用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ICS vs ISF in terms of academic performance?
樓主: himmamme
go

ICS vs ISF in terms of academic performance? [複製鏈接]

回覆 HKTHK 的帖子

The thread can't be accessed

HKTHK  http://www.edu-kingdom.com/for   發表於 15-1-16 16:11

回覆 himmamme 的帖子

I just revived it. Look at 國際學校 forum recent threads
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

The thread "2014 IB Results Reporting Thread" might help.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2846118&highlight=IB%2Bresult

The IB result of ISF in last year is just slightly ahead by SPCC.  So what do you think about ISF in terms of academic performance?

HKTHK  good but doubt sustainable  發表於 15-1-16 16:38

Radiomama 發表於 15-1-16 16:19

The thread "2014 IB Results Reporting Thread" might help.
Thanks! ISF IB results is 39.? last year. I think it's not very high,but the principal said it's pretty good. SPCC selects bright students to take IB,so the avg should be high…

平均39算高wor,雖然舊年考的人少,第日人多可能難以保持,但客觀講,這個分數系有交待。

himmamme 發表於 15-1-16 16:32
Thanks! ISF IB results is 39.? last year. I think it's not very high,but the principal said it's pre ...
Never mind about ISF. ICS is definitely a good school in every aspects. Wish your child good luck in getting a place there.

多口一句!除學術以外,你可在放學時到學校門口或附近看看,睇下啲小朋友啲對答及行為!同個student mix. 應該幫到你既決定

回覆:himmamme 的帖子

'Average score: 39' is not very high?? Speechless!
Please do some more research.

回覆 Radiomama 的帖子

sorry,i mistaken it as highest score. you are right

其實兩間學校真的很不同:中文及英文比重、學生國藉及母語、課程、宗教、及理念。邊樣適合自己的小朋友,家長心一心𥚃有數。既然兩間學校的學術成績也好,那看看其他方面吧!

ICS 是祟尚自由的學校

自由是什麼?  

這班後生仔女人見人愛

講得, 玩得, 喜歡駁斥父母

挑戰權威, 在教育過程, 你會激氣

不過, 整體很孝順

ICS行 AP, 且AP制度, 完善, TERM 尾仲俾家長CLICK問卷

這是一個美國人 價值觀的學校

這班將來會是西方價值觀的代言人

唔識擦鞋 ,敢於表達自己

你不BUY 美國人價值觀, 就不要送佢地去ICS

即你是黃絲才好送佢去ICS

你是藍絲的話, 佢地有一天或許離家出走(唔好以為我講笑)

成績不算很標青, 但入美加大學無問題

一些同學都有入到香港的大學

不過不多

我問過佢地, 佢答我不喜歡香港

我哈哈,父母 let go

我認為ICS 最強的地方

是present 到自己及自信

英文水準高

非一般國際學校可比

如果你是一位傳統華人家長, 恐怕不是你的學校

可能會不斷頂撞你的傳統價值'

但我只能說 不少ICS 家長都滿意

我是覺得ICS 教出來的學生, 適合21世紀生存

但這間學校, 無出乜律師,醫生, 你要預左

想做律師, 醫生, 就不要送去ICS

ISF 卻是很不同

ISF 較權威性的學校

ISF 競爭大

補好多習

ICS幾乎無補習的

以我所見, ICS 英語能力及溝通能力較ISF 強

ISF 意圖早期用雙語教學

數學貼近本地小學程度

但上到去, 無用, 因為跟IB 跑

IB 數學就是MYP ,

MYP 又慢返下來

所以DP ISF SCIENCE 科考得差

ISF 走的家長相當多

早期ISF 是困獸鬥

勝敗 對決 很早就開始

渣點都俾打殘自信

最恐佈有一次老師, 好似預左學生會備課

當年我睇住一個又一個家長逃亡

通常谷有2種

第一種谷, 是學校教左, 之後做做做

第二種谷, 是學校未教, 之後做定先, 學定先

第二種的父母, 在ISF 常見

所以當年我叫2個ISF 父母走

教育唔係玩第二種

教育應該是玩第一種

如果好谷得, 入ISF

唔谷得, 入ICS

我最不滿ISF 是多內地家長

所以這兩間學校, 我視為

西方價值, 與 中資 的學校

父母決定子女人生價值觀

如果你覺得中國好強大, 未來向中國跑, 你不要送佢地ICS

good but not good enough

回覆 HIHinsurance 的帖子

thx for your inputs. 你说ICS出好少e生,律師。咁請問出什麼人多?thx

himmamme 發表於 15-2-20 00:44

thx for your inputs. 你说ICS出好少e生,律師。咁請問出什麼人多?thx ...

這源於個人性格問題及制度問題

將來做什麼, 佢地自己決定

不是由父母決定佢地是否做醫生, 律師'

以及ICS 學生, 算少少少補習

你叫佢補習, 佢真係SAY NO

個仔可以頂撞父母,  SAY NO, 真係世界仔

不是傳統華人家庭

我睇住數位這樣的性格ICS 大

我舉個例子, 我試過話幫佢搵老師補AP CHEM(因為難讀 , 成績一般)

佢轉個  , 返來, DROP 科AP CHEM

幾有性格!!!

由小到大, 都無補習, 最後AP 有5,有4,

識的同學都係咁性格

另外是, 美國, 加拿大 無得直接做醫生, 要完成第一個學位

再伸請

答不到佢地做什麼, 因為仲讀緊大學

但發展下去, 父母不用理, 佢地自己會搵份工生存下來

未必大富大貴, 但活得快樂

早期有件事, ISF 令我吃驚

這件事已經6年前

上堂, 老師未教那課

就問學生識唔識做 咁咁咁

但未教喎!! 結果有同學竟然識

老師繼續做, 唔教

當年是最多人走的,ISF

因為當時再唔走, 小孩自信真係跌到渣都無

ISF 你預左狂補習

唔係人人頂得住

咁樣似乎辛苦 , 你2個私人老師?

佢3個! sorry, 我4個

我俾你做佢, 你都唔開心

但如果個仔好叻, 樣樣要做到最好

又谷得的那種, 也許留在isf 未必是壞事

HIHinsance發表於 5-2-20 07:24

Deleted....…........

HIHinsurance 發表於 15-2-20 07:24

明白。thx.請問比較IB, AP課程較難還是較易掌握?其實哪一類学生比較適合讀哪種学制?thx

jilin1960 發表於 15-2-20 08:15
Deleted....…........
你開新POST, 我才講, 因為此POST 集中ICS ISF

himmamme 發表於 15-2-20 08:15
明白。thx.請問比較IB, AP課程較難還是較易掌握?其實哪一類学生比較適合讀哪種学制?thx
...

IB 是瑞士制

AP是 美制

AP 教的數理深, 大學一年班

IB  都難

IB 難在整了科EE/TOK

IB 多PAST PAPERS, 相對多書

AP 少練習, 少書

IB 較合亞洲人讀

AP 可以一年讀完, 即CAIS 開的AP COURSE ,一年

http://www.cais.edu.hk/program/ap/

IB 則不可能1年

你砌AP 都係5科

IB 六科, 加埋TOK/EE, 我當是多1科

TOK/EE =讀多 一科時間

IB  仲要做到INTERNAL ASSESSMENT

我視為極麻煩

但你香港人人IB, 大家焗住讀

我遞IMPERIAL 醫學院的經驗是, 你AP 5分佢有機會收你

但你會較遲收到OFFER 

IB 幾困身, 但想多選擇, 返香港讀書, 讀好好少科

焗住玩IB 這個難攪的遊戲

讀緊大學時, 佢認為IB 仲難過讀大學

請問如果學生選較淺的卷,如Eng language B, Math studies,得出較高的預計IB分数,在報大學時,會否較着数?
抑或海外大學,都會在意學生科目的组成?

Jane1983 發表於 15-2-20 10:33

請問如果學生選較淺的卷,如Eng language B, Math studies,得出較高的預計IB分 ...
海外學校唔係傻

不過, 無所謂的, LANG B ENG, 同STUDIES

好多英國, 加拿大大學爭住俾OFFER

因為就算一線大學, 都仍欠錢

海外學生, 受歡迎

28,29分, STUDIES MATHS, 都有3,4間英國大學俾OFFER

只是讀完, 一線大學一線科目一定無份

謝謝,目標一定是一線,小朋友去吾去到就看缘份。
‹ 上一主題|下一主題