用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 天主教祟德書院
樓主: 妹妹頭
go

天主教祟德書院 [複製鏈接]

回覆:妹妹頭 的帖子

廣東話。

回覆:天主教祟德書院

亦有人指既然沒有處罰學生,學校何不澄清? 換角度看,指控→ 澄清→反駁→再澄清,會否沒完沒了呢?

舊生/學生在學校附近貼/派傳單唱衰學校,學校又應該點做呢?沉默=懦弱和逃避嗎?要不事事張鑼打鼓澄清反駁,到時又會否有人話學校唔能夠接受其他意見,執意要學生認同學校?

做得唔好就換咗佢,咁你能否肯定下任會做得更好呢?

@@ 發表於 15-1-13 15:47
記得在其他forum 都有人指出該篇文章有別校長一向文筆。但因本人無 『追隨』校長文章所以不能比較。

當時 ...
校風及成績幾十年來都很好,不用擔心。

回覆:王家爸爸 的帖子

唔係㗎, 考HKAL 時代崇德成績差過信義㗎

@@ 發表於 15-1-13 16:00
唔係㗎, 考HKAL 時代崇德成績差過信義㗎
我讀書年代,信義(當時在元朗廣場旁邊)並不太好,鄉中和崇德(當時崇德在元朗水邊圍邨)比較好。

回覆:妹妹頭 的帖子

呢度有的人真搞笑,三個月之前,吹噓崇德天上有,元朗頂呱呱。知道校長係藍屍之後又不停踩崇德。:;pppp::;pppp::;pppp:

其實校長对同學是好的,佔中期間一樣讓學生戴黃絲帶,每年六四也會唱自由花,也不觉对師生言論有限制,況且天主教学校也常换校長。

與其擔心校長的政治取向,例不如看看整間學校的校風及成績,我仔係度讀,學校的學習氣氛很好,師生關係十分融洽。

回覆:hkangel89 的帖子

絕對正確 最重要是校風及成績, 當然小朋友性格是否適合學校的風格也很重要。 校長政治取向絕對唔係考慮的條件

其實元朗B1頭學生只有三個好選擇:信義,鄉中和崇德。每間在不同的時間也出過不同的事,你也只可以三選二。

回覆 王家爸爸 的帖子

我是住洪水橋, 所以我個女三年後(現在小三)會選崇德, 但學校網係荃灣網, 所以自行至會選崇德, 大抽獎會用番荃灣網

王家爸爸  步行返學  發表於 15-1-14 10:19

妹妹頭 發表於 15-1-14 10:16
回覆 王家爸爸 的帖子

我是住洪水橋, 所以我個女三年後(現在小三)會選崇德, 但學校網係荃灣網, 所以自行至 ...
大抽獎荃灣網比元朗網略好

妹妹頭 發表於 15-1-13 08:18
幫朋友問, 朋友仔仔B1頭, 自行第一係依間, 想知面試會用咩方式? 個別面試定係小組? 英文之外, 會唔會用普通 ...
想請教你朋友仔仔除了係B1頭外,有否其他特異功能? 唔知崇德有冇PREFER 申請者有邊類特異功能咁呢?!

妹妹頭  佢游水叻, 有獎, 校際朗誦個人,    發表於 15-1-14 11:38

我看過祟德校長給學生的公開信,我十分認同他的想法和見解,情理兼備,敢言理性,處處為學生的福祉著想,絕對是一位好校長

cwaisum  YES!  發表於 15-1-14 12:23

王家爸爸 發表於 15-1-13 16:16
我讀書年代,信義(當時在元朗廣場旁邊)並不太好,鄉中和崇德(當時崇德在元朗水邊圍邨)比較好。 ...

以前是鄉中和趙中排頭的

王家爸爸  差D唔記得趙中  發表於 15-1-14 11:06

妹妹頭  佢游水叻, 有獎, 校際朗誦個人,    發表於 3 分鐘前

係學界游水? 校際朗誦係中定英? 冠軍?

回覆 silvia_ng 的帖子

游水學界, 不過唔係冠軍, 仲有其他游水獎, 朗誦係普通話, 不過都唔係冠軍

回覆:天主教祟德書院

想當年為我家小孩張羅升中選校事宜,毫無頭緒,於是只有從學生公開考試成績(HKAL &  DSE) 篩選。由於依家唔會考A level, 所以只講DSE 成績。

如果計DSE core subject (中英數通識) 學生達四級以上成績, 排位如下:

2012 : (1) 崇德 (2) 鄉中 (3) 信義 (4) 商中 (5) 趙中
2013: (1) 崇德 (2) 鄉中 (3) 趙中 (4) 信義
2014: (1) 鄉中 (2) 崇德 (3) 趙中 (4) 信義

妹妹頭 發表於 15-1-14 12:11
回覆 silvia_ng 的帖子

游水學界, 不過唔係冠軍, 仲有其他游水獎, 朗誦係普通話, 不過都唔係冠軍
ic, thanks! 我見佢地好似好推英文朗誦,係英文朗誦果part有獎唔知會否有優勢

@@ 發表於 15-1-14 12:20
想當年為我家小孩張羅升中選校事宜,毫無頭緒,於是只有從學生公開考試成績(HKAL &  DSE) 篩選。由於依家唔 ...
信義是08年才轉全英,即是12至14年畢業的學生入讀時仍是band 2組別,學生入讀時質素肯定比其餘老牌band 1的學生差很多,但DSE出來的成績就增值不少,肯定是學校教學團隊的努力才有此成績,就算是08年後收的學生仍多屬band 1c,而鄉中、趙中和崇德一向收生多數是band 1a/b,比較起來,信義學生入學時的質素仍然較遜,可是,如果看學校以往的增值能力,加上今年新校長上任,學校因此也再進行一些改革,相信信義將來會更好。

‹ 上一主題|下一主題