用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 迦南同創價, 你地會點揀?
樓主: BoChuMa
go

迦南同創價, 你地會點揀? [複製鏈接]

引用:Quote:sissysze+發表於+15-1-18+20:24+迦南

原帖由 smilelulu 於 15-01-26 發表
咁學校好似解釋咗題目實在喺配合要考直資私校而教。。近年呢類小學題目都好騎呢…咁可以話學校迎合需要。。 ...
真係見識少,借問声邊間直資私小面試時會問啲甘勁嘅問題?

回覆 ^GGmami^ 的帖子

請問你小朋友係創價讀英普嗎?

引用:+本帖最後由+minichan1+於+15-1-18+22:07+

原帖由 minichan1 於 15-01-18 發表

劉華最後有冇揀入創價?
揀了德望最後劉華

劉華...最後好似係維記先真!

引用:請問你覺得藍田迦南D老師如何?+我面試同交

原帖由 maymaychoy 於 15-01-26 發表
請問你覺得藍田迦南D老師如何? 我面試同交留位費時,覺得有D木口木面同無乜愛心,應該話變臉都幾快,未接觸 ...
藍田迦南我去上年報名同interview 簡介會D老師個面口好麻麻,今年細囡報n又係咁,個校長一開口又係強調課程銜接小一無問題,所以有得揀我唔會讀佢,感覺好商業

迦南的品德教育不錯,每天都有15分鐘早會,由校長、主任及老師帶領,內容是品德教育為主,當然,K2及K3課程較深,只要家長跟貼些,好快會掌握得好,如遇到好有心的老師,小朋友更喜歡上學。
至於麵粉事件,是每班的專題研習內容不同,以我所知,是培養小朋友搜集資料的一份功課,不影響評估分數的。

引用:Quote:原帖由+maymaychoy+於+15-01-26+發表

原帖由 anpanman_baby 於 15-11-16 發表
藍田迦南我去上年報名同interview 簡介會D老師個面口好麻麻,今年細囡報n又係咁,個校長一開口又係強調課程 ...
今年細囝去in pn, 感覺安排比兩年前好好多!

引用:Quote:原帖由+anpanman_baby+於+15-11-16+

原帖由 Evachau 於 15-11-16 發表
今年細囝去in pn, 感覺安排比兩年前好好多!
我完全feel唔到有不過anyway, 純個人觀感,希望大家小朋友找到合適自己的幼稚園

引用:Quote:原帖由+Evachau+於+15-11-16+發表今

原帖由 anpanman_baby 於 15-11-16 發表
我完全feel唔到有不過anyway, 純個人觀感,希望大家小朋友找到合適自己的幼稚園

...
今年多了課本教材介紹,而且可以讓小朋友去玩玩具warm up! 不用一堆人去參觀校舍,感覺interview 嘅題目比龍年容易啲!

回覆:迦南同創價, 你地會點揀

千萬不要選創價。留返俾我仔好了。

引用:回覆+BoChuMa+的帖子 大家好!我是創價用

原帖由 lauwingtai 於 15-01-22 發表
回覆 BoChuMa 的帖子

大家好!我是創價用家,見大家在談論創價,便搭訕一會。
Well said!

引用:迦南的品德教育不錯,每天都有15分鐘早會,

原帖由 catyeung2015 於 15-11-16 發表
迦南的品德教育不錯,每天都有15分鐘早會,由校長、主任及老師帶領,內容是品德教育為主,當然,K2及K3課程 ...
想知咩麵粉事件?邊間迦直

引用:請問你覺得藍田迦南D老師如何?+我面試同交

原帖由 maymaychoy 於 15-01-26 發表
請問你覺得藍田迦南D老師如何? 我面試同交留位費時,覺得有D木口木面同無乜愛心,應該話變臉都幾快,未接觸 ...
上年考到pn am, 亦比埋註冊費,去埋家長會,但最後都係選擇唔讀,由打電話問嘢、n 次親身接觸老師、主任及校長,無一次係感覺良好 佢哋連交註冊費等都係指定日期指定個一個鐘頭內

引用:Quote:原帖由+maymaychoy+於+15-01-26+發表

原帖由 nette_ng 於 15-11-19 發表
上年考到pn am, 亦比埋註冊費,去埋家長會,但最後都係選擇唔讀,由打電話問嘢、n 次親身接觸老師、主任及 ...
我也感覺麻麻,由打電話問攞表,我已經到校門口(聽電話的只叫我自己上網下載),到面試當日(那位老師話我個囝咁細--剛15個月大),但已經好過兩年前那位主任,在參觀校舍過程中,不斷提家長可以幫小朋友戒片,話自己都有個囡差不多年紀,已經成功戒片等等

引用:Quote:BoChuMa+發表於+15-1-12+11:14+如題

原帖由 jlbb1 於 15-11-19 發表
邊間迦南先? 上年去了冇學卷果間in, 一開始校長講野, 聽完佢講野既語氣態度,我心已一沉. 之後call waiting ...
藍田,我只接觸過呢間,今年K 已唔報任何迦南了

引用:Quote:原帖由+jlbb1+於+15-11-19+發表邊間

原帖由 nette_ng 於 15-11-19 發表
藍田,我只接觸過呢間,今年K 已唔報任何迦南了
由n到k in左好多間,感覺呢間勁商業,愛心欠奉,之前畢業禮佢地表演首男兒當自強,個個驚歎k3小朋友可以有如此能力。其實佢地好早已日日排練,佢地D打鑼打鼓聲日日我係平台散步都可以聽到。星期五係平台見親D NET都係冇乜表情,有個長期戴住副超係到指指點點,大家其實可以係平台望下佢地上堂

本人仔今年在藍田迦南讀PN,我又覺得老師好有愛心,仔在校有發生都有聯絡我,比起其他學校細心

回覆:迦南同創價, 你地會點揀

我女Pn 到而家K1 都讀黃埔迦南。我真心覺得唔錯。我女12月超細B,so far 跟得上。女返學好開心,返黎又同我講学校發生咩事。今年k1 返屋企無啦啦会唱英文普通話歌,又自動波做功課。佢好like D老師架。上年同佢考到k1, 就係見到D学校相好開心,問佢又話鐘意迦南,所以最後無轉。k1 係有功課,程度深少少,但可接受。

‹ 上一主題|下一主題