用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

學術水平

由於小兒九月份入讀音小,所以一直在找關於音小的評價。我看到有些關於音中學術水平都是數年前的(或當時的學生不是由音小上音中),所以想問問 ICQM 家長你們能分享一下你們所知的音中成績是否比以前有進步?入大學的比率有提高嗎?另外我留意到評估不計名次,多著重小朋友有否進步,那麼考試會有名次之分嗎?請指教。:)

我都想知. Tks

I want to know too

回覆:lljj2 的帖子

我小兒讀小二成曰有評估,不Hea.始終是私校也是要keep 住收生率。老師盡責,有事要問晚上至電回覆。  Overall 的評價是不深也不淺,但是絕對不Hea.功課量需少但是每週也有默書。

小朋友讀左差不多半個學期,我覺得學校功課量適中,每日放學前有一堂導修課,大部份功課都可以完成才回家,但日常都有幾多測驗評估,所以差不多每日都要温習和預備,一定唔hea。不過,因為功課唔多,所以時間係足夠俾同學温習,相對同學壓力都減少d嘅。而我最欣賞係學校基督教信仰教育和品德教育。校長和老師都好有愛心。我小朋友都喜歡返學

多謝你的分享!請問你們會知道音中成績是否比以前有進步?入大學的比率有提高嗎?校方會否有這方面的分享?

引用:小朋友讀左差不多半個學期,我覺得學校功課

原帖由 kitkitfong 於 15-01-27 發表
小朋友讀左差不多半個學期,我覺得學校功課量適中,每日放學前有一堂導修課,大部份功課都可以完成才回家,但日 ...

引用:多謝你的分享!請問你們會知道音中成績是否

原帖由 lljj2 於 15-02-05 發表
多謝你的分享!請問你們會知道音中成績是否比以前有進步?入大學的比率有提高嗎?校方會否有這方面的分享? ...
我都想知。入得音小都會上讀到中學畢業,所以好想知學生入大學情況。

我都想知

回覆:學術水平

印象中上次講座校長話入大學比率大約50%+

請問音小會否在暑假期間安排預備課程給於九月入讀小一的學生呢?

引用:請問音小會否在暑假期間安排預備課程給於九

原帖由 prettyprince 於 15-04-29 發表
請問音小會否在暑假期間安排預備課程給於九月入讀小一的學生呢?
應該無,但有迎新日

請問音中係唔係一樣考DSE?
聽人講音小, 將來條路會比較窄, 有無人可以解說一下?
THANKS

引用:請問音中係唔係一樣考DSE?聽人講音小,+將來

原帖由 心平如鏡 於 15-05-14 發表
THANKS  ...
其實音小都係讀平時既學科,範圍都係跟教育處的,只係多咗幾堂音樂有關既科目,條路唔會比其他學校窄

回覆:laiyuen 的帖子

請問近年音小既程度係咪深左?

原帖由 心平如鏡 於 15-05-14 發表
THANKS  ...

...

我估大概是:呢D只係給人印象而表面的分析, 而用家或有經驗過來人的實情, 應該未睇到, 因為學校在2003年成立, 首批小一仲未大學畢業, 暫無人知真正答案, 亦無人可以百分百話你知的!!

音中除了一般中學所教的,加多音樂一科,比對音樂有興趣的同學多條選擇的路,由音小上到音中的同學,唔會死讀書,他們有自己的想法的。小兒由開校入讀至中六,DSE雖然普通,但他一早選擇在音樂發展,畢業後立即去了意大利讀音樂,差不多兩年了,再讀多一年已經大學畢業。

thanks vcom! 想了解你兒子那級的同學去向? 入大學成績令人滿意嗎?

回覆 lljj2 的帖子

唔好單睇入大學比率,因部分家長一早準備自己仔女出國讀,但仍然有不少升讀本地大學,有入演藝.

好多人都話音中馬馬地,建議升中就走人去外國讀。其實真實情況係咪咁?

我們有諗過俾亞女出國讀,但可能係中三之後囉。因為咁樣冇咁重皮!