用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 就讀灣仔區學校,只知道大約名次,但學校沒有說是band幾 ...
樓主: kay1102
go

就讀灣仔區學校,只知道大約名次,但學校沒有說是band幾,

mcl203 發表於 15-1-15 09:50
女仔仲有間真光!
但唔係同聖保祿、嘉諾撒一樣有直屬小學?? 都好像收返大部份直屬小學學生。外校生都好似幾難考入咁。

熊牛不兩立 發表於 15-1-15 09:59
但唔係同聖保祿、嘉諾撒一樣有直屬小學?? 都好像收返大部份直屬小學學生。外校生都好似幾難考入咁。 ...
搞錯了....宜家講緊自行位...sorry!!!

誤會以為係統一階段~~~

各位, 想問吓小女學校有聯系中學, 如是灣仔B1B2 (65-70名)邊緣, 應點選?

hkpapa852  軒下嗎?  發表於 15-1-17 08:30

mcl203 發表於 15-1-15 09:50
女仔仲有間真光!

去年好多b2女生大抽獎入左真光

我講統一派位

請問如果以這成績入真中機會大嗎?  其實我小女只想去真中讀

如果只係想入真中, 也估計自行收生冇份, 請問甲部餘下2間是否唔應該填?

唔好意思, 太多問題........

CAC 發表於 15-1-15 11:41
如果只係想入真中, 也估計自行收生冇份, 請問甲部餘下2間是否唔應該填?

其實....若係軒小....前面已經提左....大機會係B1尾B2頭

搏唔搏....真係要你自己判斷...始終 SKH鄧肇堅 都係B1中學
理論上...你搏到SKH鄧肇堅...又無乜理由搏唔到真光...2間都係B1
個人認為....若乙1決定搏真光....乙2就要放何東....始終何東係 有直屬中學又乙1抽唔到既小學生落腳處...佢地放乙2係何東機會好大

另外....點解甲部唔可以放 真光??....雖然要同全港學生爭

btw...自行取捨吧 ~~~

CAC 發表於 15-1-15 11:09
各位, 想問吓小女學校有聯系中學, 如是灣仔B1B2 (65-70名)邊緣, 應點選?

如係我,甲一乙一也博真光

Hi mcl203, TKS for your reply!!!

第一次玩呢個遊戲, 也是最後一次玩, 也唔係好識玩, 所以 內心15 16........

如果乙部 係排 1..真中    2. 鄧肇堅  3.何東    你覺得ok 嗎?

CAC 發表於 15-1-15 12:20
Hi mcl203, TKS for your reply!!!

第一次玩呢個遊戲, 也是最後一次玩, 也唔係好識玩, 所以 內心15 16.... ...
邊間鄧肇堅先?
係聖公會鄧肇堅(SKHTSK), 定係鄧肇堅維多利亞?

如果係B1尾, 揀聖公會鄧肇堅做乙二都好正常,而且唔駛咁早放何東添.
但如困係B2頭, 咁搏就可能連乙三都派唔到. 因為應該唔少B2中既人會放何東做乙一/乙二, 去到乙三可能唔會有機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

好老實講,當然要睇第3次呈分
上年72%女生派真中,加上聯系中學,有30%統一派位會留俾真小,係知有一定機會,但今年學額少咗,所以真係有d驚,

引用:Quote:mcl203+發表於+15-1-15+09:50+女仔仲

原帖由 熊牛不兩立 於 15-01-15 發表
但唔係同聖保祿、嘉諾撒一樣有直屬小學?? 都好像收返大部份直屬小學學生。外校生都好似幾難考入咁。 ...
唔清楚真光嘅確實情況!不過對大保份有直屬小學嘅中學而言,外校生在自行係比較直屬小學生更有優勢!自行學位依然係30%,如果外校生唔差過直屬生好多,學校多數都會揀外校生,因為直屬生多數會經抽獎入返嚟,反而自行收咗直屬生,只等於遲啲要收多一個Band2生!

如果有好多外校生有錯覺係難入,更表示競爭會減少,仲更博得過!

熊牛不兩立 發表於 15-1-15 09:07
我反而很好奇女仔都是中游呢?老師會點建議呀?得tsk??band1尾揀又無理由揀何東和維官。

...
老師建議報同區的xx黃xx中學喎!

真中和真小只是聯繫關 係,只有28個位,即30%統一派位會留比真小

真小有一半係B1  一半係B2,B3近乎0

修正B2 40%  B3<10%

wonglily 發表於 15-1-12 23:40
如是軒小,去年9x去了聖鄧少堅,還要是自行的
老師好似無乜印象有咁既人喎...軒上嗎?

醒目開學勳章

引用:Quote:wonglily+發表於+15-1-12+23:40+如是

原帖由 Sindy 於 15-01-16 發表
老師好似無乜印象有咁既人喎...軒上嗎?
應該係軒上

CAC 發表於 15-1-15 12:20

第一次玩呢個遊戲, 也是最後一次玩, 也唔係好識玩, 所以 內心15 16.... ...
其實....我只係一個估估下既用家....講既都係估估下

我所知....如先前所講.....區內部份有直屬小學女校 內評為B3生(實質未必係B3)既 落腳地方
何東 係 統一甲+乙2本區 共有54個位....競爭性如何?
你要自己諗諗 機會率如何了....我只係估到咁多乍 ~~~