用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東九選津校還是直私的決揀
樓主: TKO_NANA
go

東九選津校還是直私的決揀 [複製鏈接]

醒目開學勳章

mimics218 發表於 15-1-13 17:24
其實, 如果非一線學校,真係唔值交學費!

我感覺LHT係呢幾間之中最好, 也是保良局學校之中首選, 只是校長低 ...
PLK小學中,相信多數人會prefer TSL or CKY多過LHT。TKO嘅一條龍直資當中,優才成績應該最好,羅氏DSE真係普普通通。

之前爬文印象中,優才同羅氏在TKO中學排名好似係伯仲之間,10TH VS 11TH

TSL同CKY是真神校,會報考,但同中六合彩無異,如果是但一間收,咩都唔諗都讀啦XD

tantanmama  TKO排名10同11? 未聽過.  發表於 15-1-13 17:48

mimics218 發表於 15-1-13 16:45
TKO那幾間叫神校??我地考左幾間都收...咁咪好可惜!

LHT好谷/播道校舍好靚/ 真道IB (我喜歡傳統/)優才上位 ...
同意LHT擺明係TKO四間直資中最谷的.
真道考DSE嘅人多過 IB好多, 但11年制又真係唔傳統嘅.
福小今年面試安排一D都唔混亂, 優才先亂呀, 不斷搬龍門怨聲載道.
音小同播道DSE成績都無保證.

其實如果不是特別屬意音小同播道,又有地區一線小學做back-up(假設真係收),係米可以慳番唔洗考呢?佢哋既直屬中學都係一般般....

tantanmama  係.  發表於 15-1-13 17:53

mimics218 發表於 15-1-13 17:55
原來好多學校都已經升左做神校.

CKY既DSE成績好差, 多做學生選擇出國升學.
不清楚實情的事請不要亂發表,CKY只行IB,所以學生只可以考IB,根本唔會有DSE成績,又何來好或差?CKY上年出咗兩個IB狀元,係全港最多既一間

bobbob  佢可能撈亂咗另1間神校   發表於 15-1-13 18:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

TKO_NANA 發表於 15-1-13 17:42
之前爬文印象中,優才同羅氏在TKO中學排名好似係伯仲之間,10TH VS 11TH

TSL同CKY是真神校,會報考,但同中六 ...

舊年DSE成績。。
%Level 4  or above優才福建羅氏
Chinese  Language

52.4

English  Language

71.4

37.4

Liberal  Studies

60.3

54.2

Mathematics

63.5

50.9

Average

61.9

45.875

45.25

%meet JUPAS requirement

85.7

74.9

<=53.9

TKO_NANA  既然average個數,福中同羅氏差不   發表於 15-1-13 18:26

TKO_NANA 發表於 15-1-13 17:42

TSL同CKY是真神校,會報考,但同中六 ...
CKY收你都要認真諗下,淨學費都6000一個月,又唔係教傳統課程,中途想走都唔係咁易

TKO_NANA  Thx for your reminder. 老公話   發表於 15-1-13 18:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:多謝各位JM的寳貴意見!!聽聞以上TKO的直資

原帖由 TKO_NANA 於 15-01-13 發表
多謝各位JM的寳貴意見!!聽聞以上TKO的直資小學近年也非常難入,特別是真道,已經升哩變成TKO區的"神校",朋友 ...
HaYi,多謝你的意見,聖約瑟好似有好多間,我住所附近的有彩雲聖約瑟,聽聞不錯的有九龍灣聖約瑟,好似仲有一間私立的聖約瑟,睇到我唔知邊間打邊間xd&#128072;&#128072;

我都想知邊間聖約瑟好?

回覆 Cheesepop 的帖子

kowloon bay and jordan vally are sub school, kowloon bay better, another one is private, boy school, very tough

引用:回覆+Cheesepop+的帖子 kowloon+bay+and+j

原帖由 HaYi 於 15-01-13 發表
回覆 Cheesepop 的帖子

kowloon bay and jordan vally are sub school, kowloon bay better, another one  ...
Thx,how about choi wan?

sorry no idea about 彩雲st.Jo, 我識的是九龍灣st.Jo, 我見佢地功課不算多, 但上中學就都不錯.   

2間"少" 強好谷, 識人高小日日做好多數, 又抄好多文, 唔想谷就真是不要選.

TKO_NANA 發表於 15-1-12 16:23
小女今年K2,家住46區,先生係48區聖馬太舊生,我屬意自行抽聖馬太,因為下面仲有2個細佬跟尾,但先生想個囡讀直 ...
其實搵間唔谷既學校唔難,問題係你接唔接受到佢既升中派位成績。又想唔谷又要升中好?抱歉,真係未証實過有邊間學校係咁。再者,咩叫谷咩叫唔谷,都係主觀睇法啫。

hkpapa852 發表於 15-1-12 22:02
灣仔區有幾多間津校係英小吖,心水清就唔駛問
瑪XXXXX

咁我諗聖馬太同2間小強差不多谷,好多功課同抄寫.....

大家對王錦輝,林文燦和SMC有什麼評語,這3間直資似乎同傳統拉不上邊,諗緊報唔報讀好?

TKO_NANA 發表於 15-1-16 12:54
咁我諗聖馬太同2間小強差不多谷,好多功課同抄寫.....

大家對王錦輝,林文燦和SMC有什麼評語,這3間直資似乎 ...
WKF: 中學一般, 所以高小同初中時好多另人會走
LMC: 想學TSL收不同國裔既人, 但收番嚟既學生整體都及不唔上TSL, 而且得2屆小六畢業生, 係龍係蛇都未知
SMC: 又係一間較喜歡收不同國裔既人既學校, 中學又係一般

有聖馬太唔讀去讀呢幾間, 我覺得係嘥錢

zanezane  agree  發表於 15-1-16 17:02

回覆 hkpapa852 的帖子

Kwun Tong 升中競爭厲害, 選谷得好的學校會有保障點.....
如一開始已打定輸數, 去唔谷的學校, 只怕升中結果向下游的機會很大.
有d在二線學校考top 10, 插去一線case, 去到一線要包尾....
咁就真係頭痕.
當唔插一線小學, 用二線top 10的名次去band one 中學, 結果也是頭痕.

回覆 zanezane 的帖子

福小應該也ok吧?聽聞也谷,而且有直屬中學,更有保障?

回覆 TKO_NANA 的帖子

福小可上福中(band one), 當然值得報下.
語境不俗.
我今年無報, 因對福中的背景有d保留.
呢幾年太多人報, 聽到有好多叻的小朋友也reject.....
都係人收你先再諗吧......

‹ 上一主題|下一主題