用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 點樣可以知道小朋友有讀寫障礙?幾歲先可以check到係唔係 ...
go

[讀障] 點樣可以知道小朋友有讀寫障礙?幾歲先可以check到係唔係? [複製鏈接]

如題 ,謝謝!

1    0    0    0

回覆:點樣可以知道小朋友有讀寫障礙?幾歲先可以check到係唔係?

回覆:點樣可以知道小朋友有讀寫障礙?幾歲先可以check到係唔係?

回覆:點樣可以知道小朋友有讀寫障礙

其實遲講野都係一個特徵,所以當小朋友兩歲都未係好講野就要留意。不過太細個好多野都未準。我仔幼稚園老師都無發現過佢呢個問題,係去到小學開始應付大量文字就浮左出來。早發現只可以講係早知早有心理準備,多啲時間預備幫佢打少少底,因為呢種特殊學習困難無藥食,一定要靠家長幫佢做大量閱讀同認字訓練先可以慢慢克服。以前我都有少少怪幼稚園無發現呢個問題,但到宜家我反而覺得好彩果時未發現,令佢有個開心既幼稚園生活。否則以我性格一定會谷到佢好行。

幼稚園老師可以用RASK甄別學生有無明顯困難。 http://www.psychology.hku.hk/hks ... reschoolleaflet.pdf
要真正確診,最好等到小一。到時認字、閱讀嘅困難會清楚啲。

我懷疑自己個女有讀寫障礙!
佢2歲幾,成日分唔清P,b,q,d!
叫佢認字成日剛剛教完(明明識)過5分鐘又唔記得!
比D字佢睇,跟住串,佢會讀頭,尾字母先,中間字母會跳字讀!
係唔係呢?

回覆 ceco 的帖子

2歲幾係唔suppose 要認字和串字 ga...

用遊戲方式教過一輪1至10,但過左一排又唔記得,個別有D數字成日都認唔到,而家K1下學期喇,開始學寫字,越覺得佢有問題,寫個C字,佢會左右掉轉,最近發現佢寫個A字,係上下倒轉,好驚呀,係咪真係有讀寫障礙??!!3.5歲可以去邊做評估呀???

讀寫障礙應該要6歲後先可確診, 亞仔都做過評估, OT會比一篇文章佢讀, 睇下佢有無跳行讀, 再比張紙佢抄書, 再睇下佢對文章內容理解有幾多, 所以, 如果太小的小朋友本身識字不多是做不到這個評估

回覆 pocoyo123 的帖子

宜家可以做D咩幫下佢?!如果真係有問題等到小一太遲了

係有嘅, 以前亞仔都有做過( 唔知係咪以前有做, 所以佢評估係正常無讀寫障礙), 以前上過職業治療, OT有一些仿寫, 仿晝嘅功課比亞仔做, 但太耐, 我已掉了, 你可去協X會問下, 以前亞仔在那裡上, 不過, 可能要等好耐先有位

rean_chau 發表於 15-1-14 23:37
其實遲講野都係一個特徵,所以當小朋友兩歲都未係好講野就要留意。不過太細個好多野都未準。我仔幼稚園老師 ...
我老公成日話我疑似讀障, 話我將D字倒轉讀, 跳行睇字及睇書超慢(佢地既3倍),
而家回想小學時確係比人家慢, 尤其做"閱讀理解"那部份感覺到困難, 吾係吾識理解, 好似速度係大問題,
以前既父母根本吾會著眼厘D係乜乜障礙, 成績表合格老師吾會特別去留意.
中文成績吾係最差既一科, 但好多都靠死背死記...

總之肯努力無有怕的.

我女女超遲講野的, 2歲才說單詞, 佢睇書好快...而家上了B1英中

引用:讀寫障礙應該要6歲後先可確診,+亞仔都做過

原帖由 pocoyo123 於 15-03-26 發表
讀寫障礙應該要6歲後先可確診, 亞仔都做過評估, OT會比一篇文章佢讀, 睇下佢有無跳行讀, 再比張紙佢抄書,  ...
我女小一,點樣先可以做評估,我面對既問題係女唔識串字,佢好認真串,係串唔入腦,急,謝謝

‹ 上一主題|下一主題