用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 樂器八級證書for升中
樓主: fat
go

樂器八級證書for升中   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-01-13+

原帖由 austism 於 15-01-13 發表
所以我囡小一停piano, 學一種冷門樂器,上星期交表,個老師收表時一見到佢有六級,但未有result 出,叫我催 ...
請問你小朋友學邊種冷門樂器呀??

austism  PM u  發表於 15-1-13 19:31

王國會長

lamlammama 發表於 15-1-13 09:40
其實都幾無奈.
學習鋼琴所付出的時間, 心機, 精神和努力和其他樂器都是相若的, 可是卻一點也不受到重視.  ...
所以我比囡學琴冇乜要求, 真係只為興趣, 考自行時只得4級, 剛剛暑假才考到6級.

YDLFATHER    發表於 15-1-28 00:55

王國會長

fat 發表於 15-1-13 09:57
亞仔係拉violin。我唔想為考試而考試,而老師亦不願時間倉促地去預備,但最近周圍的人令我感到有D壓力,所 ...
想多了, 我囡只得4級琴, 部3間b1 都有得見.

引用:Quote:lamlammama+發表於+15-1-13+09:40+其

原帖由 王家爸爸 於 15-01-13 發表
鋼琴,第一日學就有聲。銅管樂器要花一年先吹得響,要吹一年號咀,小朋友好容易放棄。 ...
其實好睇個老師。親戚小朋友小一為興趣學最難的銅管,個個睇死佢咩都學唔到。點知小一尾竟然吹到隻歌。到小四入左音統管樂團。大部份團員(各樂器)都大概小四小五入團,但每年得大約平均2-4個新位。佢媽媽好多謝那老師。

瑩瑩老豆 發表於 15-1-13 21:17
所以我比囡學琴冇乜要求, 真係只為興趣, 考自行時只得4級, 剛剛暑假才考到6級.
...

咦, 我同你都一樣喎, 我都係比囡囡慢慢學, 慢慢考, 寧願佢學得細緻啲深入啲.
佢考自行時先得二級底, 剛剛才考完五級

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

引用:+本帖最後由+lamlammama+於+15-1-13+21:44+

原帖由 lamlammama 於 15-01-13 發表
我的已中一,才考慮9月考鋼琴5級。不過,都是因有直屬中學關係。如無,我想我也要鞭策一下

786 發表於 15-1-13 21:50
我的已中一,才考慮9月考鋼琴5級。不過,都是因有直屬中學關係。如無,我想我也要鞭策一下

...
786,

我個都係中一, 係啱啱十月先考完五級咋. 按現在普遍情況, 係好慢....慢....慢

我要向山舉目,我的幫助從何而來,我的幫助從造天地的耶和華而來            (聖經~詩篇 121:1-2)

引用:Quote:786+發表於+15-1-13+21:50+我的已中

原帖由 lamlammama 於 15-01-13 發表
786,

我個都係中一, 係啱啱十月先考完五級咋. 按現在普遍情況, 係好慢....慢....慢
我係來緊既9月考慮考

lamlammama  支持  發表於 15-1-13 23:09

lamlammama 發表於 15-1-13 22:17
786,

我果个年代d同学中四、五先考八級,所以唔算好慢吖~

Yanamami 發表於 15-1-13 23:04
我果个年代d同学中四、五先考八級,所以唔算好慢吖~

但而家好多小朋友小六前已話考六七八級, 咁我果件重唔係慢?

Yanamami  唔洗跟人喎~都升中咯  發表於 15-1-13 23:15

lamlammama 發表於 15-1-13 23:09
但而家好多小朋友小六前已話考六七八級, 咁我果件重唔係慢?
我女有同学上到中学先係学校学添,总有人快有人慢,咪理人地禁多啦~

引用:Quote:lamlammama+發表於+15-1-13+23:09+但

原帖由 Yanamami 於 15-01-13 發表
我女有同学上到中学先係学校学添,总有人快有人慢,咪理人地禁多啦~
我現在有點擔心。中二頭先5級。中三頭6級。有意高中到外國升學。7-8級咪要係外面學?所以非常15、16中。

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-01-13+發表我

原帖由 786 於 15-01-13 發表
我現在有點擔心。中二頭先5級。中三頭6級。有意高中到外國升學。7-8級咪要係外面學?所以非常15、16中。

...
亦開始明白為何要小6前考8級了。

786 發表於 15-1-13 23:22

...

边有人級級考㗎?—係2468級,—係3578,有人甚至248/358禁考法。再唔係,F3考完可以斎学唔考啫!边个話学樂器—定要考級啫?

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-1-13+23:36+編

但老師似乎真係大約1年1級。現在學6年考5級。本來真係想慢慢學,陶冶性情。這一刻,才猛然發現,不切實際

786 發表於 15-1-13 23:44
但老師似乎真係大約1年1級。現在學6年考5級。本來真係想慢慢學,陶冶性情。這一刻,才猛然發現,不切實際

...

慢学無问題,但唔洗—級級考嘛~我女P4考三級P5考五級中—四月考七級中三头先考八級。

真係唔會有人一級級考呢. 好似 yanamami 話齋, 2468, 或 2578 咁.
而且, 上到五級以上, 好難一年一級啫, 深咁多.

引用:真係唔會有人一級級考呢.+好似+yanamami+話

原帖由 lamlammama 於 15-01-14 發表
真係唔會有人一級級考呢. 好似 yanamami 話齋, 2468, 或 2578 咁.
而且, 上到五級以上, 好難一年一級啫,  ...
佢一直無考過,所以今年考慮一考考5級。其實佢樂理叮左,可以直考更高,不過,老師說畀自己一個milestone都好。但,最近才想高中外走,所以猛然發現好多野遲左。

Yanamami 發表於 15-1-13 23:17
我無理人呀, 如果唔係點會到六年級時重係拎住張二級証書

只係有感而發罷了.

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-1-13+23:51+編

P4考3級唔慢。我個p4個陣應只有2級程度。老師教出好多音樂節優勝者,不過佢教得好慢。親戚小朋友學最難的銅管樂器,真係357級咁上。

‹ 上一主題|下一主題