用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東九選津校還是直私的決揀
樓主: TKO_NANA
go

東九選津校還是直私的決揀 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-1-21 17:36

我知你唔係講緊對面海, 但見你一向只提九龍區學校, 完全無提過對面海個邊D學校先咁問.

要谷, 我會揀基灣,  ...

對面海,我好中意兩間軒官、華小同埋SJ架!不過大纜都扯唔埋,咪無講囉。

至於揀油天,都不過因為一間男校。

hkpapa852  明白  發表於 15-1-21 17:52
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:hkpapa852 的帖子

14年。 印象中是4,5月左右

robotcop 發表於 15-1-22 10:36
14年。 印象中是4,5月左右

CKY係2013年7月先有第一屆中學畢業生, 當時好似仲走剩20個人都唔夠, IB成績仲麻麻(平均分係所港有考IBDP既學校中最二低), 所以當年都惹來不少批評. 咁係開放日校長唔多講係正常 (又唔係考得好)

點知到2014年7月第二屆畢業生出成績, 成績大躍進, 仲有2個IB狀元, 之前批評個D人即刻失晒蹤/潛晒水.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:TKO_NANA+發表於+15-1-21+16:01+TKO+

原帖由 hkpapa852 於 15-01-21 發表
每個人心裡都有自己既標準去評定學校, 大家標準唔同唔出奇.

即使唔報神校, TKO 4 大直資呢兩年都係有2000 ...
何謂地區一線官津小學?

over40%?  over 50% ? over 60% 入band 1英中?  lets discuss.  thanks

winnietingting 發表於 15-1-22 10:55
何謂地區一線官津小學?

over40%?  over 50% ? over 60% 入band 1英中?  lets discuss.  thanks

其實以前有個帖我曾發表過, 又講下啦, 以下係我自己個人定義:

以小六畢業生升讀一線中學比例嚟計. 係一線中學, 唔係英中, 因為有不少所謂英中其實只係二線頭. 至於咩叫一線中學? 可以參考下我呢兩個帖: 2014升中派位資料, 邊個中學網好

何謂一線小學? 以下係個人睇法:

沒有一線聯繫/直屬中學既小學 (或聯繫/直屬中學不屬於一線中學):
官津小學: >= 45% (如油天, 基灣)
私校/直資: >= 55% (如KTS, SFA, 蘇淅)

有一線聯繫中學既小學:
官津小學: >= 50% (如軒小, 沙官, 仁紀, 仁立)
私校/直資: >= 60% (如救恩, 香港真光)

有一線直屬中學既小學:
官津小學: >= 75% (如京士柏循道)
私校/直資: >= 85% (如聖嘉勒)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:robotcop+發表於+15-1-22+10:36+14年

原帖由 hkpapa852 於 15-01-22 發表
CKY係2013年7月先有第一屆中學畢業生, 當時好似仲走剩20個人都唔夠, IB成績仲麻麻(平均分係所港有考IBDP既 ...
原來如此。 謝謝你的意見。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-1-22+11:44+

原帖由 hkpapa852 於 15-01-22 發表

thanks a lot

hkpapa852  只係個人定義, 無標準  發表於 15-1-22 13:55

引用:Quote:robotcop+發表於+15-1-21+09:41+完全

原帖由 TKO_NANA 於 15-01-21 發表
TKO LHT / Logos / GT,我覺得是不同類型的學校,暫時我未聽晒佢哋既簡介會,又未參加過面試,評論不到佢哋高低 ...
禁岩你講既3間tko 直資我都有聽過他們既簡介會。我既意見感覺:

GT, 不喜勿插,由取form,張form既問題設計,個talk 既安排。加埋而家被人comment 既@千字功課」同內裡既「從地鋪到神校」topic, 比我很反感感覺。校監同校長都好扮野,好高調。完全破壞晒他們老師們既努力。 - 我相信他們老師唔差,至少朋友有姐姐讀緊都仍當他首選。 他中學勁谷。高小都開始谷。相信唔係神到唔谷有成績

lHT, 校舍真是好細下。但校長低調來有自信 - 我都buy佢因為係中小學校長,課程聯繫上會好d.而且校長呢方面好著重。但有一點,羅氏明顯理科強好多-文商科而至中文比香港average好像低d.如果上到高小又發現真是不是數理人唔知有沒有問題。

logos - 突然有今年升格-相信因為ib result 幾好。但其實佢ib 學費係同dse 唔同,而且唔係你想讀就得。所以百幾二百人中得3x?個讀。相信係top of the top. 11年在2nd in 時老師問點睇。當時一定講到好like.但其實每日真是比正常小學既堂長同趕賺一年返來。紀律-感覺麻麻(在附近見同有幾個朋友親身comment).可能同唔洗校服有d關係?我本身一路認為logos 最適合我(雖然2nd in 後只有waiting), 但又有學界朋友comment他認為將軍澳4間最好curriculum 係 播道-LHT 先logos.

純粹分享,沒有冒犯之意⋯

Keroleen 發表於 15-1-26 10:27
禁岩你講既3間tko 直資我都有聽過他們既簡介會。我既意見感覺:

GT, 不喜勿插,由取form,張form既問題設計 ...
睇下大家要求啦, 以睇簡介會show值回票價率計: 播道>真道>GT> LHT
中學成績計(只以DSE計): GT>真道>LHT>播道
中途跳船能力: GT>LHT>播道>真道

至於邊間啱你要求, 自己研究下

HaYi  agree!  發表於 15-2-18 15:17

引用:Quote:Keroleen+發表於+15-1-26+10:27+禁岩

原帖由 hkpapa852 於 15-01-26 發表
睇下大家要求啦, 以睇簡介會show值回票價率計: 播道>真道>GT> LHT
中學成績計(只以DSE計): GT>真道>LHT>播 ...
可惜我skipped 左播道果場!

對,始終各有選擇方向,研究下,適合最緊要

‹ 上一主題|下一主題