用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 初學1/8小提琴, 邊度買最平?
樓主: happylittlebee
go

初學1/8小提琴, 邊度買最平? [複製鏈接]

似乎幾個懂琴的高手都差不多到整了, 多等幾個, 我們再再聊聊什麼是小提琴

bopoJune 發表於 15-1-16 16:14
似乎幾個懂琴的高手都差不多到整了, 多等一個, 我們再再聊聊什麼是小提琴
neighbor? 快來呀.... 我麻麻地啫.. 不過趁而家學多D, 我年尾可能開間提琴小店..

引用:+本帖最後由+Sindy+於+15-1-16+16:09+編輯+

原帖由 Sindy 於 15-01-16 發表

bopojune, 其實之前有會員個琴賣800, 好似係HKstrings買的, 佢 ...
$800,你講緊1/8?

其實初學除非一開始決定認真學(例如揀了名師)求其二手搵隻得了,環保d

titibaby 發表於 15-1-16 19:45
$800,你講緊1/8?
係呀, 賣左未?

引用:Quote:titibaby+發表於+15-1-16+19:45+$800

原帖由 Sindy 於 15-01-17 發表
係呀, 賣左未?
已賣出!遲d 會賣大d size 不過而家keep住做後備先

titibaby 發表於 15-1-17 07:44
已賣出!遲d 會賣大d size 不過而家keep住做後備先
恭喜買家..

唔肯賣或送俾人.....
去到3/4.....拿出來打爛掉丟!

近年亦有教琴者自己買細size琴借學生、免卻自己耳仔長期受罪!

識琴.....皮毛都未有!
高手.....實難得一見!

說實在的, 人家借你好琴, 你也未必肯付擔每年保險費!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:唔肯賣或送俾人.....去到3/4.....拿出來打

原帖由 bebebe12345 於 15-01-17 發表
又唔洗打爛掛

我都試過在二手免費送出一隻雞琴

與其多個人買d呢種琴,不如對地球好d

各取所需

ilovethiscow 發表於 15-1-17 12:13
一般造琴師傅唔太識set 琴
set 琴 及維修師傅 唔會識造琴
http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.1.hiTLhC&id=16667204369&ns=1&abbucket=20#detail

28蚊

bebebe12345 發表於 15-1-17 09:34

留返比孫呀
我好琴既定義係抵, 唔係平為之抵,  係同質素平為之抵...  好琴? 呢世都唔會買到啦我..嘻嘻

我仔有幸呢世拉過幾吓過百萬既琴, 此生足以..

回覆 bebebe12345 的帖子

你也太客氣了,讀你在版裡的各樣留言是件樂事,看得出對音樂及音槳學習者的愛護。可敬

回覆 ilovethiscow 的帖子

呵呵,早前電視台有節目講到有熱心人士收集舊送予有需要的學生,難道就是閣下?這些行為都是崇高的,佩服和讚讚讚。
既然你說了會幫舊琴造一些SET﹣UP,那請問你會如何處理舊琴漆脫落的問題?你會用油性漆或是酒精漆做補劑?原因又是如何?

回覆 Sindy 的帖子

這支琴看上去九成九是用「三合板」做的琴,而不是原塊楓木和松木。
「三合板」勉強可算是音嚮板,很多時候用來做低檔結他,但就算是中國出身的提琴製琴師,都不會當「三合板琴」是小提琴,因為實在是低檔得有點過份,只能說是玩具。大家要看看提琴面板的圍邊鑲線只是手繪黑線,情況實在是有點。。。唉。

或許有些家長基於不同的原因不能為孩子投資樂器,這點絕對值得理解和尊重,但這類琴絕對不能提供健康的基礎讓小朋友的技術和興趣有長遠的發展。

我的結論是買家要三思。

另外,朋友你說會SET 琴的內不會做琴,這點我同意,因為市面上的確有人可以幫你換線,換碼,換音柱而自已不能完整的做一支琴。
但你說會做琴的人不懂SET 琴,這句說話就有點以遍蓋全,我知道若果幾個香港製琴師知道你的說法一定會抗議,因為他們能造琴(有無有時間做是另一回事),也會SET 琴,而且水平亦很高。

中國國內有些提琴廠用流水線方式生產,提琴由不同的工匠作品拚合而成,這批師傅不會自已完成一支琴,不算製師琴,也不會SET 琴。

bopoJune 發表於 15-1-18 23:00

另外,朋友你說會SET 琴的內不會做琴,這點我同意,因為市面上的確有人可以幫你 ...
如果你話西貢果個, 我覺得佢出黎搵餐飯食吧了..

bopoJune 發表於 15-1-18 22:53
回覆 Sindy 的帖子

這支琴看上去九成九是用「三合板」做的琴,而不是原塊楓木和松木。
玩唔玩具, 好個人同主觀既, 有D人話一兩萬係玩具, 有D人話十幾萬既琴都唔拉得... 呢個琴咪琴行400-800既貨式囉.. 咪普通一街都係玩具, 我又認同喎..

Sindy 發表於 15-1-18 23:04
如果你話西貢果個, 我覺得佢出黎搵餐飯食吧了..
是不是有什麼特別經驗可以分享,好讓B/S日後可以小心提防?(利申:我不住西貢,亦不認識朋友住那邊)

bopoJune 發表於 15-1-18 23:25
是不是有什麼特別經驗可以分享,好讓B/S日後可以小心提防?(利申:我不住西貢,亦不認識朋友住那邊):for ...

好多年前去佢果度睇琴, 第一比我經驗好hard sell, 折扣優惠即時先有, 考慮吓再買就話無折, 試過佢D所謂有setting既琴, 不外如是, 人地賣緊六百幾既琴, 佢賣千幾... 灣仔幾間店雖然貴, 但人工舖租, 真係無法子的, 又唔會hard sell你, 搞到好似黑店咁... eddie果度都有個師父, 唔駛一定要搵佢囉我覺得, 仲有, 佢話某小提琴界名人, 因為唔夠佢做, 所以比人清左盤.. 笑死人
‹ 上一主題|下一主題