用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 死啦死啦 DGS 今年中四級 Bio係咪差左好多? ...
go

死啦死啦 DGS 今年中四級 Bio係咪差左好多?

阿囡話中四有 六成人不合格 好多人即刻轉讀History
原本都好擔心阿囡成績
因為阿囡本身中三都係Bio 不及格,好在搵左個Bio 私補老師 幫佢補
呢家合格,仲高過Average!!! 所以話媽媽們要中三、四睇緊d佢地成績

你特登開個新戶口,一係 (1) 想爆 DGS 料比我地知,定係 (2) 有補習老師想介紹比大家。

王家爸爸   Interesting!  發表於 15-1-14 15:40
tangko  植入式廣告 ?  發表於 15-1-14 11:01
ryanhowh  正中要害  發表於 15-1-13 20:44
codeone    發表於 15-1-12 20:45
Artie    發表於 15-1-12 11:47

可以話轉就轉科㗎咩?我以為只可以drop科添~

Marco-ma  中三肥咗中四會TAKE 真正奇..   發表於 15-1-19 18:30
Marco-ma  即轉已經算奇, 中三肥咗中四會TA   發表於 15-1-19 18:29

請問妳的女兒Bio 是屬於那個block?  因為每個Block 都不同average, 有一個是48, 有一個是63。 老師對全班講,請不要擔心考試成績,因為不能用它做DSE的benchmark, 到考DSE 時很多同學都拿到5**的

回覆 nintendo 的帖子

呢到唔比宣傳嫁喎。。。但有補真係好過無補 唔好小人之心啦

回覆:iloveyoga 的帖子

成績有比例,如很多同學取5星星,其它學校只取5星囉,個個是醫生或牙醫,是醫生中學定老師是出卷員或學生是大國手??願聞其詳???定是廣告?

BIO轉HISTORY?唔係掛...
學生一定係記性好先會咁玩法....
但記性好BIO又點會肥..BIO已經係理科入面最簡單果科啦..
係轉就梗係唔係轉HISTORY LA....~_~

What is the point of this topic? What is the purpose? Asking DGS parents to 睇緊d ?

I have friends with daughters in DGS. Parents know what they want and are already doing what they want to do. I would think DGS (and most other elite schools) moms are the last group of people that need someone from BK/EK to tell them what to do.

brother4 發表於 15-1-12 09:45
成績有比例,如很多同學取5星星,其它學校只取5星囉,個個是醫生或牙醫,是醫生中學定老師是出卷員或學生是 ...
I believe you have taken my comment a bit too seriously. I seldom post comments here, and the reason that I have done so is merely to send some encouragement to the parent who started this discussion. The teacher only told the students of her class about the results in order to stimulate them to continue to take this subject and not to become scare of it just because of the school exam marks. Please do not be so sensitive.

引用:BIO轉HISTORY?唔係掛...學生一定係記性好先

原帖由 sally2002hk01 於 15-01-12 發表
BIO轉HISTORY?唔係掛...
學生一定係記性好先會咁玩法....
但記性好BIO又點會肥..BIO已經係理科入面最簡單果 ...
贊同,BiO己是理科中最易,狂背己好高分,

回覆:死啦死啦 DGS 今年中四級 Bio係咪差左好多?

明白的,DGS是神校,收超勁學生,也相信老師講錯不了,估應教早一至二年,所以成績定。。。D 是拉丁字母和英文字母第4個字,在網路用語中意思是頂,D另一個意思是doctor,G 為 growing 成長,S旨story 故事,醫生成長故事。;笑一笑人都開心D。。。。

You guys don't know how to study Bio.

王家爸爸   How?  發表於 15-1-14 17:57

回覆 friendlyguy 的帖子

願聞其詳

醒目開學勳章

回覆:死啦死啦 DGS 今年中四級 Bio係咪差左好多?

我女不是讀dgs, 但佢中四時,中文考試全級得10幾個合格,我又無擔心過wor, 我不信校內試10幾個合格=dse時得10幾個合格

簽名被屏蔽

引用:阿囡話中四有+六成人不合格+好多人即刻轉讀

原帖由 DGSMaMa 於 15-01-11 發表
原本都好擔心阿囡成 ...
點可以即刻轉呀?

a :hammer: :yawn:

DGSMaMa 發表於 15-1-11 17:08
原本都好擔心阿囡成績 ...
因為阿囡本身中三都係Bio 不及格,好在搵左個Bio 私補老師 幫佢補
呢家合格,仲高過Average!!! 所以話媽媽們要中三、四睇緊d佢地成績

好多人中四Bio 不合格可以即刻轉讀History? 請問「好多人」即是有多少人呢?

請問您女兒讀哪個Block 呢?

為什麼可以drop Biology, 即刻轉讀History?

對不起,你女兒講的,與事實不符,可能是她那個Bio私補老師教她說謊的,請告訴大家那個Bio私補老師的名字,讓大家有所留意。

所以話媽媽們要睇緊d網上的拉生意傳言。

點解会咁嘅?