用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 初學1/8小提琴, 邊度買最平?
樓主: happylittlebee
go

初學1/8小提琴, 邊度買最平?

引用:+本帖最後由+Sindy+於+15-1-18+23:38+編輯+

原帖由 Sindy 於 15-01-18 發表
以前浦ek 聽過西貢琴

但係我真係未聽過有人去那裏買琴; 可能大家都精明佐

哈哈!人是會吸取教訓的、知多了自然會改變!
有人住在他附近.....
拿琴去維修、還要看是否小朋友幫你.....
功力丶材料的差別,足以嚇你一跳.....
造琴還看所擁有的.....數據!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

bebebe12345 發表於 15-1-19 09:19
哈哈!人是會吸取教訓的、知多了自然會改變!
有人住在他附近.....
拿琴去維修、還要看是否小朋友幫你..... ...
上次係老板親自招呼我地的, 我女話, 嘩萬幾蚊...?

提琴的買賣和鑑賞,主觀的成份和客觀的成份都有。但我的經驗是若然客觀成份都不認識,就很難談主觀的東西了。人家的東西大家不用管,好好的建立自已的知識基礎才是正道。

既然這裡又熱閙起來,就來點認真的討論。什麼是健康的提琴?作為家長,有什基礎的東西要知道呢?

借用一些實際例子來說明。現在雅虎經常有二手琴標價出售,賣家都會先放幾張相出來。作為一個準買家,先不要管什麼價錢,你會想看到什麼照片以方便你判斷這琴是否健健康康?

titibaby 發表於 15-1-17 12:32
又唔洗打爛掛

我都試過在二手免費送出一隻雞琴

"雞琴" 還有雞琴的聲音.....
不是說要甚麼好琴, 可惜連我這木耳也不能接受、全家同意.....手起槌落、避免遺"愛"人間!
相信這是一生第一次也是唯一的一次吧!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

ilovethiscow 發表於 15-1-19 10:35
其實就算係天價琴在油上都各有所好, 而補油是大工程, 一般如非必要我地都唔會主張去補油, 一來油的成份是 ...
其實你仲有無搞義工班, 願付車馬費, 之前我幫某學校搞左個班, 因為無時間同無老師, 所以斷左, 成日都好想同佢地搞返個班, 佢地D學生好乖, 好有心機學琴架....有興趣就PM我丫, 琴書, 琴, 呢D我可以自備, 謝謝

ilovethiscow 發表於 15-1-19 10:13
從相根本就睇唔到D乜
高手就是高手,答案也就是太高,做家長想省點車錢都不成,哈哈哈哈.

ilovethiscow 發表於 15-1-19 10:12
佢話自己D琴值30萬咖 :)

仲有花膠琴係佢既強項 :p
佢一黎就叫我地試個幾萬既, 我阿女話睇下低價D先...邊有咁多錢買30萬...

ilovethiscow 發表於 15-1-19 11:07
無問題呀, 我地都同緊一間深水埗學校傾緊攪D 義工班, 當然 我地唔係全部學校都係義工班啦, 例如福建中學 ...
兩位高手要好好努力, 可能就是因為你們的無私付出, 而培養出另外一個提琴明日之星,畢竟小朋友的潛能不能少觀,也衷心祝願他們有成功的一天。

回覆 ilovethiscow 的帖子

你說的對,到底油性漆琴好還是酒精漆琴好(就針對現代琴)的確吵了很多年,未有結論,但討論也不是完全沒靠譜。
你們做的工作很偉大,我很佩服。我可以告訴你,在高級提琴維修的圈子裡,為舊琴補漆都不會用油性漆,原因是什麼就不能公開說了,有緣的話可以跟你再談。這種補漆的東西,由我家坐巴士三十分鐘,就可以買回來,不用寄到美國那麼遠,你說我們住的地方是不是一塊福地?

ilovethiscow 發表於 15-1-19 11:00
車錢不能慳, 話哂都幾千銀, 除非果個係你有幫襯過好多次既人

就算係廣州果班造琴師傅我都係自己親身去揀 ...
高手就是不放過我們家長,唉,要我們去的那麼遠,如果家長們有方法在先在照片看出一些東西,再決定是否親身前往看琴,這算不算也是一件好事?
換轉一個角度看,如果你想賣出一把二手琴,對自己的琴也有信心,你多放點合適的照片讓人考慮,懂琴的人自然會找你,加快了交易,豈不是好?

回覆:初學1/8小提琴, 邊度買最平?

高手如雲!

我唔識甘多,暫時只靠耳聽,背住聽小朋友拉,blind test, 我同老公一齊揀

樣就唔識啦,只知舊d琴上手會輕d

ilovethiscow 發表於 15-1-19 11:00
車錢不能慳, 話哂都幾千銀, 除非果個係你有幫襯過好多次既人

就算係廣州果班造琴師傅我都係自己親身去揀 ...
我果間都幾穩定, 幫人拎我就唔上去喇, 我D大帝, 琴未拉好, 就多多要求, 所以佢地既琴就要親自上去揀.. 我諗我新年/復活節會上去多一次.. 始終小提換中提線音唔夠厚...阿仔隻耳無咁靈都投訴...

引用:Quote:Sindy+發表於+15-1-18+23:04+如果你

原帖由 ilovethiscow 於 15-01-19 發表
佢話自己D琴值30萬咖 :)

仲有花膠琴係佢既強項 :p
什麼是花膠琴