用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 English Medium Sch
樓主: gemiling
go

English Medium Sch

silvia_ng 發表於 15-1-14 10:20
陳守仁有兩條路可選,一︰做中國籍學生,上同津校一般既中文堂,另外有個第三語言要選修 - basic Japanese, ...
阿fa?
阿花?

謝謝!

如果入到。。。我想會上同津校一般既中文堂。。想問,呢個係入學後可以選擇,定interview時睇你係華人定非華人,學校自己定奪?

不過,幾千選幾十。。。。 

gemiling 發表於 15-1-14 10:36
阿fa?
阿花?
係呀, 呀花呀!
至於你報邊個STREAM, 你寫報名表時已經要決定,入左就唔可以再轉架啦!

silvia_ng 發表於 15-1-14 11:41
係呀, 呀花呀!
至於你報邊個STREAM, 你寫報名表時已經要決定,入左就唔可以再轉架啦!
...
can still apply for P1 in 2015/16 in LMC now ?

bopui0607 發表於 15-1-14 11:50
can still apply for P1 in 2015/16 in LMC now ?
我講緊陳守仁(TSL)咋喎, LMC你自己上網睇下啦!

引用:Quote:gemiling+發表於+15-1-14+10:36+阿f

原帖由 silvia_ng 於 15-01-14 發表
係呀, 呀花呀!
...
謝謝! 麻煩你呀!

gemiling 發表於 15-1-13 20:23
大係女仔, 仲有個男仔跟住2年後小一,所以可能男女學校好d
男女校就難搞了....坊間較有好評既官津英小有4間
港島 : 聖約瑟 (男)....瑪利曼 (女)
九龍 : 拔萃小學 (男)...瑪利諾修院 (女)

btw...有錯漏請補充 ~~~

hkpapa852  拔萃小學係男女校  發表於 15-1-14 13:59

引用:Quote:gemiling+發表於+15-1-13+20:23+大係

原帖由 mcl203 於 15-01-14 發表
男女校就難搞了....坊間較有好評既官津英小有4間
港島 : 聖約瑟 (男)....瑪利曼 (女)
九龍 : 拔萃小學 (男) ...
謝謝!

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+15-01-13+發表小朋

原帖由 gemiling 於 15-01-13 發表
大係女仔, 仲有個男仔跟住2年後小一,所以可能男女學校好d
男仔可考慮DBSPD 讀French Stream

引用:Quote:原帖由+gemiling+於+15-01-13+發表大

原帖由 chubbybaby 於 15-01-14 發表
男仔可考慮DBSPD 讀French Stream
dbspd?

回覆:gemiling 的帖子

You can consider Rosaryhill School in Wanchai.

回覆:English Medium Sch

深井其實好多校車都到, TSL, SMC, SWCS, LMC 應該都無問題,但宏信我問過,呢兩年都無校車到深井的, 黎緊有冇就不知,如apply 宏信要留意。

深井我見過有mix 小朋友讀培僑, 有校車到, 可考慮下。

引用:Quote:原帖由+chubbybaby+於+15-01-14+發表

原帖由 gemiling 於 15-01-14 發表
dbspd?
係呀, 註冊時佢問你local定french stream。 French stream都有中文, 但應該比local的中文淺。 佢地叫Elementary Chinese, 通常係比外語係母語的小朋友。 而且中文堂數比local stream少, 因為要上French。

回覆:English Medium Sch

If location is not a problem, you may try Rosaryhill School.
There is local stream and Spanish steam. The main teaching language for both stream is English.

elvina_lmk 發表於 15-1-14 21:34
深井其實好多校車都到, TSL, SMC, SWCS, LMC 應該都無問題,但宏信我問過,呢兩年都無校車到深井的, 黎緊有冇 ...
thanks!!!

elvina_lmk 發表於 15-1-14 21:34
深井其實好多校車都到, TSL, SMC, SWCS, LMC 應該都無問題,但宏信我問過,呢兩年都無校車到深井的, 黎緊有冇 ...
LMC - 浸信會呂明才? is this good and also english medium?
SWCS 係?

gemiling 發表於 15-1-15 10:23
LMC - 浸信會呂明才? is this good and also english medium?
SWCS 係?
LMC = http://www.plklmceps.edu.hk/node
SWCS = http://www.cs.edu.hk/en/home/index.php

silvia_ng 發表於 15-1-15 11:17
LMC = http://www.plklmceps.edu.hk/node
SWCS = http://www.cs.edu.hk/en/home/index.php
好明顯我要再鑽研小學資料。。。。。 d英文縮寫我唔掂。 

gemiling 發表於 15-1-15 11:19
好明顯我要再鑽研小學資料。。。。。 d英文縮寫我唔掂。 
...
呢度幫到你
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2287397&extra=page%3D1

謝謝!!

醒目開學勳章

引用:Quote:gemiling+發表於+15-1-14+07:49+老公

原帖由 silvia_ng 於 15-01-14 發表
陳守仁有兩條路可選,一︰做中國籍學生,上同津校一般既中文堂,另外有個第三語言要選修 - basic Japanese, ...
咁抵讀,唔怪之得爭住入