用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 東九選津校還是直私的決揀
樓主: TKO_NANA
go

東九選津校還是直私的決揀 [複製鏈接]

回覆 zanezane 的帖子

請問觀塘谷得小學有邊幾間?thx

回覆 manmanchubb 的帖子

谷和合適係兩回事.兩兆強, 聖馬太, 藍循, 陳呂(精英班)也出名谷.

福小有中資背景吧,仲有培僑,漢華也是,聽聞民生都有少少?

thx..謝謝解答

引用:TKO那幾間叫神校??我地考左幾間都收...咁咪

原帖由 mimics218 於 15-01-13 發表
TKO那幾間叫神校??我地考左幾間都收...咁咪好可惜!

LHT好谷/播道校舍好靚/ 真道IB (我喜歡傳統/)優才上位 ...
唔好意思, 想問福小即係邊間?

引用:其實,+如果非一線學校,真係唔值交學費!我感

其實, 如果非一線學校,真係唔值交學費!

我感覺LHT係呢幾間之中最好, 也是保良局學校之中首選, 只是校長低 ...
完全同意, 仲係一條龍添。LHT 個講座大大吸引了我, 如果而家K2, 可以在暑假時留意下佢既講座時間。 我仔仔有幸在3月2nd interview.

其實TKO 4間直資, 我會排 Logos->LHT->GT->EVANGEL.

引用:+本帖最後由+mimics218+於+15-1-13+23:08+

病到搞亂左野...前年找小學資料時, 有朋友曾分享過一些數 ...
我有去過佢個開放日, 校長都有作簡介。 就係因為個簡介, 我決定唔報名。 因為佢對自己既成積百度迴避, 而事實DSE又真係唔太出色(聽講咋, 不要見怪)。
TSL就真係六合彩都要試吓。 朋友個仔讀得超開心, 不過就要睇吓係邊類型既學生。

回覆:robotcop 的帖子

修正: 唔係DSE, 而係入大學率。 不喜勿插。 🙇

robotcop 發表於 15-1-21 09:49
我有去過佢個開放日, 校長都有作簡介。 就係因為個簡介, 我決定唔報名。 因為佢對自己既成積百度迴避, 而事 ...
請問你邊年去CKY個Open day?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

manmanchubb 發表於 15-1-20 20:52

thx..謝謝解答
48網油塘基法, 46網柏德都係屬於谷既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:原帖由+HaYi+於+15-01-13+發表回覆+C

原帖由 Cheesepop 於 15-01-13 發表
Thx,how about choi wan?
係咪聖言隔離果間,果間係九龍灣SJACPS嘅中學,band 2

傻太 發表於 15-1-21 11:16
係咪聖言隔離果間,果間係九龍灣SJACPS嘅中學,band 2
有間叫彩雲聖若瑟, 不過係黃大仙45網, 唔係觀塘

引用:Quote:傻太+發表於+15-1-21+11:16+係咪聖言

原帖由 hkpapa852 於 15-01-21 發表
有間叫彩雲聖若瑟, 不過係黃大仙45網, 唔係觀塘
係喎,我大概知邊間(斜路),thanks

引用:Quote:原帖由+mimics218+於+15-01-13+發表T

原帖由 robotcop 於 15-01-21 發表
唔好意思, 想問福小即係邊間?
福建中學附屬學校,一條龍,小學係油塘,中學係樂華邨

robotcop 發表於 15-1-21 09:41
完全同意, 仲係一條龍添。LHT 個講座大大吸引了我, 如果而家K2, 可以在暑假時留意下佢既講座時間。 我仔仔 ...
TKO LHT / Logos / GT,我覺得是不同類型的學校,暫時我未聽晒佢哋既簡介會,又未參加過面試,評論不到佢哋高低,不過播道比我感覺真係好一般,不論學校行政或學術,唔明白點解朋友要揀佢而捨將天...

陳守仁同蔡繼有仲諗緊報唔報好,唔係話佢哋唔好,而係已經被神化,每年閒閒地幾千人報名,我囡絕對不是band one one,所以諗與其陪跑係米慳番啖氣好過.....

TKO_NANA 發表於 15-1-21 16:01
TKO LHT / Logos / GT,我覺得是不同類型的學校,暫時我未聽晒佢哋既簡介會,又未參加過面試,評論不到佢哋高低 ...
每個人心裡都有自己既標準去評定學校, 大家標準唔同唔出奇.

即使唔報神校, TKO 4 大直資呢兩年都係有2000人以上報, 競爭都唔會少.

個人覺得, 如果本身有一間地區一線官津小學係入硬(當然你個case又唔係入硬), 有D學校根本唔需要報, 尤其係花足6/12年學費都唔係有較亮麗成績俾人睇到果D.

hkpapa852 發表於 15-1-21 16:19

每個人心裡都有自己既標準去評定學校, 大家標準唔同唔出奇.

即使唔報神校, TKO 4 大直資呢兩年都係有2000 ...

如果俾我有聖馬太必入,基本上直私只需要報是但一間小拔(視乎性別)、培正、民生,
而津校男仔就叩下兩間油天,又或女仔就叩下天神、聖家就夠。

PS:我唔係講對面海,而係「垃圾灣」。

hkpapa852  似乎你唔like對面海喎!  發表於 15-1-21 17:01
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 15-1-21 16:59
如果俾我有聖馬太必入,基本上直私只需要報是但一間小拔(視乎性別)、培正、民生,
而津校男仔就叩下兩 ...
我知你唔係講緊對面海, 但見你一向只提九龍區學校, 完全無提過對面海個邊D學校先咁問.

要谷, 我會揀基灣, 滬江都未必揀油天....
‹ 上一主題|下一主題