 的帖子

Agree

owennam 發表於 15-1-13 14:28
我都想八下架,有無成工案例可以上來報下料
yes
victor and richard Li

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-01-15+發表

原帖由 owennam 於 15-01-15 發表
好句,我朋友個朋友原來是前任校董喎,我都要為她禱告囉
呢D搭上搭關係,真係祝佢好運!

王國會長

owennam 發表於 15-1-13 13:07
朋友個女考2016~2017年度小学,話識St Paul Co,叫佢朋友寫封信比校長就可以入讀,真嗎?

...
正常, 朋友係李超人?

回覆:朋友考2016~2017 小学有人事,

早幾年有人話搭上搭話識人入新油天,結果咪食白果,反而另一個無人無物kv 就八月尾收到 offer,  似乎名校+ 實力重要啲

有乜出奇,我都refer過朋友去見工,最後請咗佢,噤算唔算人事?所以實力同人際關係係同樣重要。

我女有個同學仔媽咪,K2果時已經話識人幫佢仔入某直資(聽聞係識得其中1個校董),甘佢坐定粒六乜都無報,點知人地一句幫唔到佢就乜都無(佢又無考直資、私小,唯一只可以玩大抽獎)

回覆 chloe_b 的帖子

甘大安旨意!個校董欠左佢

chloe_b  重點係佢家人識個校董,唔係佢自   發表於 15-1-19 14:23

Guanxi Management. 10年前o既MBA 已經有教
Twins 媽咪