用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 阿仔去完幾間學校之後轉晒呔
go

阿仔去完幾間學校之後轉晒呔

本來自行第一會搏婦女會,第二聖馬可/港島民生。
佢之前幾間都未正式去過,今日c6同佢行左轉,即轉呔港島民生第一,第二婦女會。
我覺得咁擺好似怪怪的,求指教

回覆 patpat234 的帖子

有咩原因先????

引用:回覆+patpat234+的帖子 有咩原因先????

原帖由 raven 於 15-01-12 發表

有咩原因先????
民生環境好

原來係環境,咁校風好嗎?對我來説校風比較重要,成績配合學生就0K

引用:+本帖最後由+raven+於+15-1-12+14:41+編輯+

原帖由 raven 於 15-01-12 發表

校風都好

回覆:阿仔去完幾間學校之後轉晒呔

其實如果兩間學校差不多,我會比小朋友揀。

王家爸爸  畢竟,是小朋友讀   發表於 15-1-12 16:33
王家爸爸    發表於 15-1-12 16:32

YuYuMother 發表於 15-1-12 15:41
其實如果兩間學校差不多,我會比小朋友揀。
以我所知中婦高一線.

王國會長

引用:本來自行第一會搏婦女會,第二聖馬可/港島

原帖由 patpat234 於 15-01-11 發表
佢之前幾間都未正式去過,今日c6同佢行左轉,即轉呔港島民 ...
昨日星期日學校都冇開門,點行左轉?路過就可決定轉?

中婦係高一線如果小朋友鍾意,我會OK

patpat234 發表於 15-1-11 21:13
佢之前幾間都未正式去過,今日c6同佢行左轉,即轉呔港島民 ...
聖馬可,港島民生和婦女會三間差異並不大,都係好學校,都係東區B1學生既熱門自行首選或次選。可能聖馬可稍微好一點,港島民生稍微差一點。

bobbob  中婦應該好過聖馬可  發表於 15-1-13 10:57

raven 發表於 15-1-12 14:41

原來係環境,咁校風好嗎?對我來説校風比較重要,成績配合學生就0K ...
整體而言,港島區B1學校,校風不會太差。

王家爸爸    畢竟,是小朋友讀

係呀!

我姨甥都係讀中婦,讀得好開心。佢當年考全級第一,個個都叫佢報皇仁,但佢堅持報中婦。我家姐都由得佢,話讀既係佢仔自己。 (佩服,比我都未必做得到……)

我家姐話佢唔鍾意你比佢入到皇仁又如何?結果我姨甥而家讀得好好,仲名列前茅添。

王家爸爸    發表於 15-1-12 16:56

瑩瑩老豆 發表於 15-1-12 16:15
昨日星期日學校都冇開門,點行左轉?路過就可決定轉?
睇外圍環境咋

睇完最唔LIKE聖馬可, 俾樓圍住晒
民生最新,而且四邊都空擴
但聽聞隔離公園會改建做公屋,但未知是否落實

引用:Quote:patpat234+發表於+15-1-12+20:42+睇

原帖由 ha8mo 於 15-01-12 發表
嘩,唔係馬,個公園咁好又變公屋???
佢不如收晒後面太安樓堆野先啦
我仲揾緊資料

呀女聽完民生講座之後都心思思想報, 但佢地個班好多人都報民生, 老師叫佢地唔好group晒同一間. 所以E+仲諗緊. 我地會下星期先交表. 仲有時間考慮.

ha8mo 發表於 15-1-12 20:49
嘩,唔係馬,個公園咁好又變公屋???
佢不如收晒後面太安樓堆野先啦
一直唔係好鍾意太安樓,覺得好似好污糟和好雜,但係原來幾十年之前,太安樓曾經是豪宅。

雖然太安樓雜D, 如果學生哥想食飯平D, 好多時選擇去太安樓的食市, 否則又係連鎖快餐店

王家爸爸 發表於 15-1-13 11:56
一直唔係好鍾意太安樓,覺得好似好污糟和好雜,但係原來幾十年之前,太安樓曾經是豪宅。 ...
太安樓d舖頭應該係自己物業先可以繼續賣平價飯,如果重建變大商場或領匯,d公公婆婆同學生又少一個選擇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:本來自行第一會搏婦女會,第二聖馬可/港島

原帖由 patpat234 於 15-01-11 發表
中婦聖馬高民生少少!