用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行學額
go

自行學額

請問有內定學額?例如校長,教師親友的子女是否可入?

應該教署無規定, 但係走後門一定有, 當然都要那位學生係同級數的,

醒目開學勳章

回覆:自行學額

樓主, 我見你開了很多不同的post, 到現在仍然冇頭緒或思想混亂,我想講的是現實是有些事情不是自己可以控制的, 其實想太多都冇用。 不如實際一點, 認清自己的成績選一間適合的學校還好啦!

王家爸爸    發表於 15-1-11 15:43
YDLFATHER  嚴重同意[/c   發表於 15-1-11 13:48

其實會令自己冇頭緒或思想混亂主要係呢道資料太多,一人一個獨特見解睇得多真係會令自己慢慢失咗方向。睇人地條件好似同自己差唔多就會想跟人地既辦法去用係自己道照辦。但係左睇右睇又對自身實力冇把握,最後只想想靠運氣靠關係,完全忘記咗最重要既係自己既能力呢?

王家爸爸    發表於 15-1-11 15:45
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]