用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德大仔 vs 民生細仔
go

根德大仔 vs 民生細仔

各位好,我個仔2011年10月出世,依家讀緊民生K1,係全班最細嘅小朋友,但都ok適應到。佢今年考到來年根德K1 am。想問下大家,應repeat到根德嗎?我本人喜歡根德,但家有讀緊K2,3的家長朋友就勸我留在龍校,大家點睇?

引用:各位好,我個仔2011年10月出世,依家讀緊民

原帖由 SuSuMom 於 15-01-11 發表
各位好,我個仔2011年10月出世,依家讀緊民生K1,係全班最細嘅小朋友,但都ok適應到。佢今年考到來年根德K1 ...
係喎,你嗰間係爭崩頭的龍校,小朋友又跟到,入到MS都夠叻啦,反而,如選了KV ,但將來考小成績唔如意,你便有千萬種原因後悔,入到KV又唔等如識飛,幾要三思呀。

引用:各位好,我個仔2011年10月出世,依家讀緊民

原帖由 SuSuMom 於 15-01-11 發表
各位好,我個仔2011年10月出世,依家讀緊民生K1,係全班最細嘅小朋友,但都ok適應到。佢今年考到來年根德K1 ...
有龍校,跟得上,又是兔年,我建議你唔好轉了。在kv 做超大未必一定會考到神校小學,太多不明朗因素,而且冇必要和龍年一起爭。

想請問民生課程好嗎?會不會好谷?

以我理解,民生有某%上到小學,不是100%龍。樓主最好find out 學校怎西選上小學,和有幾sure 自己上到。

回覆:根德大仔 vs 民生細仔

首先你要唸,你喜歡ms小學嗎?如果你讀左kv,3年後你會in ms嗎?如果你答3年後唔會再考ms,咁你可以还選kv了。反之,就應該唔走。如果兩間我選,我會選ms。致於可能小學收唔番哂幼稚園嘅問题,我覺得都係好正常。有家長覺得一入左龍校就對小朋友會放鬆,唔使爭都會升班。其實是否應該要更加努力去栽培小朋友嗎?

都鍾意民小,留低。覺得委屈的,去KV。但去KV,吾等於一定考到比民小好的學校。好多人end up考到或叩到更好的學校,但幾年間父母和小朋友都很努力,並吾係返某一間幼稚園就自自然搞掂。

SuSuMom 發表於 15-1-11 15:16
睇你有冇心玩小一游戲',好多人give up唔玩揀龍校,但值唔值得你自己最清楚,因為你自己已在讀。我自己就give up 了MS.

多謝各位,其實民幼好,囝囝都讀得開心,但始終係最細,會諗如果俾佢做大仔,會唔會多點時間俾佢學習,又多啲發展空間。如果佢留在民幼,我知以佢細仔來說,民小是他可以得到最好的。過去兩年同佢考n班和k1好氣餒,明明他發展能力好(但好極都係俾同年同月多3個月能力,不可以同大半年以上比較),但因為佢比其他考生年紀小而被reject,覺得很替他難過。

前幾年,sc同kv都好多人小學無offer要等大抽獎,何況我地個年係龍年?雖然唔係全升,但比街外有大好多機會。好多人kg個陣唔take offer, 小一考返民小入唔到,睇下你想唔想博。
如果你心頭高,想考拔萃英華個d神校,kv又不及sc咁多學生考到,不過真係睇你自己target咩小學

民生都不是百份百龍校,好似只收五成五左右,最怕細仔入唔到民生小一再出去更難

其實民小收民幼生, 今年K3每班只有幾個無得直升, 果幾位係因為行為問題先無得留底, 今年仲要是當年收多一班的, 當中因夠分去津校會自然放棄學位的, 沒有外間流傳的60%甘小

睇下你有幾大信心讀KV的話會考到好好既小學, 我都係今年MS K1家長,要返工(要OT嗰種)又有細B,自問真係冇咁既時間精力去考小學或者叩門,反正留響MS,佢冇話唔俾考私小,所以俾我揀的話,我會揀留響MS

回覆:SuSuMom 的帖子

一句講晒,repeat 不是龍校的K1,太冒險了!你分分鐘驚足三年。

可否在MS repeat 做大仔?咁就最搵陣。

我也是ms過棄家長,基本上升小決策唔會再睇你小朋友係咪大細B, 真係睇表現和上堂紀律等等,只要你多d問下老師囝囝既學習進度係咪理想,在校行為係咪ok等等,只要k2跟得好,守規矩,基本上民小收返你既機會接近99%,所以你要睇下阿囝現在進度有無behind左黎決定係咪repeat

去一間非龍校的學校而Repeat 而放棄龍校 ...權主你好逆線思為 , 但我認為你的 opportunity cost 好大

如果REPEAT 果年唔係龍年KV 係讀得過, 但龍年o既競爭太大, 你幫佢REPEAT左呢一年之後成世佢都要面對激烈競爭, 小學, 中學, 大學...
絕對搏唔過!
(利申: 本人係KV家長)

不用想太多MS.....是好的!! 你想在小一考校時告一小班人爭位?定是大大班人爭???諗下都煩...................

我諗好多人都好似我咁等緊KV call waiting ,既然妳仔仔讀到民生,無謂又要repeat又要轉校!放個位出嚟益下大家