用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 擔心大抽奬不好
樓主: video_ming
go

擔心大抽奬不好 [複製鏈接]

cchan2002 發表於 15-1-21 04:12
以舊年經驗,最後turn out 出奇地自行機率相當高,好似過30%人經自行入,所以唔好睇少自行,特別b2,b3學生 ...
這點非常重要。中學讀6 年,一開始小朋友好唔喜歡間學校,會讀得好唔開心,甘點會讀得好。人生不如意事十常八九,大人都做唔到好榜樣,小朋友點學會面對逆境?

引用:Quote:happylogin+發表於+15-1-12+16:03+我

原帖由 王家爸爸 於 15-01-12 發表
大抽獎,東區B1女仔比B1男仔好,因為有庇理羅士和嘉諾撒兩間收生大戶。 ...
東區男生好蝕底,好學校要跨區去搏!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:月希+發表於+15-1-12+18:51+我都係丫

原帖由 王家爸爸 於 15-01-12 發表
所以我一直建議自行和大抽獎用相反的策略,如果自行進取,大抽獎最好略保守。 因為自行進取的結果是自行入 ...
我都是這樣做!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:cchan2002+發表於+15-1-21+04:12+以

原帖由 SIYip 於 15-01-21 發表
這點非常重要。中學讀6 年,一開始小朋友好唔喜歡間學校,會讀得好唔開心,甘點會讀得好。人生不如意事十常 ...
好同意。

同一學校,B1自行吾收,B2抽獎入左..真係無仇報..我都驚我有機會係咁LOR~~~~~

回覆 ydoris 的帖子

好多上司嘅學歷差過下屬,好多嘢無得講嘅。我朋友當年會考升中六,係全班成績最差,重要唔係失手嗰隻,A level 反而係考得最好入HKU.

想問下如果學校係不收叩門,但自行有面試既有得後補.咁派左位後,自行失敗,想去話佢知想叩門,要點做?另外如果有2個學生,A學生自行選甲同乙學校,B學生選乙同丙學校.咁A學生自行甲,乙都收.咁自行1係甲學校.會否B學生有機會要左A學生吾要乙學校個位,俾乙學校收架??(假如A,B學生爭1個位)

以舊年經驗,最後turn out 出奇地自行機率相當高,好似過30%人經自行入,所以唔好睇少自行,特別b2,b3學生 ...
謝謝你, 睇孩子的造化了!

君子協定係東區的學生, 如果派到東區的中學唔理想, 想叩返東區的中學 (band 1中學)係唔得, 只可以叩跨區. 相反, 你係中西區就不會受到影響 (以我理解, 有錯請指正)

回覆:擔心大抽奬不好

真係擔心死!
你地有冇考直資?
其實直資收左之後要放棄大抽獎咪一樣烦!
要放棄整個森林,唔知自己揀揀得啱唔啱😓

引用:Quote:cchan2002+發表於+15-1-21+04:12+以

原帖由 happylogin 於 15-01-21 發表
君子協定係東區的學生, 如果派到東區的中學唔理想, 想叩返東區的中學 (band 1中學)係唔得, 只可以叩跨區.  ...
多謝你的解釋,因我不明內里是甚麼協定!

一齊擔心,一齊努力啦

video_ming 發表於 15-1-12 15:25
擔心大抽獎不好,中學又無得扣門。就好可憐

有關大抽獎資料, 可以參考表五.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2870748&extra=page%3D1

醒目開學勳章

supermum999 發表於 15-1-21 13:02
真係擔心死!
你地有冇考直資?
其實直資收左之後要放棄大抽獎咪一樣烦!
有報直資,希望收左, 唔使煩

回覆:擔心大抽奬不好

子女band幾?

醒目開學勳章

supermum999 發表於 15-1-22 07:18
子女band幾?

Band 1A生, 但荃灣只得4間B1中學,學位又足夠。同阿女報了協恩、德望,收左就唔使煩

回覆 khmama 的帖子

Khama,
請問幾時會中學有幾多位for 抽獎和 他區位呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

引用:回覆+khmama+的帖子 Khama,請問幾時會中學

原帖由 Crabtree 於 15-01-22 發表

Khama,
4月中至尾

Tks Khama! 咁即係申請第二次轉區後才可睇到中學學位! 阿女band 1頭, 心儀英華, 但它比深水埗只得8個位,轉入住址ssp博抽英華會否好冒險,還是留在油尖旺抽伊中或真光算呢? 但直屬中學又唔想㨂乙一(因band 1尾)
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

supermum999 發表於 15-1-22 07:18
子女band幾?

請問大家...點知自己小朋友係BAND 幾呢??  是否直接問班主任呢???

[
‹ 上一主題|下一主題