用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生, 小發現
go

自行收生, 小發現

那天去沙田一間B1中學, 他們是一間低調得很的學校, 連入口都沒有招待的職員,學生, 全程3個職員講完就完結...
講返正題, 佢有些評分標準,
教育局成績, (6/600), 咁得分係30/30 , 4XX/600, 好似得10/30
校內成績, 全部A, 係30/30, 全部B, 係10/30
課外活動, 如只得1,2樣, 分數都係好低.
獎項是全港性才分多, 否則都幾乎=0
...................
我聽完簡直覺得文武全才的才會收, 報都係多餘,
好多學校話會全部IN, 我覺得都只係唔想家長有hard feeling.....
我覺得自行機會真係細到無可再細, 除非你個仔成績超好, 或者有神技課外活動....

灰............
灰.................

灰.......................

YDLFATHER    發表於 15-1-22 00:50
王家爸爸  B1學校間間都係咁  發表於 15-1-12 17:49

回覆 chesswin 的帖子

又未必既, 有時結果往往出人意表, 您認為一定得, 可能會失敗, 但以為衰梗, 又偏偏成功!
自行就係咁得意

王家爸爸  積極的心態  發表於 15-1-12 17:50
wonglily    發表於 15-1-12 17:35

回覆:自行收生, 小發現

自行係咁架啦,所以我都平常心,唔會有任何期望

like_travel    發表於 15-1-13 10:49

希望有熱心家長能給我一些參考數據, 我萬二分感謝!

甘我當年考A level 見HKU 醫科收生分數都知無可能入 ^_^.中學唔同小學,中學係分成績架,唔夠就係唔夠,無得講,好在仲有統一可以搏下,唔駛灰。正正因為統一靠隨機編號,現在又只得3 個banding, 仲無會考汰弱留強,所以top 嘅學校一定睇成績,keep 住自己學生公開試表現。

回覆 SIYip 的帖子

SIYIP,我係校長.....都會咁做......
自行唔收成績好的, 靠派位......好易出事.
道理是明白, 以前只係心存希望, 自見到個評分表, 先知道機會渺茫

請問可 pm 是那所學校嗎?

chesswin 發表於 15-1-12 12:06
希望有熱心家長能給我一些參考數據, 我萬二分感謝!
又唔知邊間中學,又唔知你仔/女邊間小學同成績,點比數據呢?

like_travel    發表於 15-1-13 10:50
王家爸爸  沙田區有十幾間B1學校   發表於 15-1-12 17:53
王家爸爸    發表於 15-1-12 17:51
chesswin  我意思有冇人自入入到band1的有   發表於 15-1-12 14:01

\駛灰,要知道自行收生是一個同對手比較嘅遊戲……
你擇人時人擇你,如成績好才藝高嘅尖子又多會target一線名校,
所以只要你心儀嘅唔係神校,加上自行時很多人會搏高一線,
所以對手可能不是你想像中強,
排起位嚟你未必會輸好多㗎……

YDLFATHER    發表於 15-1-22 00:52

對了,平常心,

教育局成績, (6/600), 咁得分係30/30 , 4XX/600, 好似得10/30

這裡不是太明白

chesswin  第6名  發表於 15-1-12 14:00
chesswin  他們的意思係假設600人, 那人考   發表於 15-1-12 14:00
Unclejt  應該係 600/600  發表於 15-1-12 13:58

I see.Thx a lot

Band 1 的自行大部份都係入band 1, band 2 的想入band 1 就緊係難啦,如果band 1 都收好多band 2, 甘佢就唔係band 1. 呢個係雞同雞蛋問題。你係band 1 學生家長,會唔會揀收好多band 2 學生嘅學校?

自行真係成績較量, 只有唔介意選低自己一個BANDING 的學生, 要才有十足把握入到自選的中學,

chesswin 發表於 15-1-12 11:19
那天去沙田一間B1中學, 他們是一間低調得很的學校, 連入口都沒有招待的職員,學生, 全程3個職員講完就完結.. ...
我有覺坦白D亦有好處,好多時簡介會時,中學校長比太多希望家長,明明自行時只會收B1A學生,卻講到B2C都會收.讓人浪費自行的一次機會.

為了玩呢個遊戲派位遊戲, 我只好花多D時間去push個女上去BAND1,

Push 唔push,  唔關派唔派位事,始終中學都係面對公開試。小朋友亦唔係話push 就可以push 到,日迫夜迫溫習亦未必等如push.

學校可自行收的學生得38人(平均),平心而論,有得揀一定揀,所以我抱平常心,還有大抽獎,加油!

引用:Quote:chesswin+發表於+15-1-12+11:19+那天

原帖由 wonglily 於 15-01-12 發表
我有覺坦白D亦有好處,好多時簡介會時,中學校長比太多希望家長,明明自行時只會收B1A學生,卻講到B2C都會收.讓 ...
我記得有一間頂級B1a學校,本來不是全部面試,而且面試名額少,所以有得見,收的機會大,但又有很多家長時常投訴,結果順應民意,全in,但是負責老師卻明言,其實收表那刻,學校已排位,取錄名單已訂,面試只是看看有否收錯,其他人只是倍跑。

chesswin  全IN, 只是應對家長心理同學校形   發表於 15-1-20 11:22
chesswin  我傾向相信係事實  發表於 15-1-20 11:21

回覆:自行收生, 小發現

真有此事?即這校100%看成績?