用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 想問我仔是否有感統問題?
go

想問我仔是否有感統問題?

我個仔2歲零4個月, 佢呢幾個月持續有幾個特徵(自我刺激行為)令我擔心:

1) 經常玩眼, 只要一有牆壁就會挨住行, 隻眼"射哩"咁望著牆, 出街定係屋企都係咁. 鬧過唔做1,2次之後又做番;

2) 鐘意轉圈, 自轉時又係 "隻眼"射哩"", 或者圍著d野轉;

3) 之前有試過甩頭, 而家無左;

叫佢佢應人, 有眼神, 鐘意對人笑, 主動打招呼, 識答自己叫咩名, 講野可以講到簡單句子 (如:" 我要呢個", "熙熙食飯", "媽媽返工"), 不過太複雜就唔識, 例如問佢 "點解唔食飯?", 就唔識答.

返緊playgroup, 老師無投訴, 但係有時老師講野佢都會走左去, 自己去玩眼, 同埋跑嚟跑去.

去公園時鐘意打秋千, 但係好少同其他小朋友玩, 鐘意自己挨住牆壁玩眼

是否有感統問題? 我已打去協康同建基問過, 排緊評估, 協康可能要等好耐. 想問建基好唔好? 會唔會太商業?

回覆:想問我仔是否有感統問題

睇你形容唔似係感統,似有自閉症徵狀

callmebabe 發表於 15-1-13 21:22
睇你形容唔似係感統,似有自閉症徵狀

而家多左踮起腳尖行, 偶然, 唔算多.

我諗唔通, 因為佢眼神OK, 有對答, 有句子, 但係佢d習慣好似a仔, 想問有無機會係a仔?

排緊協康, playgroup老師話應該唔似, 覺得佢無少到野, 係多左呢d習慣, 可能係感統未滿足.

引用:我個仔2歲零4個月,+佢呢幾個月持續有幾個特

原帖由 queenie1985 於 15-01-13 發表
我個仔2歲零4個月, 佢呢幾個月持續有幾個特徵(自我刺激行為)令我擔心:

1) 經常玩眼, 只要一有牆壁就會挨住 ...
如果未排到協康,但又想早些給予感統訓練可以去建基,係私人機構收費。

引用:Quote:callmebabe+發表於+15-1-13+21:22+睇

原帖由 queenie1985 於 15-02-24 發表
而家多左踮起腳尖行, 偶然, 唔算多.

我諗唔通, 因為佢眼神OK, 有對答, 有句子, 但係佢d習慣好似a仔, 想問 ...
你排協康等左幾耐?我記得好快三四個星期就有得做評估

callmebabe 發表於 15-2-25 14:50
你排協康等左幾耐?我記得好快三四個星期就有得做評估

排左1個月了...未有消息

玩眼係自我刺激的行為之一,如果少主動與別人玩,喜歡跑來跑去,要留意一下。我小朋友上過建基,OT譚姑娘雖然貴D,但經驗豐富,幫到手,比起邁步不商業。協康排OT,ST都好鬼耐,排左成年,仲要係我肯去他區,後來先有位!但係協康的治療師真係好熟手,我遇到的都係好專業同幫到手。

引用:Quote:callmebabe+發表於+15-2-25+14:50+你

原帖由 queenie1985 於 15-02-25 發表
排左1個月了...未有消息
你打去追下,睇有冇人cxl,可插個appointment俾你。
可能我個時話咩時間都得,所以好快就有

回覆:想問我仔是否有感統問題

冇理由俾五六千做評估都要等咁耐

我小朋友依家睇緊私家臨床心理學家評估[做咗a),排做b),但未做b)],係鄰舍介紹,有a)初步評估$1500及b)詳細評估$7500,如先睇咗a)後想睇b)一樣收$7500!約两個星期有位,而個評估可以排政府特殊學位等等!另外,a)係一次性質見面詳談小朋友日常細節,而b)醫生會再做小測試,從旁觀察,同埋要去幾次(約一個月左右),因為係詳細報告!如有事可電我63868096 文文