用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 初學1/8小提琴, 邊度買最平?
go

初學1/8小提琴, 邊度買最平? [複製鏈接]

阿女就快上堂, 要準備買琴, 唔知佢係唔係3分鐘熱度, 所以想平平地買個1/8既, 邊度最平? 同埋大約幾錢? 如果買二手既, 有冇咩要留意? 請大家指教!
   5    0    0    0

我有1/16 violin for sale。買了沒有用過。

粵華

thanks all!

淘寶啦, 你要最平, 淘寶都無得再搵平D呃你, 百零蚊有啦.....

我提一個想法給大家思考:

作為家長, 如果我想出800買一支1/8小提, d聲起碼可以拉, 投資左就算, 800唔諗住收返, 咁...我會去二市場搵一支原價1600, 現賣800元的1/8二手小提。起碼支琴唔會真係太差。

掉返轉來想, 我也可以買一支1600的全新1/8小提, 用完後800二手賣給人, 一樣都係只要出800。

兩個想法都可以讓小朋友拉好的琴(起碼唔係垃圾琴), 又環保, 唔係大家個個家裡都放著幾部1/16, 1/8, 1/4, 1/2 等等。

大家認為如何?

bopoJune 發表於 15-1-15 20:06
我提一個想法給大家思考:

作為家長, 如果我想出800買一支1/8小提, d聲起碼可以拉, 投資左就算, 800唔諗住 ...
其實你既諗法都啱既, 不過問題係, 你買千六蚊返黎, 有人可以更平買到呢個價既琴, 又點800賣返出去, 另外, 如果買個800既新琴, 分分鐘係D大陸廠既半價, 真係渣都無得淨.. 追根究底, 要識揀琴.. 仲可以升值添....如果唔識揀琴既話, 最好買最平既琴, 咁就唔會比人呃/買貴野, 因為佢地搵唔到再平既賣比你喇... 所以, 如果要係香港買個五六百蚊/ 三四百蚊既琴, 不如求其淘個返黎, 一樣質素.. 如果係內少少既地方, 分分鐘撞彩可以係批發價

以之前我求其係香港買左個中提琴, 真係蝕讓的, 個琴千二, 換左個盒200, 套線都5百幾.. 我賣600/800(唔記得左), 真係慘痛經歷, 教訓我唔可以係香港買琴, 之前係大陸買既琴, 無一個係蝕讓.. 因為我唔蝕讓, 都抵過香港舖買... 都係果句啦

我仲好掛住賣左比charlotte媽個1/4... 嘻.. 果個價錢, 真係買唔返, 所以我個1/2仲留係度.. 唔捨得賣..

http://detail.tmall.com/item.htm ... 6422439&abbucket=20

以呢隻為例, 仲可以搵邊D平過佢? 我相信78蚊係唔得的(淘寶最平search到78蚊), 曾經同一個做學生琴既琴匠傾計, 佢話成本最小要一百蚊, 所以呢個價最真實.. 佢地賣比通X及X斯 都係大約呢個價..

回覆 Sindy 的帖子

" 追根究底, 要識揀琴" 這句說話不能同意更多。

只要是健健康康的琴, 懂琴的人會識貨, 不愁沒有二手市貨。有時家長們想買「平」一點的琴作練習琴, 幾百元, 聲音不好而質素差, 倒不如買一支好一點的, 日後二手出售, 或者找好一點的二手琴。

多謝大家提供咁多意見, 因為我同C6對小提琴一D認識都冇, 所以岩岩開始會平平地玩住先, 我地都同個女講, 如果佢有心機繼續學, 我地就會同佢換個新琴, 鼓勵下佢, 希望佢有個目標, 又可以保持佢地小提琴既熱誠。

bopoJune 發表於 15-1-16 09:24
回覆 Sindy 的帖子

" 追根究底, 要識揀琴" 這句說話不能同意更多。
但係大部份都好似樓主咁, 想最初買個平平地, 好老實, 百零蚊, 比最初級用, 足夠了, 下個尺碼先轉一個好小小的, 都不失為一個好方法, 小女第一個琴係人地送的1/8, 玩左一個月都無, 連音柱都跌左出黎, 都仲玩到三個月, 咁既羅輯下, 跟本無一個琴係唔拉得的, 我都搞左十幾年, 到而家先搵到好supplier, 佢地唔識睇琴係應該..

happylittlebee 發表於 15-1-16 11:04
多謝大家提供咁多意見, 因為我同C6對小提琴一D認識都冇, 所以岩岩開始會平平地玩住先, 我地都同個女講, 如 ...
識淘寶既話, 呢隻琴淘得過, 淘左返黎唔拉得, 我比返錢你 (事先聲明, 間舖唔係我的, 嘻嘻)

識揀琴的家長自然不多、但精明的家長可不少!
當年的第一隻琴、打死我都唔肯賣或送俾人!
甚麼琴就有甚麼琴的聲音....許多時是難為了聽那一位!
相對於學費......
想孩子學下去,那一定對孩子和老師有所要求、相對也是一樣!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:Quote:happylittlebee+發表於+15-1-16+11:0

原帖由 Sindy 於 15-01-16 發表
識淘寶既話, 呢隻琴淘得過, 淘左返黎唔拉得, 我比返錢你 (事先聲明, 間舖唔係我的, 嘻嘻) ...
請問可以俾淘寶嘅link我嘛?

Sindy  上面比左啦..  發表於 15-1-16 15:57

bebebe12345 發表於 15-1-16 15:02
識揀琴的家長自然不多、但精明的家長可不少!
當年的第一隻琴、打死我都唔肯賣或送俾人!
甚麼琴就有甚麼琴的 ...
唉, 早D聽到你咁講, 我就唔會賣左隻1/4, 當時阿女已經係用1/2了,  我諗住人地又趕, 佢好似整爛左隻琴, 要比賽..我又買得返, 咪讓左出去囉.. 點知而家呢個價係買唔返的... 不過乜都會升價啦.. (p.s.一樣質素既琴係有, 仲大把添.. 但唔係呢個價,嘻嘻)

bopojune, 其實之前有會員個琴賣800, 好似係HKstrings買的, 佢個琴相信真係值的, 但佢都放左幾個月, 唔知而家賣左未...當時我好想要左佢, 但始終我D細路用唔到.. 好多家長都以為要買新琴, 但好多時二手琴仲好, 保養得好, 木既水已收, 聲已開, 相對穩定... 但好多家長唔識, 以為二手一定要平過原價..唔識執好野, 之前把幾火, 我賣個double bass, 我買返黎成套都6千幾, 而家新琴都要七千, 標左價錢, 影晒相, 話啱先黎減我價, 仲要減到三千, 我情願放係度都唔賣...

@@...!!!?
‹ 上一主題|下一主題