用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南同創價, 你地會點揀?
樓主: BoChuMa
go

迦南同創價, 你地會點揀? [複製鏈接]

回覆:迦南同創價, 你地會點揀?

另外,不是偏幫創價的學生說話,而是為其他小朋友説的........見人地小朋友品德麻麻,這樣的話有欠公平。人家的小孩,自己家長會比較清楚,何況只是一個幾歳的小朋友?很多小朋友家裡是這樣,外出另一回事,見到外人亦是另一回事。
學校教育固然重要,但家庭教育一樣重要。要雙方共同努力才有正面的成果。

引用:迦南連麵粉都教埋你,梗係迦南啦,甘勁 +

回覆:cherryird 的帖子

好搶手其中一個原因係呢間已經係難得有學劵而又喺九龍塘嘅學校,講真,如果佢係冇學劵,我唔相信依然仲有咁多人揀,大家對創價嘅要求就並唔再只係求品德咁簡單,我認識有朋友嘅囡囡讀緊創價,一樣臭脾氣,間間學校都有乖有唔乖。間間學校都有優點缺點,少啲比較好。

引用:好搶手其中一個原因係呢間已經係難得有學劵

原帖由 細咩咩 於 15-01-24 發表
好搶手其中一個原因係呢間已經係難得有學劵而又喺九龍塘嘅學校,講真,如果佢係冇學劵,我唔相信依然仲有咁 ...
講對了

細咩咩 發表於 15-1-24 21:35
好搶手其中一個原因係呢間已經係難得有學劵而又喺九龍塘嘅學校,講真,如果佢係冇學劵,我唔相信依然仲有咁 ...
絕對是,而創價可以用學卷的原因應該是有宗教backup吧!

回覆:belaau 的帖子

睇到朋友仔女上小學跟跟好辛苦,佢地都話創價是略淺的,不喜莫插,實話實說

引用:Quote:細咩咩+發表於+15-1-24+21:35+好搶手

原帖由 belaau 於 15-01-25 發表
絕對是,而創價可以用學卷的原因應該是有宗教backup吧!
我尋日去家長會,介紹原來幼稚園個地係創辦人捐贈出來起幼稚園,所以我估係因為唔駛交租金,經營成本冇咁大壓力掛

apple_love 發表於 15-1-25 12:11
我尋日去家長會,介紹原來幼稚園個地係創辦人捐贈出來起幼稚園,所以我估係因為唔駛交租金,經營成本冇咁大 ...
我認識有家長捐了很多錢比學校,但係咪個別家長就唔知呢!

引用:Quote:apple_love+發表於+15-1-25+12:11+我

我認識有家長捐了很多錢比學校,但係咪個別家長就唔知呢!
我去過學校幾次,感覺學校好有規模,環境設施相當唔錯,成間學校簡直係小朋友的開心天地。好surprised學卷學校可以有呢d質素。

apple_love 發表於 15-1-25 14:09
我去過學校幾次,感覺學校好有規模,環境設施相當唔錯,成間學校簡直係小朋友的開心天地。好surprised學卷 ...
不過講真,學校各方便真的唔錯,除了有學卷以外,受歡迎亦有原因的。

引用:Quote:apple_love+發表於+15-1-25+14:09+我

不過講真,學校各方便真的唔錯,除了有學卷以外,受歡迎亦有原因的。
可能我見識少,神校級如km, st cat, kv我無去過,如果同其他一般幼稚園相比,即使係無學卷個d,創價各方面都有過之而無不及。

apple_love 發表於 15-1-25 14:23
可能我見識少,神校級如km, st cat, kv我無去過,如果同其他一般幼稚園相比,即使係無學卷個d,創價各方面都 ...
所以你最後選了創價?

引用:Quote:apple_love+發表於+15-1-25+14:23+可

所以你最後選了創價?
係呀,除非培正收啦(自我幻想中)

apple_love 發表於 15-1-25 14:35
係呀,除非培正收啦(自我幻想中)
Good choice

回覆:迦南同創價, 你地會點揀

我都會揀迦南,因為驚考直資私小唔夠人掙

引用:我都會揀迦南,因為驚考直資私小唔夠人掙 +

原帖由 dinling 於 15-01-25 發表
我都會揀迦南,因為驚考直資私小唔夠人掙
sure

回覆:lauwingtai 的帖子

請問你覺得藍田迦南D老師如何? 我面試同交留位費時,覺得有D木口木面同無乜愛心,應該話變臉都幾快,未接觸小朋友時好cool, 一見就變臉,覺得有D假

引用:好搶手其中一個原因係呢間已經係難得有學劵

原帖由 細咩咩 於 15-01-24 發表
其實我之前睇了n個講創價嘅post, 但係就只找到品徳好好這些字眼!其實都好想知學術如何

引用:請問你覺得藍田迦南D老師如何?+我面試同交

原帖由 maymaychoy 於 15-01-26 發表
請問你覺得藍田迦南D老師如何? 我面試同交留位費時,覺得有D木口木面同無乜愛心,應該話變臉都幾快,未接觸 ...
藍田不清楚,你不如去你區的討論網問比較好

sissysze 發表於 15-1-18 20:24
迦南連麵粉都教埋你,梗係迦南啦,甘勁
咁學校好似解釋咗題目實在喺配合要考直資私校而教。。近年呢類小學題目都好騎呢…咁可以話學校迎合需要。。。其實放鬆去睇。。咪一方面當知識教。。一方面喺為學生做準備。。。深我覺得唔緊要。。最緊要係家長小朋友有冇興趣去尋答案,去認識
‹ 上一主題|下一主題