用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 細B考小一
go

細B考小一 [複製鏈接]

我是新手媽媽,小朋友10月出世,讀緊K1!暫時認知包括認字都跟到大B(因為記性儿好),但大小肌就未跟到d大B,如果一心想考直資,會不會讀多年好d!因為怕遲d要寫字,驚跟唔到!但如果repeat同龍B爭又好大競爭!想問下大家意見!

0    0    0    0

10月吾算好細,大小肌正常發育,到K2寫吓字應該無問題。

回覆:細B考小一

如果將來心儀的小學著重抄寫、多功課、多默書,而細B又屬於小手肌較弱(同大B比較),小朋友(和大人,如果要跟功課)就會吃力D。

回覆:tam_bb 的帖子

我就係咁諗!
Interview 要寫字嗎?

我不是擔心interview問題,我擔心的是,細B小手肌相對較弱,寫字比較慢,如果功課量多,會做得慢⋯⋯默書測驗考試又寫得慢。我唔想佢慘我又慘。(我小朋友也是10月B)。

That is my concern too! 你小朋友現在小一嗎?

you will see significant difference in K1 and K2 first sem for big B vs small B. My daughter is also Oct small B, K1 and K2 teachers told me her 小手肌相對較弱. However, not much difference with other kids from K2 second sem, so you don't have to worry.

She is now in P1, she writes very fast.  she could finish a 10pp exam in 45 mins, still had time to check tim

本來在私校做細B讀K1,後來考到龍校K1,改做超大B。未小一。 佢讀私校K1時,又係屬於記性比較強、認字冇問題,跟到大B,而且吱吱喳喳多嘢講,不過,私校K1下學期開始寫字,佢寫得唔靚,佢好忟憎唔開心(老師話佢個人好完美主義)、大肌肉亦較弱,大B做到某D動作,但佢未得囉。

I asked my kid 不用寫得漂亮,只需要寫得快 in exams and tests

我都唔知轉做超大B呢個決定好定唔好。我諗睇番小朋友性格啦。希望多D其他家長分享。

回覆:c-wong 的帖子

你有冇特別比多d手肌training 佢?女仔可能好d!

回覆 東東公主 的帖子

K1 - ask her 撕紙
K2 - use more scissors

Thanks!!

回覆:c-wong 的帖子

眀白!

回覆:東東公主 的帖子

我小朋友都係10月細B,無做大B,今年K3,寫字無問題,但個人吾夠d大B成熟,係班度同其他人比差好遠,今年考小學佢都有offer,但吾係神校。我覺得應否repeat要看你target什麼學校,同小朋友的表現,有d小朋友細B但同大B無分別就吾repeat都吾使擔心。

若只是小肌,訓練下就好易追到。考小一來說,不須寫太多字,自己個名咁la, strictly speaking ebd 是不準有筆試的,反而要留意試題問乜,有可能是p1的知識。

我個係12月細B, 考所有熱門幼稚園,全軍覆沒。终於入了間唔谷的愛心幼稚園,讀得超開心。但考直資私小,又滑鐵盧,得一間係人都收的私小收,冇要offer, 大抽獎入了傳統名津,P1P2成績中下,P3P4中上,P5P6上上, 最终入了Band 1a中學。

讀到P3, 大B細B已冇分別,但考小學時的確蝕章,不過就算做大仔,要考那幾間出名的直資或私小都唔係咁易,如果冧一年但又入唔到心儀學校,咁就好似有啲唔抵了!

回覆:BandC 的帖子

今年再考K表現明顯好好多,但兩年之後唔肯定係咪一樣!

10月出世肯定屬於細B,如果係男仔嘅話,我會強烈建議畀佢讀多一年,第日做大B,咁對小朋友嘅發展會比較好

回覆 Carsonsh 的帖子

可以講多少少怎樣對他將來發展更好呢?阿仔也是10月B男仔,也在煩惱中
‹ 上一主題|下一主題