用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問2013年7月bb幾時要開始報定幼稚園??>< ...
go

想問2013年7月bb幾時要開始報定幼稚園??>< [複製鏈接]

好多人話而家要報定..但係我試過去幼稚園睇過
個度都冇話可以開始報....我唔知點做呀><?
有冇媽媽可教我!??   thx*
   0    0    0    0

回覆:ckw719 的帖子

如果報2歲班好多已經deadline 咗啦,如果諗住唔讀pn 直上K1就今年8月開始留意吓啦。

基本上如果你想小朋友係2015-2016年度入讀N班, 而家D學校已經收晒生. 或者可以問下心儀既幼稚園有冇插班位, 不過難D.

如果你想小朋友係2016-2017年入讀K1, 咁係就要留意下心儀既學校今年幾時開始報名, 好多學校會係6/7月開始公佈報名詳請, 一係自己打電話去問, 最緊要自己留意.

回覆:想問2013年7月bb幾時要開始報定幼稚園??><

有啲幼稚園,係計入表申請次序收生的,即唔使用面試黎選學生,救世軍、保護兒童會就係呢類,呢d真係一有出世紙就可以排,如你依家都未排就唔使排、一定冇的了。

不過大部份幼稚園都唔係咁,通常係入學之前一年申請同面試,即如你打算報K1,就應該今年8月開始留意學校報名。但如果你打算今年9月讀pn,可能就遲左d了,因已有學校interview左了

N 班定K? N 班好多都已經in 完同出左offer.
不過仲有少少仲招生... (e.g. Victoria, spn)

我真的十分感激你們的回覆!!終於明白哂^^    但是我自已本身諗住唔幫佢報學前架,, 但而家先發覺佢愈黎愈惡又成日發脾氣..所以我先想俾佢讀學前班可能會對佢有幫助>< 可惜太遲了!!  咁我唯有要加緊留意啲幼稚園先!唔該哂你地*

如何真係搵唔到幼稚園讀PN, 搵playgroup 公司開嗰 PN 班嚟讀.

Sorry, 係如果, 唔係如何.

回覆 vpo0615 的帖子

其實係咪1定要讀1讀playgroung / n班啲幼稚園先會收??!  ><
同埋,我想問是否就咁自行去幼稚園問幾時收生??

唔係甘講
Playgroup pn班其中一好處係訓練小朋友不怕生、坐定、聽指令、陌生人面前都會答問題,呢d in k1係必須做到的

另,你去教育局個網睇你心儀的區份和幼稚園名單,大部份幼稚園都有自己網面都會寫招生詳情,如果真係無又係心儀就今年六七月打去學校問

有d學校仍然收生架,你可以打去問下

引用:有d學校仍然收生架,你可以打去問下 +

原帖由 cherry_ng_ 於 15-01-15 發表
有d學校仍然收生架,你可以打去問下
有邊啲學校重收緊生?

冬日勳章

回覆 ckw719 的帖子

唔一定無讀n班k無學校收,我女無讀n班,今年考k1考8間有6間收。。
‹ 上一主題|下一主題