用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿學校(小學部) Paul Con 小學會唔會好封閉?
go

Paul Con 小學會唔會好封閉?

感覺呢間學校好似好封閉咁,website 只有簡單資料,又唔見有internal website 的link。
有冇讀緊的媽媽可以分享吓,家長會唔會唔太知道學校的情況。
其實會唔會有internal website 俾在校生的家長log In? 有冇家教會?
因SPK有好多家校會作的機會,同小學好似好大對比咁!

有冇SPC家長可以回應吓?

回覆 vandr 的帖子

SPCS對一些人感覺可能是封閉
因真沒有太多對外資訊,也沒有像SPK的家長活動。

一年裡(在正常情況)只會見家長一次(取期考成續表)。
但這所學校校風很好,女孩子大都是乖乖,中學生很少公然拍拖。升名大學率高,放學時比較小名車例陣等放學,有餞人、中產、基層都有。不過,真可能適合文靜的學生。那麼封閉唔封閉也不是問題了。

比起其他一線女名校, SPC的課外活動表現不是太突出,如Choir, Orchestra, 運動方面的校隊並沒有好出色的表現。只有個別同學自己參加校外訓練,自行參加比賽而獲獎項。其實學校除咗在學術上有支援,有否注重學生其他方面發展? 據了解學生亦不是compulsory 一體一藝的。如有錯誤理解請指正。

回覆:Paul Con 小學會唔會好封閉?

學校注重小孩獨立發展,不希望家長參與太多!個人覺得很好,能夠訓練小朋友處事獨立!

游泳、羽毛球在東區學界是冠軍,游泳方面上年亞女更打破師姊的紀錄非常開心。sister非常關愛學生