用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 就讀灣仔區學校,只知道大約名次,但學校沒有說是band幾 ...
樓主: kay1102
go

就讀灣仔區學校,只知道大約名次,但學校沒有說是band幾, [複製鏈接]

mcl203 發表於 15-1-16 09:31
其實....我只係一個估估下既用家....講既都係估估下

我所知....如先前所講.....區內部份有直屬小學女校 內 ...
內評為B3, 抽獎應該都係按B3組別抽.

B3女生要抽中何東機會近乎0, 因為兩間軒小同何東聯繫, 相關學位應俾軒小B2女生取去大半, 仲有其它學校B2女生
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-16 09:48

B3女生要抽中何東機會近乎0, 因為兩間軒小同何東聯繫, 相關學位應俾軒 ...

我機乎可以好肯定講....(我指部份學校)
內評為B3學生....絕對不是區內B3女生(指全部一定係B3)....我見幾多case係可以入何東
(除非....何東....有大量依EDB計法既B3生能大量抽入)
所以...一向話 灣仔區 係好復雜....區內強弱懸殊
太多B1a/b/c既關連小學....佢地取走大%B1位

當然....都係估估下~~~

依khmama數據....約1900人升中....1/3係B1....即有約635人係B1生
8間小學....除真光外....每間當125人....真光當90人....加埋965人
你試估下呢8間小學有幾多B1生?...佢地升自己中學後又唔影向有85%為頭40%全港學生既英中資格....仲有少部份B1生跳去其他中學...B1比例一定頗高
剩番既B1位由區內12間小學取走

估估下 計出黎係好有趣....當然係 答案都係估估下 ~~~

有錯請指正~~~

hkpapa852 發表於 15-1-16 09:48

B3女生要抽中何東機會近乎0, 因為兩間軒小同何東聯繫, 相關學位應俾軒 ...
之前既阿媽講得好啱, 內評為B3, 唔等於本區/全港係B3

hkpapa852  校內評為B3, 就應係本區B3了   發表於 15-1-16 12:45

mcl203 發表於 15-1-16 10:41
內評為B3學生....絕對不是區內B3女生....我見幾多case係可以入何東 ...

灣仔區會有較多B1生既小學, 又點止8間?

較著名灣仔區小學小六人數估計:

華上+華下: 兩校全級共~120人
聖若瑟: 全級~150人
三大女校: 各校全級~120人, 共360人
軒上+軒下: 各校全級~125人. 共250人
聖雅各: 全級~100人
真光: 全級~100人
玫瑰崗: 全級~60人
高主教: 全級~125人
聖保祿(私校): 全級~125人
寶血: 全級~75
李賬豪: 全級~75

呢度加埋都已經: 1,540人

如果以上既學校平均B1生係40%, 都己經615個, 咁其它幾間學校(雖然大家叫佢地做寶校)唔通加埋都只得20個B1生咁少? 即係佢地個B1生比例只係得: 20/360=5%, 我覺得唔會咁低囉!

較合理既諗法係, 較不受大家歡迎既小學, B1比例估計有15%, 即B1生共有: 360x15%=54
咁以上各校B1生合共應只得: 635-54=581.

平均B1比例為: 581/1540=~37.73%

所以其實好多著名小學實即B1生百份比, 真係未必有大家想像中咁高(如>50%).

當然, 都係"斷估無辛苦"啫!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 15-1-16 10:41
內評為B3學生....絕對不是區內B3女生....我見幾多case係可以入何東 ...
校內評為B3, 除非校內計分完全唔根呈分方式嚟計, 如果唔係應該係本區B3 (但有機會係全港性B2).

講真, B1, B2頭既學生係自行會去報何東既機會近乎0, 所以報得既, 都9成係B2中至尾既學生, 以及一D較進取既B3學生.

呢D進取既Band 3學生, 係自行階段揀何東係有機會入, 因為自行時只看申請人既全港性相對等第, 如果係著名小學出嚟, 校內成績又唔太差, 收既機會自然高D.

上年軒下考平均 5X (頭),老師話 (保守估計) ,全港計係 Band 1 (第一輪可進取D),灣仔區係 Band 2 (第二輪要保守)。

hkpapa852  咁都合理  發表於 15-1-16 13:36

hkpapa852 發表於 15-1-16 12:35
灣仔區會有較多B1生既小學, 又點止8間?

較著名灣仔區小學小六人數估計:
你似乎解錯我d吹水野....8間咪講左有B1/a/b/c既直屬中學...其他米話左區內12間(我無話佢地弱喎...只講直屬小學)
8間....St. Joe...Wah Yan...Raimondi....SPCS...SPCPS...MPS....TL....SFCS

斷咁計下....一間英文中學要有85%頭40%學生....頭40%學生即係33.33% B1....6.67% B2a
數字上85%要有71% B1 + 14% B2a + 15% B2a-B3c...先保住英中資格
假計...每間中學收番自己學生 70%....而所有B2a - B3c全部係自己學生...即係29%全部來自自己小學
最後...可能...(70-29)% 係B1生...呢41%係入番自己中學...咁仲有 ?%B1生係跳左去其他B1中學
數字上....估估下....正是如此....唔似係得37.73%....保唔住英中資格
估估下乍 ~~~

所以話...用數字上計....係好有趣....無50% 似乎 又真係未必無(又係估估下) ....無從得知答案~~~

都係....有錯請指正

hkpapa852  鬼叫教局唔比公開Banding比例咩!   發表於 15-1-16 14:33

感謝各位分析
學校有比分析

1-63    灣仔B1         1-88全港B1

64-115  灣仔B2        89-124全港B2

hkpapa852 發表於 15-1-16 12:52
校內評為B3, 除非校內計分完全唔根呈分方式嚟計, 如果唔係應該係本區B3 (但有機會係全港性B2).

講真, B1,  ...
都話到明"自評"....咪估佢地係依足EDB 1/3放料囉....所以好難判斷那些直屬小學B3生是否全係真B3....係疑點!!

若最終係區內B2生....咪夠資格抽 何東...囉~~~

你估有幾多自評B3生??....係1月就已決定跳船去 何東....肯放手自己B1a/b/c中學....我就唔識估!!

CAC 發表於 15-1-16 14:33
感謝各位分析
學校有比分析

我吹下水乍....咪當真料

1-63係B1....已佔50.8%係區內B1....點會無可能咁高% B1
一放50.8%去估全區強校....即刻B1位超額.....所以....真係唔識估 灣仔!!

hkpapa852  校內評為B3, 就應係本區B3了   發表於 3 小時前

即係瑪利曼咁, 佢平均將全級分為1A-C, 2A-C, 3A-C, 咁佢3A-C果D, 梗係唔係B3啦, 明嗎?

Sindy 發表於 15-1-16 15:56
hkpapa852  校內評為B3, 就應係本區B3了   發表於 3 小時前
咁呢個自評唔係按一般學校呈分後分Banding既講法嚟做,其實有咩意義?仲害咗升中既人唔知自己真正定位。真正B1生就話唔駛理啫,但係個D實際上係區內B2,但被校內評為B3既學生,如果唔講實際Banding佢地知,咪害咗人要去揀B2尾B3既學校?

CAC 發表於 15-1-16 14:33
感謝各位分析
學校有比分析
學校真係咁講?咁全港性B3學生咪得10個左右?

校方在第二次呈分試後開家長會同我們說自己學校的學生在灣仔區的大概情況,當然佢地用什麼方法得出這結論我們不知道,當然冇可能100%準,但我也相信校方的資訊

hkpapa852 發表於 15-1-16 17:36
咁呢個自評唔係按一般學校呈分後分Banding既講法嚟做,其實有咩意義?仲害咗升中既人唔知自己真正定位。真 ...
咪鬧住, 佢有講明唔係升中既banding, 我覺無問題喎. 只係話你知學校名次 (大約估計, 學校名次都唔講, 以呢個代替)

CAC 發表於 15-1-16 21:02
校方在第二次呈分試後開家長會同我們說自己學校的學生在灣仔區的大概情況,當然佢地用什麼方法得出這結論我 ...

學校會知大約有幾多學生係每個Band,不過教育局規定唔俾公佈,咁佢私下同學生家長講應該無違規嘅

hkpapa852 發表於 15-1-17 08:34
學校會知大約有幾多學生係每個Band,不過教育局規定唔俾公佈,咁佢私下同學生家長講係可以嘅
...
學校唔可以講Banding比同學知?唔係啩?

twcho 發表於 15-1-17 08:40
我之前寫得唔好,我其實係話私下講應該無違規

twcho 發表於 15-1-17 08:40
準確既, 學校真係唔知喎.. 由其係邊緣人, 學校可以見議, 比個大約數, 因每年都唔同, 教署收左呈分試data之後, 仲有微調架麻, 可能有幾個上落...

回覆 Sindy 的帖子

準確的Banding冇人會知,但學校理應告訴同學每一個Banding的大概範圍,和那些名次可能是邊緣人。要不同學和家長們怎可以在大抽獎階段作出合理的選擇呢?
‹ 上一主題|下一主題