用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點樣揀Guardian?請幫幫忙
go

點樣揀Guardian?請幫幫忙

㸃樣揀Guardian?請幫幫忙

回覆:Sheep006 的帖子

看番之前post有講,早揀好更好,因有時間給配對

巳看過,但各有各的講法,好難揀,是否要靠運氣

回覆:點樣揀Guardian

估靠運,同夾唔夾等。。EK有好叻家長,找homestay是高手,可請教佢地。。。

找Guardian往往是運氣。像我女兒去英國讀書時,我們都打算叫學校安排,有次太太和她同學傾到,她同學說她英國有個同學Guardian,我們女兒交給她,做得很好,放假都在她家,女兒有讚無彈,只笑說吃的東西不好。
我這個Guardian是香港人,中學已經移民去英國了,很會照顧海外學生。她們一家聖誕節回香港,都和我們吃飯玩耍。
收費一年1000鎊,每天45鎊,包住宿三餐。

回覆 andyng2014 的帖子

多謝你回覆,你女巳畢業回港?

回覆 Sheep006 的帖子

沒有,還有很多年。

£45/day 都收得幾貴, 可上網check下有些會無咁貴, 最緊要近學校

£45/day 應是公價,有的要收£50/day 。我女兒在bath讀,Guardian在 Bristol,反而是的士費貴,每次都是用的士接送。

不是公價收費由£25 - £50不等, 大城市當然會貴D啦, 我現在用開的才£29饍食不錯及單人房, 接送車費叧計, 請大家不要pm問我details我只是家長不是做生意

好想知道在那綢址?咁點check homestay好壞?請冇私地給大家分享。。

你地邊區啊?

回覆 brother4 的帖子

我都想知

係呀呢到啲家長個個都好叻,亦好幫得手,真的非常感激

一分錢一分貨,住華人食中歺—定不平,監謢人可找監護人公司或homestay,想平考慮homestay,但找方法估有三種,朋友介紹,學校介紹,最後是自己上綢找,我是前二種,價會再平少少,反而真有興趣上綢找,想知詳程??

You are right, 我係第三類自己揾的,揾到就大家多溝通比佢知道你既要求,大家傾清楚條件,例如要guardian接送, 睇住我仔打機不要太久及溫習, 唔好比我仔單獨出街等..., 每次佢都會親自渣車接送我仔, 她的收費平過的士而我又放心, 假期去佢屋企住前會email問我想安排什麼活動呀仔, 佢又會久唔久短訊傳比我仔問下近況及係學校生活或學習有無問題及問呀仔喜歡食乜, 好幸運找到一個很好既family兼做埋guardian, 我打算下年都用返佢

回覆:scso 的帖子

點check 佢之前comment?如評語等

我沒有途徑check佢之前評語, 因不是經agent或監督戶人公司揾的, 因我見每次email揾佢傾details及幫我忙也回覆得很快, 最怕有D揾極唔覆唔知想點, 同埋我們開學前早兩日到去咗佢屋企參觀及見下佢屋企人, 見面後我同老公都感覺到很好很放心, 直到上次term break呀仔住了10日的comment都很好

回覆:scso 的帖子

thx,見有留學生日誌反而講homestay 很差,所以有興趣點知清楚一點。。。

回覆 scso 的帖子

點搵嘅同埋點收費呢?謝謝