用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 天主教南華中學(改變左?)
go

天主教南華中學(改變左?) [複製鏈接]

上年12月同囝囝同埋D同學仔一齊參加左 中學巡禮 初時聽D街坊學早十年間學校都已出左名,不過近年轉左校長,校風同學業都好似好有改善。。。但都係叫我唔好太大期望

不過去到參觀當日,由入門到食飯聽講座到參觀校舍玩攤位,再到上車離開整個過程都令我。。。好意外,係意外地好。

落車入學校,當然有人接待啦,不過同其他學校不同係。。。有條斜路可以用來練跑(聽學生講學校門條斜路真係用來比來練短跑,怪不得南華出左個香況飛人-黎振豪)仲點係有成廿幾個著得好整齊的男女童軍、紅十字(仲有一款不知道是什麼著到好似去行山甘既學生)來歡迎歡迎我們~感謝不錯,好有禮貌。加分!

入左學校後,二百幾人好快就座定定等食飯,正餓左成朝,初時都估到要聽下校長老師吹下水先有得食,點知唔係。。。成果過程由帶我地上去禮堂到乖乖地座好,係二百幾個小學生同家長座好,再到講野都係由學生包辦,一個字勁!   當然學生講野同D 名校學生比仲差少少,不過真係表現好掂好得體!好在聽左三十分鐘到後有得食了。竟然連派飯都係學生安排埋,好野!好有禮!

可能我個囝比較怕羞(唉。。。)都唔係好敢去玩D攤位,我最想佢去玩個英文攤位,等我睇下D學生英文點先得。好在有個姐姐(都係學生)主動來拉我地去玩,估唔到D學生英文都幾好,全程英文溝通!

其實本身唔係好想打出來同大家分享
但係0係之後個全港小學數學比賽甘arm又係來南華,同堆係果次巡禮中又報左佢地果模擬升中式面試,三次去南華,次次見到D學生既言行舉止同老師既說話真係比到我信心,間學校值得考慮!

唔知大家點睇呢?

0    0    0    0

呢位jm講得幾客觀,我都覺得呢間學校有所改變,我住明愛對面又是呢頭的街坊,由於我成日都要到明愛覆診,好多年前舊大樓未拆,呢間學校學生成日同病人搶電梯答,但係近幾年未有見過他們返學放學午餐時間用明愛部電梯,明顯乖左。

校風都有有所改變,以前校服又百答,頭髮又染,現在好左又齊整,同學仔又有禮貌,希望他們繼續加油,保持落去,令學校變得越來越好。

我妹妹都是在呢間學校讀書,她讀得好開心,成績又有進步,她成日都講d老師對她好好。

似乎D傳聞可能係真喎,小兒屬band 2尾band3頭,佢人其實頗聰明,但心散, 讀書但求合格唔係包尾就算, 老師建議佢自行派位可試佛教大雄(話佢體育唔錯可以一試), 第二間就揀張明添或者南華, 我問張明添唔係同大雄差不多咩?老師話張明添近年差左些少,所以放喺第二都唔係無機,又或者揀南華?我就真係有點擔心喎,我唔熟南華,但問親人唔係話唔清楚就係話唔好,其實我上過佢校網望過,又唔差㗎噃,而且有D係教育局或者外面機構嘅獎或活動,又唔似老作或作大,但始終寧可信其有(我指負面評價),所以一直都無諗過將佢擺咁前,仲而家自分派位添,直至上星期老師咁講,攪到我心大心細,因老師話南華近依幾年由低谷冒起,進步好大,但又唔係咁多人知,屬當頭起?(都唔知係咪?)個類咁喎,所以應穩陣,好過派左唔知去邊⋯希望大家俾D意見我啦,唔想揀錯呀!!定係自行分配就試大雄同張明添?唔得填大表先頭三揀南華?南華其實係咪真係ok?
‹ 上一主題|下一主題