用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 樂器八級證書for升中
樓主: fat
go

樂器八級證書for升中   [複製鏈接]

引用:Quote:longlokma+發表於+15-1-14+08:24+我

原帖由 Yanamami 於 15-01-14 發表
我同女講,如你有心考完八級,我建議F4前考哂,禁之後可以專心考DSE.發覚佢升中後考七同八級,成績遠遠比小 ...
唉,咁你真好!我大仔升中时刚考完6级,但升中后成日话忙,已經放棄学琴了。所以我更希望细的在升中前完成八级

回覆 longlokma 的帖子

可能就係因為趕住考級令佢唔再想彈。其實,點解要學樂器先最重要。我最希望仔仔學樂器後可以好似朋友個仔仔甘,唔開心就去彈琴,抒發一下,最怕好似屋企人個女,一考完8 級,完全唔再掂個琴。

王家爸爸  適得其反  發表於 15-1-14 09:26

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-01-14+發表我

原帖由 longlokma 於 15-01-14 發表
唉,咁你真好!我大仔升中时刚考完6级,但升中后成日话忙,已經放棄学琴了。所以我更希望细的在升中前完成 ...
其實鍾意的話佢幾忙都會繼續學既……

王家爸爸  Agree  發表於 15-1-14 09:27

引用:回覆+longlokma+的帖子 可能就係因為趕住

原帖由 SIYip 於 15-01-14 發表
回覆 longlokma 的帖子

可能就係因為趕住考級令佢唔再想彈。其實,點解要學樂器先最重要。我最希望仔仔學 ...
同意,迫係無意思既,為升中而學/考更加無意思。

我親戚個女就係,唔係自己想學想考,結果考完8級無再掂部琴,睇得出佢係好唔鍾意嗰種,咁何必呢?

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-01-14+發表

原帖由 YuYuMother 於 15-01-14 發表
其實他唔算锺意,只是想識。未必人人一学就会喜歡音樂,有时係要有滿足感同成功感去促使人慢慢愛上某一興趣………………我冇迫佢继續,因為纯粹是為興趣,不為升学,所以培養了六年也没興趣便算了。

引用:Quote:原帖由+SIYip+於+15-01-14+發表回覆+

原帖由 YuYuMother 於 15-01-14 發表
同意,迫係無意思既,為升中而學/考更加無意思。

我親戚個女就係,唔係自己想學想考,結果考完8級無再掂部 ...

唉……我大仔是想学想識,但唔想練,高小我已經同佢講唔練就不如唔好學,是佢唔肯,到中学也是我唔想再嘥錢所以要佢停,佢只是想学唔想練

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-01-14+發表我

唉,咁你真好!我大仔升中时刚考完6级,但升中后成日话忙,已經放棄学琴了。所以我更希望细的在升中前完成 ...

或者我的想法跟大家有些不同,雖然孩子學琴或其他興趣班完全不為升中,但也不該隨便輕言放棄,要对自己负責任。孩子當初自己選擇了学某項活動,便要明白需要一定付出的,成功不會天掉下来的,在付出的同時能享受故然是好,否則也应該学習忍耐及堅持。

moniquechoy  同我一樣想法, 要看清楚才參加,    發表於 15-1-14 17:15

醒目開學勳章

austism 發表於 15-1-14 07:19
好多學校樂團,最少要五級先比機會你去audition, 睇下收唔收入樂團。

我識人係宣x讀,個個五年級下學期趕 ...

所以, 好多學校鍾意收宣道學生, 因為成績好, 音樂又好, 要兩者兼顧實屬不易.

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-01-14+發表

同意,我的想法也相近,會比佢嘗試,真係認真想學就要有commitment, 不能半途而廢。

我小朋友亦一樣,當初學樂器係比佢嘗試有無興趣,到後來再討論,有就繼續,無就轉學其他,無所謂。佢自己肯定想繼續,同意至少學到考8級為止。當然,中間都有想放棄既時候,但後來堅持完成。完成後我由佢自己決定繼唔繼續,佢休息左一排自動同我講繼續學,咁我就幫佢安排啦………

升中前我都問過佢想唔想早少少考定證書,佢話課外活動為興趣不為升中,跟返自己時間安排,唔想為考而考,所以我地報中學時都未有8級證書。其實成績最重要,課外活動證書係錦上添花啦。

回覆 fat 的帖子

升中主要睇成績, 有樂器八級(除了鋼琴), 只會增加勝算, 但相信最少要有merit, 才會被考慮, 當然中學要有樂團
假若學校樂團有咁上下勁, 可能會要求高d, 例如要有distinction或者甚至要求達到ATCL, 不過如果某樂器缺人, 勝算會高d, 最後都係果句, 小學成績始終係最重要

fat 發表於 15-1-13 09:57
亞仔係拉violin。我唔想為考試而考試,而老師亦不願時間倉促地去預備,但最近周圍的人令我感到有D壓力,所 ...
VIOLIN 都多人玩, 非冷門, 張CERT 要靚至有效

YuYuMother 發表於 15-1-14 09:10
我女就係禁~佢慢慢学慢慢考,个个礼拜去外边樂团夾band,年年都要參加音樂節。考完八級虽未必再考上去,但都keep住係禁玩落去,都算係禁。

或者應該咁講, 依我自己經驗同觀察身邊勁人, 可以憑音樂食糊的 (容我較粗鄙), 並唔會係家長PUSH 去考, 為著升學而急考八級的一群;  而係靠小朋友本身興趣同天份, 是他們倒轉來推著家長走 (特別係像我呢類對音樂零認識O既家長)
對於我小朋友O黎講, 八級先係起點.... 佢成日要我印埋LT 同FT 考試網目俾佢睇, 研究下自己幾時拉到O個O的歌

回覆 pamelaywy 的帖子

引用:或者應該咁講,+依我自己經驗同觀察身邊勁人

原帖由 pamelaywy 於 15-01-14 發表
或者應該咁講, 依我自己經驗同觀察身邊勁人, 可以憑音樂食糊的 (容我較粗鄙), 並唔會係家長PUSH 去考, 為著 ...
其實,盡量升中前考完八級,因上到中學,完全冇時間練琴,就算是他們想練!
考完八級,就算再沒上堂,都仲有會有好多機會用樂器,例如樂團,或琴師!我對孩子很忙,一方面在樂團帶住班初中生(大哥哥),細囡在團契幫手彈琴,所以時間都練琴,都好享受!
大前提:要有八級底

王家爸爸   Agree  發表於 15-1-14 13:20

引用:Quote:原帖由+fat+於+15-01-13+發表有人話

原帖由 3b 於 15-01-13 發表
上年香港華仁考音樂獎學金, 最低要求是6級,更指明要某些樂器
今年也有。要冷門楽器,仲要有六級。

引用:Quote:原帖由+pamelaywy+於+15-01-14+發表

原帖由 cpecpr 於 15-01-14 發表
其實,盡量升中前考完八級,因上到中學,完全冇時間練琴,就算是他們想練!
考完八級,就算再沒上堂,都仲 ...
同意!所以我也認為儘量要升中前考取八级。中学有太多活動可以参与,又要讀書,除非音樂真是孩子至愛,否則真係冇乜时间可以分配去練琴。

其實我真的唔知道學冷門的樂器有幾幫到升中學, 好像小女七級巴松管, 我都唔知有邊D學校會特別喜歡, 好彩佢視巴松管為興趣, 而不是為中學而學, 無論樂器有幾叻, 成績始終最重要, 音樂只係舒緩同享受.

aeiou_drm  P6有七級巴松管  發表於 15-1-15 09:10
penpen    發表於 15-1-15 08:49

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-01-13+

原帖由 austism 於 15-01-13 發表
所以我囡小一停piano, 學一種冷門樂器,上星期交表,個老師收表時一見到佢有六級,但未有result 出,叫我催 ...
什麼冷門樂器

引用:Quote:原帖由+austism+於+15-01-13+發表所

原帖由 Apple_Orange_T 於 15-01-15 發表
什麼冷門樂器
入門樂器比較貴,或大大舊,唔方便運送,或者係小朋友細個學會比較困難,因為唔夠氣,所以最早可能小學才可以學。

去校際網望下,邊種樂器場數少就略知一、二。有好幾種的。

‹ 上一主題|下一主題