用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嘉德麗 vs 綠茵
樓主: GeArBe
go

嘉德麗 vs 綠茵 [複製鏈接]

引用:99+dog+dog+,+想了解多少少

原帖由 poonmc 於 15-01-21 發表
99 dog dog , 想了解多少少
你想了解邊方面?

回覆:嘉德麗 vs 綠茵

我都想聽下綠茵 的事 ? 知5知道K班課程同老師質素係點之前面試見到好多老師都好年青 !!

引用:GF啲NET啲口音唔係咁標準,加上返學必經屋

原帖由 calvinlinda 於 15-01-16 發表
GF啲NET啲口音唔係咁標準,加上返學必經屋苑滴水地方,感覺很不安全。不覺得其老師特別有愛心,會對住小朋 ...
我小朋友係綠茵受害嘅一群,我宜家開始要提醒家長,呢間學校一遍混亂,我小朋友係讀奧運綠茵,已轉校

引用:可能吧!多數係浪澄和馬鞍山口碑好 +

原帖由 Bchubchu503 於 15-01-16 發表
可能吧!多數係浪澄和馬鞍山口碑好
浪澄係不知所謂

回覆 99dogdog 的帖子

因見你話嘉德麗细後悔。 但請問细之外老師。教學方面好唔好。 是否n class 已有phonix. Thx

引用:回覆+99dogdog+的帖子 因見你話嘉德麗细後

原帖由 poonmc 於 15-01-26 發表

因見你話嘉德麗细後悔。 但請問细之外老師。教學方面好唔好。 是否n class 已有phon ...
見pm

剛俾咗留位後補嘉德麗pmNursery,我都想知

回覆:calvinlinda 的帖子

我仔個net teacher 係英國人黎

引用:你是用家嗎?好多人話GF英文好、老師有愛心

原帖由 Bchubchu503 於 15-01-16 發表
你是用家嗎?好多人話GF英文好、老師有愛心啊
我不是用家。我interview之前專登實地考察,無咩見到,因門口細,只見到接返學情況,無咩特別。不過返學必經的地方係馬中的廚房樓下,經常滴水、又好水(乙水)。
到interview嗰日諗住早10分鐘比小朋友熟習環境,校方唔比入,一定要出面等。一夠鐘就即入到去課堂interview,望多眼都無,係咁hurry家長入課室,爸爸唔比入課室,喺外面等咗好耐先比佢哋睇學校花絮dvd,無持別,只係影手影腳,唔知播黎做乜,爸爸話唔播好過播。
我同小朋友喺入面group interview之後,除即入另一課室single interview,入到課室有4張枱,4個老師,佢叫求其㨂1個,我真係求其㨂,1坐埋去同老師打招呼,個老師已經黑面,無笑容,以order形式命令我個囝做這做那,我個囝做任何一樣,佢都比negative comment, eg 「佢好努力畢啲珠架,不過畢唔到呀!」    身位老師唔係應該比鼓勵一個剛1歲的小朋友嗎?我in完後仲以為小朋友1歲要好叻畢嘢,睇咗好多蒙特梭利書/幼兒發展網頁都話歲半先識!  
仲有,㨂老師時,唔會話你知個老師講咩語言,我嗰個係賓口音的英語老師。
完全唔覺呢間嘢有幾專業、有幾有愛心!
個人純粹覺得只係靠網上人云亦云的口碑。

我小朋友讀GF, 吾覺老師係沒有愛心,在馬鞍山,GF 是間不錯幼稚園。

引用:assado+++你小朋友返更+n+class+?++課程如

原帖由 poonmc 於 15-01-21 發表
assado   你小朋友返更 n class ?  課程如何
有兩個班主任,一中,一英,每日有一節普通話。

引用:Quote:原帖由+Bchubchu503+於+15-01-16+發

原帖由 calvinlinda 於 15-02-10 發表
我不是用家。我interview之前專登實地考察,無咩見到,因門口細,只見到接返學情況,無咩特別。不過返學必 ...
我女讀過mos gf,老師有愛心,教識佢守規則,3語基礎都好好,個人覺得滿意。

我諗係睇彩數遇唔遇到好老師。我去嘉德麗同樂基interview人地係好有系統,好有架構,啲老師、校長笑容滿面有禮貌的,GF只係識得棟幾個外籍老師出黎,簡直無得比!
我起初上EK爬文見到啲家長講到好好都信以為真,實地考察後大跌眼鏡!

反而我去嘉德麗面試我就覺得佢哋麻麻地......

GF我冇去過,唔清楚,但有朋友仔讀得幾開心!返過嘉德麗PN, 學術唔錯,其他硬件軟件都唔係我期望的,所以再俾我揀,我唔會揀呢間!

回覆:vpo0615 的帖子

嘉得麗我小朋友都有去 interview, 都比埋 offer, 但感覺老師校長都惡,我仲親耳聽到個校長鬧個職員,而且感覺老師style 似師奶,所以最後無揀到lu

引用:我諗係睇彩數遇唔遇到好老師。我去嘉德麗同

原帖由 calvinlinda 於 15-02-12 發表
我諗係睇彩數遇唔遇到好老師。我去嘉德麗同樂基interview人地係好有系統,好有架構,啲老師、校長笑容滿面 ...
明白你感受亦多謝分享。我小朋友讀過一段短時間,亦有好多街坊朋友嘅小朋友讀,個個都覺得不錯,有正面評價。至於d net teacher,d唔係金髮藍眼𠹭d係非常有heart嘅。如果要求校舍靚,全部老師一定要uk native speaker, 我諗gf 唔係你杯茶,甚至hkps都唔係喇。

Hkps同gf亦不是同level。Hkps的校舍、校長老師、學校行政、學術要求和方針跟gf也完全不同,hkps是行Montessori 2文3語, gf只是一所normal的英普幼稚園。不能說不喜歡gf就等於不喜歡Hkps. 至於嘉德麗,由於不是行英普,往往會給人家比下去。所以由頭至尾,家長選校都是選適合小朋友和buy該校的行校理念為首。
如貴子弟喺gf讀得開心,家長又放心,那已達到目的。

引用:Hkps同gf亦不是同level。Hkps的校舍、校長

原帖由 calvinlinda 於 15-02-13 發表
Hkps同gf亦不是同level。Hkps的校舍、校長老師、學校行政、學術要求和方針跟gf也完全不同,hkps是行Montess ...
Hkps係好學校,司徒校長落手落腳,佢本人對教育亦有一套理念做得好好。近年面對一d轉變,例如英文科主任走後一直未請到,早2年英文科主任走後,差不多所有net走曬請過曬,當中包括香港英文老師,菲律賓籍英文老師等等,校長都全部可以一手一腳處理。佢k1 briefing,我有去聽,k1下寫字A-Z,數字,中文,另外係重閲讀,家長配合係必然嘅。Montessori 我聽唔到有提點樣運用,可能我miss 咗啦。重有一點,最近朋友家長話會無咗k2免費額外普通話英文課外課,我朋友係有d失落。hkps 對於同學考小一,叩門等都全力協助,呢樣gf唔覺有。gf係一間普通英普幼稚園,同hkps 的確2回事。gf新校長黎咗好似2年,net都換咗好多,佢亦對教學同學校行政改革等等有佢嘅堅持,呢點值得欣賞。至於嘉德麗,我唔會選擇,我有了解過學校,理念做法都同我自己唔配合,無謂勉強。我只可以講,呢個世界冇perfect school,了解學校理念特色,最重要係咪合符自己要求同期望而去選擇。

無錯, 我個人唔鍾意嘉德麗, 但都有好多家長鍾意. 亦有家長响呢度POST過想幫讀緊嘉德麗嘅小朋友轉校......所以最重要都係間幼稚園啱唔啱小朋友.
‹ 上一主題|下一主題