用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 就讀灣仔區學校,只知道大約名次,但學校沒有說是band幾 ...
go

就讀灣仔區學校,只知道大約名次,但學校沒有說是band幾,

初來步到,請各位指教。
阿仔就讀灣仔區學校,呈一,呈二名次都是(60-70),全級約130人。學校沒有提供banding,以這個名次,應該屬於band幾?灣仔區小學是否較多學生屬band 1?自行應該選邊間?

回覆:就讀灣仔區學校,只知道大約名次,但學校沒有說是band幾,

每所學校都有不同程度。

最奇點解學校唔講?可否問下上一屆的師兄師姐大約派成點?這很重要的。

kay1102 發表於 15-1-12 16:08
初來步到,請各位指教。
阿仔就讀灣仔區學校,呈一,呈二名次都是(60-70),全級約130人。學校沒有提供ban ...
邊間灣仔區小學?灣仔區小學 Band 1 比例間間唔同,學生由 Band 1 到 Band 3 都有,好難估。

回覆 austism 的帖子

我問老師我仔成績屬band幾,老師只說三分一學生屬band1,三分一學生屬band2,三分一學生屬band3。但是,看上年的派位成績,有一半畢業生入了band1中學(雖然不知道是自行還是抽獎)。所以我覺得老師講的很保守。我只有問各位有什麼意見。

估計應係B2啦....聖雅各??

mcl203 發表於 15-1-12 16:34
估計應係B2啦....聖雅各??
不可能是聖雅各,聖雅各會告訴家長學生的大約banding,如果是聖雅各估計應系B1C/ B2A邊緣人,仍然可以選擇英中(例如TSK)。

回覆 王家爸爸 的帖子

她有數間聯繫中學的。謝謝你。

kay1102 發表於 15-1-12 16:45
回覆 王家爸爸 的帖子

她有數間聯繫中學的。謝謝你。
大約知道是哪間,我覺得可以考慮灣仔區的鄧鏡波書院或維多利亞官立。

回覆 王家爸爸 的帖子

不好意思。為免我搞錯,我仔讀的是官立小學。請問你的建議是否不變?謝謝你。

王家爸爸  Will PM you  發表於 15-1-12 17:26

kay1102 發表於 15-1-12 16:22

我問老師我仔成績屬band幾,老師只說三分一學生屬band1,三分一學生屬band2,三分一 ...
老師可能保守,但未必錯。呢幾年仲係處於出生率低個班學生既升中年代,升中成績可能會比實質Banding分佈好。而且以兩次呈分都係中游成績嚟講,係灣仔區任何一間官津小學都好大機會唔係Band 1生,至多係B1尾B2頭
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-1-12 18:15
老師可能保守,但未必錯。呢幾年仲係處於出生率低個班學生既升中年代,升中成績可能會比實質Banding分佈好 ...
似係軒小噃!

mcl203 發表於 15-1-12 18:19
似係軒小噃!
有130人一級既灣仔區官立小學,點都唔會係嘉道理呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:就讀灣仔區學校,只知道大約名次,但學校沒有說是band幾,

我都覺得似軒小

johnnywalker 發表於 15-1-12 18:46
軒小 b1b2b3咁平均?還以為b1佔一半以上添。
唔想孭穫既學校一般俾料講法 ~~~

引用:軒小+b1b2b3咁平均?還以為b1佔一半以上添。

原帖由 johnnywalker 於 15-01-12 發表
軒小 b1b2b3咁平均?還以為b1佔一半以上添。
我估應該多過33%, 老師只係保守估計,樓主都有mention, 上年有一半入band1中學

回覆 hkpapa852 的帖子

你意思是因為出生率低,所以有機會band2生入到band1學校?是真的嗎?

見過EK內有估算大約40-50%屬band1,約10%屬band3。你們認為可信嗎?

回覆 kay1102 的帖子

但軒x真系每年有五成入英中喎,六十名內一定b one,比博一間高主教,或自行到東區,民生,基金等。我細仔和你同一間但小一,大仔九龍小學今年小六,我見我校好多好博,直情跳二線都有。

引用:回覆+austism+的帖子 見過EK內有估算大約4

原帖由 kay1102 於 15-01-12 發表

見過EK內有估算大約40-50%屬band1,約10%屬band3。你們認為可信嗎?
我在網上找到上年軒下派位,你望下,我加哂所有人係total 111人,入band1 中學,加埋有64人(冇扣直資band 1同學),即差不多有60%嘅學生入band1中學。

各位有錯請指正。

咁樓主,我假設你係軒下學生,咁軒下今年若有130人,即60%係band1, 即第78名內也有機會入b1中學。

各位大師級,我咁分析對嗎?