用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南同創價, 你地會點揀?
樓主: BoChuMa
go

迦南同創價, 你地會點揀?

SK5 發表於 15-11-19 15:22
我女Pn 到而家K1 都讀黃埔迦南。我真心覺得唔錯。我女12月超細B,so far 跟得上。女返學好開心,返黎又同我 ...
我女讀九龍塘迦南K1,我覺得好好,班主任跟得好好,好細心。我女好鍾意返學,程度頗深,但女也跟到,D功課老師教少少,女回家可自動波完成,而且D功課有趣。另外,學校有字卡比小朋友在家溫習。

引用:Quote:SK5+發表於+15-11-19+15:22+我女Pn+

原帖由 BERNICEJUNE 於 15-11-19 發表
我女讀九龍塘迦南K1,我覺得好好,班主任跟得好好,好細心。我女好鍾意返學,程度頗深,但女也跟到,D功課 ...
係,D字咭好有用。又有延展学習,其實几好,又有系統。不過係課程係緊湊D,深D。

nette_ng 發表於 15-11-19 11:44
藍田,我只接觸過呢間,今年K 已唔報任何迦南了
哈哈,我都係呀。APPLy過兩年PN,感覺好差,所以K1都冇興趣報了。原來有咁多人有相同感覺⋯⋯

回覆:迦南同創價, 你地會點揀

小朋友讀藍田迦南, 讀得好開心, 教得都深學到嘢, 每日返屋企都自動波做功課, 我覺得係老師教得好。不過每個人的感覺唔同, 但相信呢間並唔係好商業的學校, 老師全部都好有經驗, 教得好好。

引用:Quote:SK5+發表於+15-11-19+15:22+我女Pn+

原帖由 BERNICEJUNE 於 15-11-19 發表
我女讀九龍塘迦南K1,我覺得好好,班主任跟得好好,好細心。我女好鍾意返學,程度頗深,但女也跟到,D功課 ...
請問九龍塘迦南小一考直資私校成績ok嗎?因為佢網上好似冇公佈資料,thanks

回覆:COSAC 的帖子

我囡讀緊金巴倫迦南pn, 返咗三個月,阿囡日日都好開心。 我冇compare過其他幼稚園,但讀咗之後有幾樣嘢我覺得迦南令我surprise 嘅地方。
1)一啲都唔commercial, 我以為commercial 係下下講錢,但佢其實pn 學費乜都包晒,連杯毛巾盒大小毛巾書包課本字卡茶點
2)茶點全部係熱食
3)校車服務好可靠,十萬個放心
4)有親子功課,主要係練習大小肌肉為題,如摺毛巾,筆通心粉。 成set 準備好晒,教你點同小朋友玩,我覺得好貼心!
5) 日日有net

唔好嘅地方,少家長溝通囉,我開學嗰個幾星期隔日就打俾我講俾我知阿囡點,之後一直都冇,等家長日。 我好想知多啲阿囡上堂情形嘛!

回覆:BoChuMa 的帖子

咁請問有冇人in過九龍城迦南呢?好唔好?又商唔商業化呢?

我個仔讀緊藍田迦南pn,我上年interview個時感覺都佢商業化,但係最後都註冊左(因為得依間收我個仔讀am),不過之後覺得幾好,老師又細心,成曰會打比我,尤其係我依d要返工的媽媽,當然係想同老師keep住聯絡,另外,呀仔都好鍾意返學,就算星期六日佢都叫要返學,同埋見到返學之後,呀仔的確學識好多生字同詞語,對一個兩歲半的小朋友來說的確晤易,同埋學校的教材真的好细心,正如上面的媽媽講

引用:回覆+^GGmami^+的帖子 請問你小朋友係創價

原帖由 octobercloud 於 15-11-16 發表
回覆 ^GGmami^ 的帖子

請問你小朋友係創價讀英普嗎?
我小朋友唔係讀創價,不過創價係有普通話學,但上堂係用廣東話

回覆:迦南同創價, 你地會點揀?

其實真係好睇家長/小朋友要咩而決定咩學校,我係迦南用家,現時學校各方面都很好,但我對創價更有興趣,唔關迦南事,純粹係我個人及小朋友更喜歡有混齡學習的因素。如來年創價收,我會選創價

回覆:迦南同創價, 你地會點揀

創價