用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 多次被學校無理投訴!
go

[學校] 多次被學校無理投訴!

小兒四年級,有過度活躍專注力不足症+亞氏保加(社交障礙),多次被老師無理投訴,甚至扭曲事實,投訴無門,副校同我講不應執著老師某些許字眼(老師話小兒踎係電腦枱,小兒話冇,然後佢同我先生解釋「假如隻手放咗入去都好危險」,我不能接受假設小兒有做,因老師並無目擊,只係引導小兒講有冇咁可能),佢甚至乎話我係鑽牛角尖。

今日小兒帶咗相中魚肉腸返學,第一個小息時有2個同學借去睇然後做不雅動作,班主任先屈佢講不雅語句,同疑似拎住黎追打人,係冇了解嘅情況下沒收了魚肉腸。

另一位老師係第二個小息分別向三個小朋友了解,結論係雖然我囝冇做不雅行為,但佢已經係縱容同學做不雅動作,而訓導主任指出校規係禁止帶此類食品返學作小食,而且魚肉腸係可以做作武器!

成件事我覺得好無稽,小兒既不是風紀又不是班長,佢借比同學時同學話想睇下,佢點知同學會做不雅動作?!

有冇家長試過無理被投訴,除同學校反映仲可以點?佢地根本係互相包庇,早2年都有老師講大話恐嚇小兒,話如果唔認做咗就要見訓導主任,我囝怕被趕出校認自己講大話,返黎日日喊住話怕冇書讀,副校所謂調查完只回覆佢無法証明真偽!

好無助!求各位指點下!

回覆:多次被學校無理投訴!

引用:+本帖最後由+pandacat_bb+於+15-1-13+00:19

原帖由 pandacat_bb 於 15-01-13 發表

小兒四年級,有過度活躍專注力不足症+亞氏保加(社交障 ...
又係一件無奈及不愉快的事件! 我曾經接解過又係4年級又係亞氏保加嘅小朋友,差不多每日都收到學校投訴,家長們都好怕電話響起,恐怕又是學校的投訴,由於雙方關係(家長和校方)已到達互不信任,最後家長決定轉校,讓孩子重新開始。
這個小朋友4年級時轉到新學校,即他在小一至小三已適應了學校及與同學的相處方式,之後他並不容易適應新環境,他和你囡囡唔同嘅地方係佢真係有打人,有做攻擊性嘅行為,對四周環境缺乏安全感,欠缺表達。

不論個案如何,而及早先找學校社工介入,重新了解小朋友嘅成長需要先(不只在學業上),再給與適當的治療或訓練,以提升他的各項效能,這才是上策。

好明顯你冇同學校講你小朋友既問題,而學校又冇支援,學校想迫你走,無謂將個小朋友黎作磨心,轉校時一定要同學校溝通好,同時要比些社交訓練佢。