用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考到直資私小既,cert其實重要嗎?
go

考到直資私小既,cert其實重要嗎?

我小朋友下年先考,好多人不停叫我要去比賽、考cert, 其實對考小一係咪真係有幫助?

回覆 pekkle321 的帖子

my girl's 3 out of 5 primary one offers do not accept portfolio at all!  Not even one recommendation letter ( I tried ).

回覆:考到直資私小既,cert其實重要嗎?

我細佬考到入九龍區神校, 份"portfolio" 得兩頁紙, 乜樂器都冇學過. 乜cert都冇考。我經驗係學校好著重閱讀, 尤其神校, 所以有時間, 培養小朋友的閱讀興趣, 比學萬七樣嘢來得實際。

真係有幫助

引用:我細佬考到入九龍區神校,+份"portfolio"+得

原帖由 556699 於 15-01-12 發表
我細佬考到入九龍區神校, 份"portfolio" 得兩頁紙, 乜樂器都冇學過. 乜cert都冇考。我經驗係學校好著重閱讀 ...

睇下乜cert law

我個仔都無考特別嘅CERT, 最多都係得EYE LEVEL張REFERENCE LETTER, 同無差唔多~ 始終臨場表現更為重要~

MrBeast 發表於 15-1-12 08:51
睇下乜cert law

吾係睇考cert和比賽有無用,係睇小朋友係個過程有什麼得著,父母係個過程發現到小朋友有也優、缺點可以幫佢。

而家香港咁癲,名校校長真係咩cert和獎未見過,小朋友在家長栽培的過程(包括可能考吓試、比吓賽,見吓場面),積累到實力,interview就更大機會脫穎而出。

比起以前,而家坊間太多比賽同cert, 學校開始唔睇

我兩個小朋友都冇考試冇比賽, 只係得啲普通的興趣班, 仲要連上堂的證書都冇, 就咁填上過咩班啫, 我連 PORTFOLIO 都冇做, 都有學校收.  我心儀的唔係咩名校神校, 只係我眼中覺得最好最適合的學校.

pekkle321 發表於 15-1-11 23:31
我小朋友下年先考,好多人不停叫我要去比賽、考cert, 其實對考小一係咪真係有幫助?

...
其實多D參加比賽未必係為左咩CERT物CERT既。參加比賽多,見既人多左,又可訓練膽量。又可以培養到自信心。咁你覺得到考學校interview時會唔會有幫助呢?

d Cert 作用係反映父母如何培育小朋友 / 可以投放幾多資源在小朋友....點會完全無作用 ~~~

troubledaisy  睇你點present  發表於 15-1-15 13:46

我諗都要睇下考咩學校!  九龍男神校, 朋友仔仔有好多CERT同運動獎項, 無收, 另一個乜都無收左.

回覆:556699 的帖子

agree agree

引用:我細佬考到入九龍區神校,+份"portfolio"+得

原帖由 556699 於 15-01-12 發表
我細佬考到入九龍區神校, 份"portfolio" 得兩頁紙, 乜樂器都冇學過. 乜cert都冇考。我經驗係學校好著重閱讀 ...
agree agree

其實個人認為,apply唔同學校係要交唔到嘅portfolio

我以前覺得最重,但仔仔考每間直資私立冇用過,但成功了。原系吾重要

Lam3Tai    發表於 15-1-15 17:32
sophiali_mama    發表於 15-1-14 18:37
supermmsuper    發表於 15-1-12 15:31

每間學校唔同,好睇校長喜好。
我就親身聽過某名私校校長話佢唔'敢'收有一大叠獎項嘅學生,幾歲人已經咁叻,佢學校再冇嘢可再教!

troubledaisy  睇你點present  發表於 1 小時前

咁....可以點present??

5歲大既小朋友要懂得如何暢順地介紹自己 ??