用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小四上門補習一問
go

小四上門補習一問

仔仔小四,成綪唔好,請問應該要揾個咩學歷補習老師?我應該要有咩要求?

謝!

醒目開學勳章 王國長老

睇你要求啦, 對我黎講三大係bonus, 大專係正常
我唔要天才, 一個天才唔明正常人點唸野, 小朋友個底唔好至要補習, 老師如果轉數太快, 解釋唔到, 無用
英文我幾睇重, grammar唔可以太屎, 如果連present prefect, passive voice都攪唔掂(大把大學生攪唔掂)就唔好去教
耐性同識攪小朋友 (我個仔無軟皮蛇)都係我會睇的事

回覆 Charlotte_mom 的帖子

多謝分享!我睇過你其他d回覆,都知道你好有心得!謝!

請問你會點揀邊位補習老師先啱(如果有得揀)?你會考吓佢?定係睇成綪表?定係工作經驗?

醒目開學勳章 王國長老

我會先傾電話, 睇下基本資料, 如果自己都無信心講自己補過咩學生, 或者似乎經驗唔多, 算了

ok我會試堂, 同老師講明先試一堂睇下同小朋友夾唔夾 (禮貌上會話自己個仔難攪, 麻煩左老師唔好意思), 實際上會行出行入觀察下二人情況, 老師攪唔攪得掂個仔, 教grammar講得明唔明, 會唔會識"因"住學校課程教

岩岩我都試完, 有個男仔, 睇得出有心機, 不過經驗唔夠, 我拎晒個仔d materials出黎, 佢都唔會睇下教緊咩, 就不停教自己帶黎果d, 我俾張quiz佢睇, 佢又唔會解釋返其實係quiz咩, 錯左咩, 點改, 連果張主要係present perfect tense都講唔出, 都係繼續做自己果份, 我好擔心架wor, 點知你識唔識教

所以試完堂, 我禮貌上話考慮完都係覺得女仔老師夾d lor (咁試堂我有俾足學費佢嘅)

回覆 Charlotte_mom 的帖子

多謝教路!又學多樣野!

一樣靠運氣,只有二個很滿意,第一個教亞大,佢是大學生,修讀幼兒教育,很有耐心,打好亞大根底,做課外練習,之前平均6x分,後有8X分,可惜做了老師,冇時間再教...另一個教亞細,大學畢業理科生,亞細最弱是數,轉少少不董做,佢用很多方法教,可惜轉工,冇時間再教...另朋友孩子讀名校,會找舊生教,不錯選擇

回覆 dsedse 的帖子

多謝分享!