用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細B考小一
樓主: 東東公主
go

細B考小一 [複製鏈接]

我囡係12月B,我比佢repeat k3做大B。其實佢K1-K3都可以跟到程度。但性格怕羞。我想佢可以輕鬆面對小一生活,所以比佢repeat.如果比我揀多次,我會k1就做大B。等佢可以好好建立自信心。順帶一提,有D學校P1只收9月前出生的小朋友。

MrBeast    發表於 15-1-13 07:11

我㨂兒子做了大B,考慮除了考小一、還有大腦發展関鍵的基礎能力都是在幼兒期建立,男孩子發展階梯更慢,更需要時間在基礎扎根,所以,我認為做大B更好,亦會在K1時遲一年入學或重讀,K1是基礎能力訓練重要階段,又不會在K3時眼見同學個個升小一,自己重讀,影響自尊自信。K1基礎打得好,K3自然吸收得好,今年兒子考小一結果比同班重讀K3的較多學校收。

MrBeast    發表於 15-1-13 07:09

回覆:細B考小一

雖然做大B未必包入名直私小,但點都較細B有優勢,而且待小朋友各方面發展好些,小朋友學習會軽鬆些。我個女係11月大b,我除了考慮到考學校的問題外,是阿女性格怕羞,今年大一年,在校性格開朗左,無咁拘謹。我覺得沒有浪費時間。

MrBeast    發表於 15-1-13 07:10

回覆:細B考小一

我囝是10年12月細B,今年開報小一了,K1(去年)同K2(今年)分別問阿囝佢一口拒絕唔要repeat(雖然再K1用大B身份也考唔到),雖然佢學術so far算跟得上,但知道跟大B還有一段距離,另外尤當一班同學一齊玩佢很多時被ignore。佢是一個很堅持的小朋友,我是否不理他反對repeat k2嗎?苦惱中...

day_bo 發表於 15-1-13 19:22
我囝是10年12月細B,今年開報小一了,K1(去年)同K2(今年)分別問阿囝佢一口拒絕唔要repeat(雖然再K1用 ...
我是K1轉校而repeat K1 的,K1他還不太在意,又沒有同學升,自己留的感覺,所以完全OK。可能要同老師夾下,我知老師是用「找小朋友留下來做小老師」來解釋為何要repeat, 讓小朋友好過一點。結果,當然要老師真的讓repeat 的小朋友擔任領袖的角色,做大哥哥大姐姐咁。看看可行否?

引用:Quote:day_bo+發表於+15-1-13+19:22+我囝是

原帖由 aacheng 於 15-01-13 發表
我是K1轉校而repeat K1 的,K1他還不太在意,又沒有同學升,自己留的感覺,所以完全OK。可能要同老師夾下, ...
我囝介紹自己時已話比人知下年讀K3了....佢係一個好硬頸小朋友,所以如老師話佢跟得上,尤得佢

‹ 上一主題|下一主題