用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 請問在那裡可做資優評估?
go

請問在那裡可做資優評估? [複製鏈接]

本人想為小兒做資優評估,請問在那裡可做? 幾歲做? 要排隊嗎? 要多少錢?
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

一般要足6歲先準,大約4-6千蚊,下面係我隨便search到嘅合資格評估人士/機構

http://hkgifted.wikidot.com/assess
恐龍家

以我所知,政府部門(教育局或衛生署)係唔會幫個細路冇事冇幹去做智力評估check IQ。資優唔單止係指IQ啩,資優教育學院有講過。
如果真係要做,就搵註冊教育心理學家或者臨床心理學家啦。本地註冊心理學家名冊:http://www.hkps.org.hk/

坊間成日一味說六歲去做智力評估,其實單一的訛傳係好連累人的,因為受害人已經到了我身邊,明明4歲已經知道在認知,智力方面需要改善,怎料錯過左早期的治療。智力分很多層級的,不是說其聰明單一的方面。

gagachu 發表於 15-4-14 21:08
坊間成日一味說六歲去做智力評估,其實單一的訛傳係好連累人的,因為受害人已經到了我身邊,明明4歲已經知 ...
我相信是有所誤會,如果懷疑智力超出水平,6歲去做智能測試比較好.
但如果懷疑智力低於水平,是可以早於6歲去做評估的,其實評估方法也有不同,我個仔4歲時也做過適齡發展評估,但只係評估小朋友各方面智能發展是否達到該年齡,例如我仔,當時只要做到4歲應該做到的事情就合格了,但這並非智力評估,沒有分數的,報告只有合乎水平,或低於水平幾多個月,但如果智能高於水平是測不出來的.

任何發展上的問題,不是單做智力評估就可以知道,還有不同類形的評估可以做的.

所以說6歲前應該去更知道自已小朋友多啲而令他們得到更多。

回覆:請問在那裡可做資優評估?

‹ 上一主題|下一主題