用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 個仔未有學校收,呻下
樓主: joyceyuk
go

個仔未有學校收,呻下 [複製鏈接]

引用:你朋友教錯你了,大好多有咩唔好?我問過前

原帖由 艾文兒B 於 15-01-13 發表
你朋友教錯你了,大好多有咩唔好?我問過前喇沙副校長都認為做大b好d

...
所指是趙榮德副校是嗎?好多 talk 都係佢做嘉賓,佢係建議做大 b 好!

回覆:個仔未有學校收,呻下

我自己就唔鐘意做大B, 童年經驗,自己讀書嗰時 ,就算同班,都只喺鐘意同自己同年啲同學玩,做大B(我指上年出世的bb)就好似外族咁,同埋如果F.6 又repeat, 變咗又大一年 。
而家我仔返緊playgroup, 全班最大,覺得學唔到嘢,因為冇咗啲大個佢的小朋友做 model, 所以要求學校同佢掉班,希望佢同啲大個佢的小朋友玩,學校都好同意。
(利申:自己年尾出世,一向做差唔多全班最細嗰個)

引用:我自己就唔鐘意做大B,+童年經驗,自己讀書

原帖由 Taka12 於 15-01-14 發表
我自己就唔鐘意做大B, 童年經驗,自己讀書嗰時 ,就算同班,都只喺鐘意同自己同年啲同學玩,做大B(我指上年 ...
下?咁實有一個要做最大果個架啦。
同埋如果小朋友真係跟唔上,又堅持做細B,小朋友會好大壓力,無晒自信,成績又差。
同埋如果真係因為年齡而唔做朋友呢個思想,我寧願我個小朋友唔同呢d人做朋友。

引用:Quote:原帖由+Taka12+於+15-01-14+發表我自

原帖由 konew720 於 15-01-14 發表
下?咁實有一個要做最大果個架啦。
同埋如果小朋友真係跟唔上,又堅持做細B,小朋友會好大壓力,無晒自信, ...
禁大家既方向都係為小朋友好。

引用:Quote:原帖由+艾文兒B+於+15-01-13+發表你

原帖由 pizzaheidi 於 15-01-14 發表
所指是趙榮德副校是嗎?好多 talk 都係佢做嘉賓,佢係建議做大 b 好!
無錯呀,就係趙sir

回覆 konew720 的帖子

只是個人經驗.
如果大B一月出世都情有可原.  事實上, 點解你覺得做細B會冇自信?
事實上, 如果自己係超大B, 結果考出黎啲成績仲差過細B, 咁佢咪仲冇自信, 幼稚園時佢可能都唔覺, 到升上小學時,大家同學就會互相比較.

引用:我自己就唔鐘意做大B,+童年經驗,自己讀書

joyceyuk 發表於 15-1-12 08:27
我冇比佢讀學前班。因為我想佢玩多一年。宜家我就覺得害左佢
我囝都無讀學前班, 仲大過你囝, 到而家都未講到完整句子,

初時都擔心, 而家唯有儘量同佢講多d野, 陪佢一齊睇多D圖書

希望您已經收到學校電話有正式OFFER

回覆:vinvin901 的帖子

多謝你丫。我係26號收到學校通知收左我個仔。。。好開心。。

Taka12 發表於 15-1-14 13:31
回覆 konew720 的帖子

只是個人經驗.
如果做大B都比唔上細B,做細B咪仲差。

其實我都好同意大b無論係學術上定體能上都有好大優勢,我本人當年就係超大B。由幼稚園開始成績自理一馬當先,仲覺得好悶,小學年年全級頭三名。雖然成績好,但係我一d都吾開心,因為我高人成個頭,排隊係所有男仔後面,俾人笑,冇朋友,因為吾岩玩,日日小息都坐係角落頭...到小五轉左校先有改善。呢種吾開心既感覺到而家都記得,所以大家想小朋友做大b無可厚非係好,但一定要給予輔導,建立自信,因為影響未必咁細個見到,希望大家都可以愉快學習。(純粹個人經驗分享,不喜勿插。)

‹ 上一主題|下一主題