用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 樂器八級證書for升中
樓主: fat
go

樂器八級證書for升中  

引用:Quote:原帖由+pamelaywy+於+15-01-14+發表

原帖由 cpecpr 於 15-01-14 發表
其實,盡量升中前考完八級,因上到中學,完全冇時間練琴,就算是他們想練!
考完八級,就算再沒上堂,都仲 ...
完全同意,我大囡小學完成6級鋼琴,依家中三仍未考8級,中學生活真的非常豐富和忙碌。
現在都有點後悔不在小學考取8級。

CFSS & SSGC

吾會再學上去,升中前六級或八級有乜分別呢?

王家爸爸  自我感覺有分別  發表於 15-1-15 11:00

引用:+本帖最後由+chrismon+於+15-1-15+10:59+編

原帖由 chrismon 於 15-01-15 發表

吾會再學上去,升中前六級或八級有乜分別呢? ...
你在說我嗎?
我無話唔繼續學………
我們一家都是目標真正8級鋼琴,不是只為考級而學琴,所以我兩個囡囡都慢慢地全面地學琴。在中一和小五時再分別加學長笛和小提琴,因鋼琴底子好,雖然升中時半停和中學生活極忙,但都已到6級了和玩音統樂團。
我們栽培她們學樂器只為豐富她們人生,所以慢慢學琴和讓她們選第二樂器,可見我們的樂器都是熱門和不能幫助升中的。

CFSS & SSGC

回覆:sum-yan 的帖子

最重要的是上到中三中四、他們已完全有自己意見。不是你想點,佢地就乖乖地跟你意思去做(像小學般)!
所以慶幸孩子已完成八級,不用勞氣叫他們練琴!現只勞氣叫他們少用手機,讓多點時間溫書,但他們的藉口永遠都是《問緊同學,等回覆》

cpecpr 發表於 15-1-15 14:34
最重要的是上到中三中四、他們已完全有自己意見。不是你想點,佢地就乖乖地跟你意思去做(像小學般)!
所 ...
Haha.  一模一樣 :-  問緊同學功課,等回覆
CFSS & SSGC

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-01-13+

原帖由 austism 於 15-01-13 發表
所以我囡小一停piano, 學一種冷門樂器,上星期交表,個老師收表時一見到佢有六級,但未有result 出,叫我催 ...
請問你小朋友考五級樂理係唔係攞distinction?

引用:Quote:原帖由+austism+於+15-01-13+發表所

原帖由 lalalam27 於 15-01-15 發表
請問你小朋友考五級樂理係唔係攞distinction?
92分是乜?

引用:Quote:原帖由+lalalam27+於+15-01-15+發表

原帖由 austism 於 15-01-15 發表
92分是乜?
Distinction la

引用:Quote:原帖由+austism+於+15-01-15+發表92

原帖由 lalalam27 於 15-01-15 發表
Distinction la
佢,我只要佢學到八級就算,佢冇音樂天份

鋼琴和小提琴好多學校吾計

反而中樂就好多學校要

其實好悲哀,學樂器原意係陶冶性情,增加個人修養,唔知幾時開始變成升中搵學校既特異工能之一,其實只靠特異工能,就算真係入到band 1 學校,跟得上嗎?不如實實在在讀好d書仲好,將來搵野做靠唔到呢d特能。

YuYuMother    發表於 15-1-16 17:26
Yanamami    發表於 15-1-16 17:04

醒目開學勳章 王國長老

Chanpp921 發表於 15-1-16 17:00
其實好悲哀,學樂器原意係陶冶性情,增加個人修養,唔知幾時開始變成升中搵學校既特異工能之一,其實只靠特 ...
我都係咁唸....
我女3歲學琴, 學到而家14歲, 十年有多, 都係準備考7級, 慢.....到.....呢.......
可能龍校關係, 我覺得唔迫佢算了, 不過學費就交多人好多lor
我有唸過架, 如果要考中學, 得張4級cert同校際亞, 季cert, 點見人!

到個仔, 跟學校學長笛, 既然唔係天才又係龍校, 更hea, 只跟學校學, 玩下樂團算了
上到中學應該只得樂團, 無樂器班, 到時如果佢仲有興趣至搵老師學, 跳級考

睇下咁會唔會慳到d學費先

Chanpp921 發表於 15-1-16 17:00
其實好悲哀,學樂器原意係陶冶性情,增加個人修養,唔知幾時開始變成升中搵學校既特異工能之一,其實只靠特 ...
絶對認同,
阿囡學樂器, 都係揀自己鍾意嘅學, 無為過升中而學同考嘅, 佢自己開心先至係佢嘅原動力, 反而咁樣佢學得更好更多更快, 因為無壓力吖嗎~~~

回覆 Chanpp921 的帖子

其實係!這世界各方面技能都有人特別突出,無論是音樂、運動還是下棋。別人的孩子突出到錦上添花,成了中學人家垂青的賣點;其他人卻有你無你地模仿,又趕又迫到某個層次。我真的認識為此而操水,操到成績全不像樣;為此而考琴,結果往後永不再掂琴,多麼可惜!

pamelaywy 發表於 15-1-16 17:57
回覆 Chanpp921 的帖子

其實係!這世界各方面技能都有人特別突出,無論是音樂、運動還是下棋。別人的孩子 ...
非常認同,
每個孩子都有不同嘅特質同強項, 東施效顰對個小朋友係最不利的

王家爸爸  Totally agree!   發表於 15-1-19 14:00

管樂的確是學校樂團最不理想的部份.....
但也是不能缺少的部份。

始終小提琴是樂團人數最多的部份!
慨然同樣是花時間練習, 能做好一點就做好一點, 習慣而己。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 15-1-19 12:01
管樂的確是學校樂團最不理想的部份.....
但也是不能缺少的部份。
學敲擊樂是否亦沒有優勢呢?

王家爸爸  相對容易學,所以無太大優勢。   發表於 15-1-19 17:21

回覆:樂器八級證書for升中

其實升中前比你考到八級又如何,好多小朋友未只係識演奏考試嗰幾首歌,一考sight reading就個個都現晒形,所以啲中學都好醒,收生一樣要考過晒

王家爸爸  所以要 audition,立即現曬形   發表於 15-1-22 10:10
王家爸爸  Agree  發表於 15-1-22 10:09
penpen    發表於 15-1-20 11:23

引用:其實升中前比你考到八級又如何,好多小朋友

原帖由 jollyma 於 15-01-19 發表
其實升中前比你考到八級又如何,好多小朋友未只係識演奏考試嗰幾首歌,一考sight reading就個個都現晒形, ...
完全同意,認識有多個朋友仔小五時已取得鋼琴8級,又如何?睇住本5級書都不懂彈奏。真不明白班怪獸家長不是為栽培而學音樂反之為升中而只衝考級而學!?!?
我兩囡囡不是天才,慢慢學,現已中三和中一,準備今年考8級和數月前考獲6級(D),但在4年前兩姊妹睇完電視Harry Potter立即開琴在無琴譜下斷斷續續合力彈奏半首主題音樂,她們亦可試彈到未學的琴譜,當然有多個錯處。
因她兩已有鋼琴底,現只用兩三年時間已準備年尾考6級長笛和小提琴了。

penpen    發表於 15-1-20 11:22
CFSS & SSGC

Queenielam88 發表於 15-1-19 17:11
學敲擊樂是否亦沒有優勢呢?

的確優勢不大!
容易與否、還看要求的層次.....
總覺沒有容易的樂器、包括聲樂!

孩子、家長、老師的配合.....缺一不可!
作為家長最頭疼的是能找到甚麼老師給她/他!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345