用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 就讀灣仔區學校,只知道大約名次,但學校沒有說是band幾 ...
樓主: kay1102
go

就讀灣仔區學校,只知道大約名次,但學校沒有說是band幾, [複製鏈接]

回覆:就讀灣仔區學校,只知道大約名次,但學校沒有說是band幾,

我試下找埋軒上先,等等!

回覆 austism 的帖子

我系保守型,減回優才等學校系五成b one,前年也是五成,相信今年也離不遠。即樓主有机會系b1尾b2頭。

引用:+本帖最後由+chrischeung+於+15-1-12+20:10

原帖由 chrischeung 於 15-01-12 發表

回覆 austism 的帖子
我冇計優才、冇計金文泰、冇計何東、冇計維多利亞、冇計李國宝、冇計啓思、冇計港同。

不過都差不多啦50%-60% band1中學左右,都幾好

回覆:就讀灣仔區學校,只知道大約名次,但學校沒有說是band幾,

樓主,sorry我找不到軒上的派位數據

樓主找到軒上上年升中,84人入band1中學,共有155人,即54%人入band1中學。

如果今年軒上有130人,即有70人係band1生。

咁你小朋友應該係band1尾,band2頭,希望冇為你分析錯,請見諒!

sabatini  上年入band 1的學生當中,可能有   發表於 15-1-12 21:05
sabatini  只能說最多70人屬band 1,因上年   發表於 15-1-12 21:02

austism 發表於 15-1-12 20:18
我冇計優才、冇計金文泰、冇計何東、冇計維多利亞、冇計李國宝、冇計啓思、冇計港同。

不過都差不多啦50%- ...

直資 真係幾難估佢係咪B1喎.....何東/鄧肇堅維多利亞....更加係B2中學~~~

你兒60-70名皇仁可能難度高D;次選要穩D好....

如是軒小,去年9x去了聖鄧少堅,還要是自行的

wonglily 發表於 15-1-12 23:40
如是軒小,去年9x去了聖鄧少堅,還要是自行的
他/她是否有什麼特異功能?若是大抽獎,可能未必派到去喎。

wonglily  應該沒有.  發表於 15-1-13 21:33

kay1102 發表於 15-1-12 23:46
他/她是否有什麼特異功能?若是大抽獎,可能未必派到去喎。

我都見過有case 灣仔強校B3生....自行SKH鄧肇堅收左
唔覺有強勁特異功能...只係英文底唔弱 ~~~

kay1102  可能有其他原因你唔知呢!   發表於 15-1-13 11:30

austism提供了軒上和軒下的2014年升中資料, 以人是我個人補充.

軒下上年小六全級人數共144人, 可參考: http://hgp.hkcampus.net/CustomPage/11/p6001.pdf

以下為個人覺得應是B1學生才會選的學校:
軒上2014小六生升讀一線學校名單人數
軒下2014小六生升讀一線學校名單人數
皇仁書院28
  皇仁書院

庇理羅士女子中學7
  庇理羅士女子中學

金文泰中學6
  金文泰中學

聖公會鄧肇堅中學16
  聖公會鄧肇堅中學

香港真光中學2
  香港真光中學

香港華仁書院2
香港華仁書院  1

嘉諾撒聖方濟各書院6
  英皇書院

聖保祿中學2
  聖若瑟英文書院

瑪利曼中學1
  高主教書院

英皇書院1
  張祝珊英文中學

聖若瑟英文書院1
  喇沙書院

高主教書院6
  拔萃男書院

英華女學校1
  中華基金中學

港島民生書院1
  聖保羅書院

聖馬可中學2
  聖保羅男女中學

天主教郭得勝中學1
  港大同學會

拔萃男書院

優才(楊殷有娣)書院

中華基金中學7

合共91
合共72

軒上升讀一線中學比例: 91/155=58.7%
軒下升讀一線中學比例: 72/144=50%

因出生率低, 可能入讀以上學校有5%-10%係B2生.

扣除有可能的B2生(假設5%-10%), 軒上比例為53.4%-55.9%, 軒下比例為45.5%-47.6%.

老師話1/3係B1, 可能意思係頭1/3就一定係B1 (B1頭至B1中), 1/3以後其實有機會係B1尾至B2頭. 所以如果只係中游, 最多當自己B1尾好啦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:austism提供了軒上和軒下的2014年升中資料,

原帖由 hkpapa852 於 15-01-13 發表
austism提供了軒上和軒下的2014年升中資料, 以人是我個人補充.

軒下上年小六全級人數共144人, 可參考: htt ...
早!有d唔係好明:

我計到派位係126(每班人數加埋),全級144人,咁即係18人入左直資?

austism 發表於 15-1-13 09:45
早!有d唔係好明:

我計到派位係126(每班人數加埋),全級144人,咁即係18人入左直資?:questi ...
你似乎只計咗"第一志願"人數喎?
佢個版都有"全級人數: 144"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:austism+發表於+15-1-13+09:45+早!

你似乎只計咗"第一志願"人數喎?
佢個版都有"全級人數: 144"
即參加自行派津官校?

謝謝!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-01-13+發表

原帖由 austism 於 15-01-13 發表
即參加自行派津官校?

謝謝!
Sorry, 應該講係申請津官校

austism 發表於 15-1-13 10:58
Sorry, 應該講係申請津官校
一般學校會將以下幾種情況當作派獲第一志願:
1. 派獲任何一間自行報考的學校
2. 派獲大抽獎第一志願(不管甲一或乙一)
3. 考入直資學校

引用:Quote:austism+發表於+15-1-13+10:58+Sorry

一般學校會將以下幾種情況當作派獲第一志願:
1. 派獲任何一間自行報考的學校
2. 派獲大抽獎第一志願(不管甲 ...
Icic, 明白!謝謝

醒目開學勳章

回覆:kay1102 的帖子

若軒上考60-70,老師多建議TSK,高主教

引用:若軒上考60-70,老師多建議TSK,高主教 +

原帖由 sandwichmum 於 15-01-15 發表
若軒上考60-70,老師多建議TSK,高主教
我反而很好奇女仔都是中游呢?老師會點建議呀?得tsk??band1尾揀又無理由揀何東和維官。

女仔仲有間真光!
‹ 上一主題|下一主題