用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行收生, 小發現
樓主: chesswin
go

自行收生, 小發現

其實100%全IN,絕對睇得出是學校應家長要求,全IN學校做多好多嘢!不過俾同學仔多一個經驗

哥間中學只係IN 200個左右, 我諗係有原因, 可能排200後哥D完全成績係幾乎零, 就算其他分滿分, 都冇機會入, 咁佢地唔想浪廢學校同家長時間
我覺得都係正確決定.....

見過有同學仔讀灣仔聖若瑟 ,老師話佢成績是 BAND 2 好大機會入唔返直屬中學 .
       佢媽咪自行1 揀英皇令我 O 嘴 ,我話一定浪費機會 ,英皇自行成功肯定係要 BAND 1  , 但佢話英皇全面試只有兩個可能 ,一係入 一係唔入.....
     結果係正常入唔到 .

王家爸爸    發表於 15-1-30 16:55
chesswin  呢位阿媽好勁.........  發表於 15-1-22 17:47

回覆:自行收生, 小發現

好多家長仍然好一廂情願地要求中學可以全 in,坦白講,中學即使話你知會全 in,又幾多間真係會 ? 我信中學係會睇成績睇操行去選擇見咩學生

corinthians 發表於 15-1-23 20:15
好多家長仍然好一廂情願地要求中學可以全 in,坦白講,中學即使話你知會全 in,又幾多間真係會 ? 我信中學 ...
中學真係會認真睇操行嗎? 唔係一般只要達標, 就只睇成績嗎?

王家爸爸  因為啲仔可以好曳㗎。  發表於 15-1-30 17:00
王家爸爸  男校真係會  發表於 15-1-30 16:59

corinthians 發表於 15-1-23 20:15
好多家長仍然好一廂情願地要求中學可以全 in,坦白講,中學即使話你知會全 in,又幾多間真係會 ? 我信中學 ...
聖若瑟同英皇都真係全 in 㗎。

操行A 同B+唔會有分別,但見到C, 就一定會有影響。