用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 翠恩同綠茵
樓主: klausbb
go

翠恩同綠茵 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+klausbb+於+15-01-18+發表係

原帖由 lulumelody 於 15-01-19 發表
唔係標籤,係事實,本地和普通話老師,都是剛教育學院畢業,英語也是剛外國大學畢業,全部都冇教學經驗,最 ...
都係既,可能又係新,見到佢地有d熱誠同幾有愛心。。所以好難揀,點好?

回覆:翠恩同綠茵

我仔喺綠茵讀緊pn會升k1,我都唔希望k3轉下午,不過到時先再算,因為小朋友讀得開心,鍾意返學,而翠茵比我感覺都ok,不過就聽電話嘅比較串。

引用:Quote:原帖由+lulumelody+於+15-01-19+發表

原帖由 klausbb 於 15-01-19 發表
如果龍校比較好
其實我想知,叩津校門究竟會考小朋友什麼⋯

唔知洗唔洗要讀學術d的學校去備戰

引用:Quote:原帖由+raymond603+於+15-01-17+發表

原帖由 klausbb 於 15-01-18 發表
係未新校就一定被標籤左老師冇經驗?
綠茵有個報告板,你看她們幾時畢業就知佢地無教學經驗,綠茵NET是美英澳籍,所以人工貴,但大多是剛簽VISA到港教學,開學才到港。翠茵ee好好多,綠茵PN小朋友每次放學咀巴是duty的,鞋底有食物,也試過賴尿褲袜鞋也wet了但無人發現。小朋友兩間都讀過,前年發生,現在不知是否改善。翠茵校長實事求事,very good。

引用:Quote:原帖由+klausbb+於+15-01-18+發表係

原帖由 bbmom72 於 15-01-19 發表
綠茵有個報告板,你看她們幾時畢業就知佢地無教學經驗,綠茵NET是美英澳籍,所以人工貴,但大多是剛簽VISA ...
你講很arm,我覺得綠茵ee好串,有d同老師不和,不滿加重工作

回覆:bbmom72 的帖子

幸好今年我覺得唔錯,d姨姨都好好,反而朋友識人喺翠茵做話d net teacher同校長玩得好癲,聽到我反而驚驚地

回覆:lulumelody 的帖子

小朋友讀緊GF PN,NET 係英國教小學,比較嚴肅,普通話老師也很有經驗,比較和藹少少,課程我覺得合適,自理也教得唔錯,但個人認為家長在日常生活教小朋友自理更重要,完了一個學期,班上大部分小朋友也介左片片,今個星期,仔仔回家時常講,我會做XxX,還嚷著要自己完成!

係呀!惡劣環境反而可以train到小朋友自理,其就算無ee都無話唔得,見有人問忍唔住才說。當日學校要求帶3條片返學,但每天也會被收起,連續幾天也是,但小朋友呢就被換了別人的片,如果可以在家train到小朋友唔著片,起碼無這些問題。我估基本上間間幼稚園都會幫手介片,翠茵下學期初集體介片。 老師就更加係個個唔同,一個月通知已可轉工,綠茵翠茵都不時發生NET離職,都係看彩數。

翠茵好早已同小朋友介片,但綠茵要到pn下學期才介。口碑都係翠茵好,如果唔係,年年都唔會咁多人排隊。我有兩小朋友分別曾讀常寧gf 和新宝城gv,一定係新宝城gv, 教學模式上本地小學也OK。GV除教年知識,也教小朋友守規矩和自由。常寧如果你諗住讀國際學好校就可以諗下。

還有,常寧好多雙非和單非讀,gv真係多本地父母。

我係GF用家,吾係好覺有老師走,可能一兩个走我吾覺眼,小朋友都算小病,可能間学校少人d吧,下午班之前十几个一班pn. 我見都有d好有heart的net同putonghua老師,但廣東話果个(不是負責教)就差d,聽过其他家長話佢呃小朋友。老師都ok ga..放學可以同老師講下野,toilet ee轉左3rd个,1st nice, 2nd噁樣,衣间果个seems nice.

学費就好貴,假期多

知唔知翠茵國際班K1幾錢學費?

引用:小朋友讀緊GF+PN,NET+係英國教小學,比較

原帖由 horlickbaby 於 15-01-19 發表
小朋友讀緊GF PN,NET 係英國教小學,比較嚴肅,普通話老師也很有經驗,比較和藹少少,課程我覺得合適,自 ...
你係pna?miss kim嗰班?

回覆:thebaby 的帖子

Totally agree
我仔個班上個學期已介片

回覆:doubles 的帖子

Haha
Yes
同學仔

回覆 zebrabb 的帖子

常寧綠茵棲下有食店,但佢地D課室集中係樓上果層,大肌肉遊戲場對住屋苑同公園,都OK呀

引用:回覆+zebrabb+的帖子 常寧綠茵棲下有食店

原帖由 vivienn 於 15-01-22 發表
回覆 zebrabb 的帖子

常寧綠茵棲下有食店,但佢地D課室集中係樓上果層,大肌肉遊戲場對住屋苑同公園,都OK ...
Pn下學期教戒片?即未開始教?

老師好冇都睇彩數,自問我覺得常寧老師我班都ok除了中文的,不過唔係負責教,都可唔理。

‹ 上一主題|下一主題