用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 擔心大抽奬不好
樓主: video_ming
go

擔心大抽奬不好

王家爸爸 發表於 15-1-12 20:14
所以我一直建議自行和大抽獎用相反的策略,如果自行進取,大抽獎最好略保守。 因為自行進取的結果是自行入 ...
咁但係點先保守?只有甲1,2填自行果2間?
乙1就填穩入的?

王國會長

月希 發表於 15-1-12 21:04
咁但係點先保守?只有甲1,2填自行果2間?
乙1就填穩入的?
當然搏埋乙1, 反正睇運, 乙2才填穩入

YDLFATHER  AGREE  發表於 15-1-22 00:21

王國會長

video_ming 發表於 15-1-12 15:25
擔心大抽獎不好,中學又無得扣門。就好可憐
擔心下自行面試仲好, 大抽獎有耐都未塡表

ernestchow 發表於 15-1-12 20:58
大抽獎中西區女仔也比男仔好,去年有女仔b2大抽獎去左英華,佢話英華有四年在深水涉好多b1 女生唔願去,所以少 ...
其實港島四個區都係咁,女仔比男仔好。

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-1-12+17:34+大抽

原帖由 ernestchow 於 15-01-12 發表
大抽獎中西區女仔也比男仔好,去年有女仔b2大抽獎去左英華,佢話英華有四年在深水涉好多b1 女生唔願去,所以少 ...
估唔到

王國會長

ernestchow 發表於 15-1-12 20:58
b2 入英華冇必係好事.

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-1-12+17:34+大抽

原帖由 ernestchow 於 15-01-12 發表
讀得辛苦嗎?

瑩瑩老豆 發表於 15-1-12 22:49
b2 入英華冇必係好事.
伹好多家長的心態係入到去會自然開竅

lalalam27 發表於 15-1-12 22:57
讀得辛苦嗎?

佢話今年幾多b2生同樣case ,人棄我取大抽獎入左英華,大家都係麻麻唔太自卑

回覆 austism 的帖子

我都是,真係好煩,擔心完一浪又浪

宜家最希望有直資收, 唔想等大抽奬!

經過上年之後,有感自行呢part,唔敢話全部,都有大部份學校都係睇教育局學生既全港排名來收生,所以我覺得可以平常心對待面試就好了,唔担心得咁多。。反而留返D精神在四月填大抽獎時同老師角力,果陣時真是坐唔安、食唔落,又成日諗"一子錯滿盤皆落索",煩到嘔

YDLFATHER    發表於 15-1-19 22:01

記得上年差唔多要填大抽獎時先識得上BK揾資料,真係好多謝呢度既大大無私既分享/分析,尤其khmama(唔知有冇串錯),。喺你既攻略到真是獲益不少…所以大家都要加油呀

YDLFATHER    發表於 15-1-19 22:02

回覆 ernestchow 的帖子

真係太多家長諗住讀唔定先算,照計家長係最了解自己嘅小朋友能力嘅。

引用:回覆+ernestchow+的帖子 真係太多家長諗住

原帖由 978212 於 15-01-13 發表
回覆 ernestchow 的帖子

真係太多家長諗住讀唔定先算,照計家長係最了解自己嘅小朋友能力嘅。 ...
如果我個女係band2, 中西區女,我可能都會咁選

引用:擔心大抽獎不好,中學又無得扣門。就好可憐

原帖由 video_ming 於 15-01-12 發表
擔心大抽獎不好,中學又無得扣門。就好可憐
乜冇得叩門咩

HI ! 我叫MATTSON 仔,

austism 發表於 15-1-12 19:04
我都好擔心,有時會訓唔著成日叫自己唔好諗,但又不斷諗!七月六日果晚一定眼光光:badfeel ...
睌晚發惡夢, 半夜又紮醒.....有排捱

引用:我地東區D學校有君子協定,+本區學生就算派

原帖由 happylogin 於 15-01-12 發表
我地東區D學校有君子協定, 本區學生就算派得唔好都唔可以叩門, 仲慘.
請問他的君子協定是? 假如我住中西区,但派到東区A中學,我可否叩門另一東区B中學呢? ?麻烦大家!

引用:Quote:austism+發表於+15-1-12+19:04+我都

原帖由 Grammacat 於 15-01-21 發表
睌晚發惡夢, 半夜又紮醒.....有排捱
以舊年經驗,最後turn out 出奇地自行機率相當高,好似過30%人經自行入,所以唔好睇少自行,特別b2,b3學生。擔心係正常,一步一步,做定心理準備,特別同小朋友講,無論派邊間,只要自己努力都唔係世界未日,打定底特別3,4、5志願唔好講到係失敗(自己點諗另一回事),舊年放榜,都見有人派第二志願(1a)狂哭,我真係眼特特!

B1 有他們的期望,B2又有他們的壓力。現在先一月,自行完,in完,重要考埋大考,再等到七月先知。真係人都顛。有好的直資收的話,就可免除是幾個月的煩惱。